Veiligheidsraad buigt zich over Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft voor het eerst in zijn bestaan de mensenrechtensituatie in Noord-Korea besproken. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power omschreef het leven in de stalinistische staat als 'een levende nachtmerrie'.

De situatie in Noord-Korea ligt gevoelig binnen de Veiligheidsraad. Discussies hadden tot dusver betrekking op het nucleaire programma van het land. China en Rusland voelden er niets voor om ook over de mensenrechtensituatie te praten, maar konden het onderwerp niet van de agenda houden.

Power wees op een recent VN-rapport over gruwelijke toestanden in Noord-Koreaanse gevangenenkampen. De onderzoekers adviseerden de Veiligheidsraad een beroep te doen op het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat Noord-Koreaanse leiders eventueel zou kunnen vervolgen.

Diverse leden van de raad leken positief te staan tegenover dat idee, berichtte The New York Times. Ook de VS lijkt een beroep op het ICC te willen doen, hoewel het land zelf niet is aangesloten bij het hof.

Veiligheidsraad buigt zich over Noord-Korea
Veiligheidsraad buigt zich over Noord-Korea (Foto: ANP)