'IS-strijders verslaafd aan Red Bull'

De buitenlandse jihadisten die in Syrië en Irak strijden voor een staat waarin de stompzinnige regeltjes van Mohammed wet zijn, blijken verslaafd te zijn aan producten die uit het satanische westen afkomstig zijn. De blikjes Red Bull en Pringles zijn niet aan te slepen voor de lokale middenstand.

Tussen het onthoofden en schieten door nemen vooral de buitenlandse relikneuzen graag een westerse snack voor de snelle trek of verliezen ze zichzelf helemaal in hun –eveneens westerse- smartphone. Voor lokale winkeliers zijn dit relatief nieuwe producten en het kost dan ook enige moeite om de schappen te vullen met lekkernijen uit Europa of Amerika.

"De buitenlandse strijders vormen nu de motor van de economie in IS-gebied", zo verklaart een kledingverkoper in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Bounty's en snickers waar tot voor kort onbekend in het gebied, maar dankzij de import van westerse relikneusjes vormen ze nu een middel van inkomen.

Een Red Bull kost in Raqqa 1,50 dollar. In Deir Ezzor wordt 5,50 dollar neergeteld voor Pringles. Exuberante prijzen wanneer je bedenkt dat het dagloon in Syrië neerkomt op zo'n 3 dollar per dag. Winkeliers doen dan ook rustig 10% bovenop de prijs om de kosten te dekken. Er moeten immers grenswachten worden omgekocht om de producten het gebied in te krijgen.

De lokale bevolking is niet onverdeeld blij met de pracht en praal die meekomt met de strijders. Ze lijden enorm onder de oorlog en de wetten van Allah. "De IS-militanten regeren ons in naam van hun religie en leiden een luxeleven terwijl de rest van de bevolking lijdt", aldus een winkelier.