Amrabat: "Marokkaanse voetbal kapot"

Marokkaans international Nordin Amrabat denkt dat de schorsing van Marokko grote gevolgen heeft. Door de uitsluiting van het Afrikaanse land, mag het niet deelnemen aan de Afrika Cup van 2017 en 2019. Amrabat zal met zijn landgenoten uit de Eredivisie, Rochdi Achenteh, Zakaria Labyad en Karim El Ahmadi, de komende jaren niet kunnen uitkomen op een eindtoernooi. Niet alleen de huidige generatie krijgt volgens de voetballer van Málaga een enorme klap, maar ook de nieuwe lichting talenten zal lijden onder de beslissing van de Afrikaanse bond (CAF). 

Amrabat vindt de sancties die zijn genomen, nogal zwaar. "Het is een heel zware straf, zeker voor de huidige lichting internationals. Dit is een zware klap voor het Marokkaanse voetbal. Ook die negen miljoen boete is geen grap. Ik weet ook niet wie dat gaat betalen", vertelt de vleugelspeler van Málaga aan Voetbal International.

Het vonnis valt rauw op het dak van het voetbalgekke Marokko. "Deze straf is buiten proporties. Je maakt een voetballand kapot, je staat zes jaar stil. Het wordt inderdaad een verloren generatie, terwijl we net iets moois aan het opbouwen waren. Maar pas in 2021 weer deelname aan de Afrika Cup. Het WK van 2018 is voorlopig de enige mogelijkheid voor een eindtoernooi", denkt Amrabat.

De ex-PSV’er denkt er niet over om te stoppen als international voor het Noord-Afrikaanse land. "Iedereen gaat wel door. Het is een eer om voor je land uit te komen. De sfeer is top en de stadions zijn ook vol. Maar nu spelen we nergens meer om. Ik ga ook door. Ik vind het ook leuk om naar Marokko te gaan en elkaar weer te zien."

Door het besluit zullen, volgens de voetballer, jeugdspelers minder snel geneigd zijn te kiezen voor het Arabische koninkrijk. Amrabat: "Het is moeilijk voor de jongens die twijfelen tussen Marokko of bijvoorbeeld Nederland. Het is natuurlijk een minpunt dat je de komende jaren alleen voor een WK-ticket strijdt. Je speelt voor spek en bonen, en dat kan een overweging zijn."

Toch gloort er volgens de Marokkaan hoop aan de horizon. "Marokko moet dit zeker niet accepteren en ertegen vechten. Het ging om een legitieme reden, niet omdat de infrastructuur of stadions nog niet klaar waren. Alles was klaar, het was top geregeld. Ik vond het een verstandige keuze om het toernooi terug te geven. Ze hadden het een jaar moeten uitstellen, zoals Marokko ook heeft voorgesteld", concludeert de voetbalspeler.