De armen zijn niet sexy genoeg

Heb je ze gezien? De protestafbeeldingen op Facebook van mensen die zeggen dat ze niets doneren aan Serious Request, omdat ‘ons eigen volk eerst’ komt? Natuurlijk wil je die mensen gelijk knuffelen. Ze geven om de armen in Nederland en willen dat zij het beter krijgen. De lieverds. In de meeste gevallen zijn het nou niet gelijk de mensen die als vrijwilliger bij de Voedselbank werken, maar mensen die zien dat buurman Fred naar de Voedselbank moet. Of beter nog, mensen die hebben gehoord dat buurman Fred naar de Voedselbank gaat. Maar Fred is niet sexy genoeg om geld te ontvangen van een goed doel.

“De armen” bestaan bijna niet in Nederland. Zelfs gorgelende zwervers en uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen nog aankloppen voor bed, brood en bad. Nederlanders klagen over de luxe omstandigheden in onze gevangenissen, met tv op de kamer, pooltafels en gratis onderwijs. Over de arme medemens wordt flink geklaagd. Alleen de Heilsoldaten schuifelen met hun blikken door de straten, op zoek naar het volk in de droevige goten van de stad. Maar dit zijn niet “de armen” die de moraalridders in gedachten hebben.

“De armen” zijn ook niet de allochtoonse gezinnen die met drie generaties uitkering op de bank zitten. Die nog altijd leven zoals vroeger, met hun moedertaal in hun eigen besloten gemeenschap. Met een zoon in de Mocro-maffia en een oude BMW voor de deur. Of de Antilliaan die met zijn auto, bling bling-nekhangers en drie mobiele telefoons langs de Voedselbank rijdt. Ook voor deze armen hoeft geen geld worden opgehaald door onze moraalridders.

“De armen” waar men het nu over heeft, zijn de meelijwekkende gezinnen van tegenwoordig die hun koophuis niet meer kwijt kunnen aan de straatstenen. De armen van nu moeten in een kleiner huurhuis zitten met schulden. De armen zijn chronisch ziek, maar mogen niet wisselen van zorgverzekering of –pakket. De armen hebben kinderen, zijn ongewenst werkloos en zijn bovenal gewend aan een hogere levensstandaard. Dit zijn de armen voor wie men wil strijden. Want deze armen kunnen jij of ik zijn. En de oplossing volgens de moraalridders? Meer geld naar de Voedselbank. Want zo los je armoede op. Geniaal idee.

Ik heb niet het idee dat de mensen die protesteren tegen de donatiedrift voor Serious Request nu zelf zo geëngageerd zijn met betrekking tot de werkelijke groep van armen in Nederland. Die verkrachte en mishandelde meisjes van Serious Request zijn wel een sexyer doel waartegen ze makkelijk hun eigen ongenoegen kunnen uiten, maar voor de meeste protestgangers staan deze meisjes in ontwikkelingslanden net zover af als die rochelende zwerver in de straat waar ze altijd hun boodschappen doen. Maar hé: eigen volk eerst.