Nigeria stelt verkiezingen uit om Boko Haram

De kiescommissie van Nigeria stelt de verkiezingen van 14 februari met zes weken uit om een internationale Afrikaanse troepenmacht de mogelijkheid te bieden het noordoosten van het land te bevrijden van de terreurgroep Boko Haram. Het besluit zal later zaterdag officieel worden bekendgemaakt, zei een ingewijde.

Als de verkiezingen in februari doorgang vinden kunnen miljoenen Nigerianen hun stem niet uitbrengen vanwege het gevaar van Boko Haram. De terreurgroep houdt al langer huis in het noordoosten van het land en heeft al anderhalf miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

Troepen uit Tsjaad en Nigeria zijn sinds anderhalve week, met steun van gevechtsvliegtuigen, aan een opmars bezig tegen het terreurleger, maar een groter offensief staat op de planning. Daar zullen nog meer landen aan deelnemen. Zaterdag wordt in Yaoundé, in Kameroen, de laatste hand gelegd aan de vorming van een troepenmacht van 7500 militairen uit Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Benin en Niger. Alleen het vraagstuk van de financiering kan nog tot vertraging van de missie leiden.

Boko Haram heeft inmiddels al meerdere steden en plaatsen die het had veroverd weer prijs moeten geven. Eerder deze week sloeg de terreurgroep over de grens toe in Kameroen en Niger. Bij de aanval in Kameroen werden meer dan honderd burgers gedood. Niger liet weten dat de strijd op zijn grondgebied vrijdag zeker honderd strijders het leven heeft gekost. Ondertussen verloren beide buurlanden van Nigeria ook meerdere militairen in het krijgsgeweld.