Eredivisie: Preview speelronde 22

Na de midweekse speelronde wordt er ook dit weekend weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Koploper PSV won zelf van NAC Breda en zag Feyenoord voorlopig afhaken in de strijd om de titel. PEC Zwolle heeft met een zege op FC Dordrecht de derde plaats voor zich opgeëist. Blijft dat ook na dit weekend zo?

FC Twente en Excelsior trappen de nieuwe speelronde vanavond in gang. De Tukkers kunnen drie punten goed gebruiken, aangezien de verschillen voor hen minimaal zijn. Woensdag ging de formatie uit Enschede namelijk met 2-0 onderuit tegen ADO Den Haag. Excelsior hield aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles één punt over, waar de Eagles eigenlijk recht hadden op meer. Op papier zou FC Twente deze wedstrijd in elk geval moeten winnen.


Khalid Karami (l) probeert Jesus Manuel Corona Ruiz de bal te ontfutselen (PRO SHOTS / Jan Kok)

Tegelijkertijd beginnen ook FC Dordrecht en ADO Den Haag aan hun onderlinge confrontatie. FC Dordrecht staat nog steeds onderaan, maar pakte in de afgelopen weken wel een aantal belangrijke punten. Toch is het verschil met nummer zeventien NAC Breda nog vier punten. Een zege tegen de Haagse formatie is dus wenselijk, maar de groen-gelen zullen zich gesterkt voelen door de zege op FC Twente.

Verder spelen ook NAC Breda en Vitesse vanavond tegen elkaar. NAC Breda ging in de midweekse speelronde onderuit tegen PSV, dat vrijwel direct met tien spelers kwam te staan. Jetro Willems kreeg binnen een halve minuut rood. Dit leverde voor de Bredanaars echter geen punten op. Vitesse wist daarentegen wel te winnen van sc Cambuur Leeuwarden. Dit was voor de Arnhemmers de tweede zege op rij. Vorig weekend werd Ajax al verslagen. De mannen van Peter Bosz lijken de weg naar boven dus weer enigszins teruggevonden te hebben.


Hans Hateboer maakt de 2-0 tijdens de play-offs van afgelopen zomer (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Tot slot treft FC Groningen in eigen huis AZ. Beide ploegen ontlopen elkaar nauwelijks. De Groningers wonnen dit duel negen keer tegen elf zeges voor de Alkmaarder formatie. Vorig seizoen werd het in het Euroborg-stadion 2-1, mede dankzij een doelpunt van Zivkovic. Ook de in de playoffs werden de teams aan elkaar gekoppeld, waarbij FC Groningen de sterkste bleek: 0-0 (uit) en 3-0 (thuis). AZ hoopt vooral de aansluiting met de top te behouden, gezien de minimale verschillen.