Bestand Oekraïne verlengd voor evacuaties

Ook zaterdag is een staakt-het-vuren van kracht in de Oost-Oekraïense regio Debaltseve. Het Oekraïense leger en de rebellen leggen de wapens neer, zodat inwoners van het gebied kunnen worden geëvacueerd. Dat meldde het Oekraïense ministerie van Defensie. Vrijdag werden er al bussen ingezet om de burgers weg te krijgen uit het gebied waar hevig wordt gevochten.

Volgens Oekraïense media zijn er vrijdag zeshonderd inwoners geëvacueerd. De bewoners van Debaltseve kregen de keuze te vluchten naar de plaats Gorlovka, waar het leger de controle heeft, of de plaats Artemivsk, waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Volgens een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken kozen slechts dertig mensen voor Artemivsk. Er zouden nog zo'n tweeduizend mensen in de stad zijn.

Kort na het aflopen van de tijdelijke wapenstilstand vrijdag werden plaatsen in de regio weer bestookt met raketten en granaten. Het bestand van zaterdag is van 10.00 tot 14.00 uur. De corridor naar Oekraïens en rebellengebied blijft langer 'wapenvrij'.