Doelman Barry schenkt Ivoorkust winst Afrika Cup

Ivoorkust is de winnaar van de Afrika Cup 2015. Ghana werd in de finale verslagen na een bloedstollende penaltyserie. Ivoorkust speelde met onder meer Wilfried Kanon in de verdediging. De speler van ADO Den Haag is al het hele toernooi een basisspeler. Aan de kant van Ghana stond onder meer oud-Vitesse-huurling Christian Atsu aan de aftrap.

Atsu was de enige speler die in de eerste helft voor wat gevaar kon zorgen. De aanvaller fleurde een eerste helft op, waarin beide ploegen amper de intentie toonden om te scoren. Van afstand leek Atsu de score te openen, maar zijn inzet belandde op het houtwerk.

Na de rust waren het de Ivorianen die het voortouw namen. Echt gevaarlijk werden zij echter nog niet. Wilfried Bony werd door zijn medespelers amper gevonden. Daar moest verandering in komen met het inbrengen van AS Roma-aanwinst Seydou Doumbia.

Langzamerhand leek het een zekerheidje dat de wedstrijd zou uitlopen op een verlenging. Bondscoach Avram Grant van Ghana liet zijn elftal ongewijzigd staan in de reguliere speeltijd, met het oog op de lange weg die nog zou volgen.

De verlenging werd, ondanks de slijtageslag, bijzonder spannend. Kansen gingen over en weer, maar ook nu lukte het geen van beide landen om te scoren. En dus moest het aankomen op strafschoppen.

Gervinho (Ivoorkust) en Asamoah Gyan (Ghana) werden nog vlak voor het verstrijken van de verlenging gewisseld. Vooral opvallend was het wisselen van Gyan; hij speelde een aantal maanden niet voor zijn nationale ploeg na het missen van een belangrijke strafschop.

In de strafschoppenserie groeide doelman Boubacar Barry uit tot de grote held van Ivoorkust. Hij speelde zijn eerste wedstrijd van het toernooi, maar hield voldoende penalty's om Ghana zonder overwinning naar huis te sturen. Nadat er 22 strafschoppen waren genomen, was het Barry die de winnende mocht nemen voor de Ivorianen. Hij faalde niet.