Judobond kan door met centralisatie

Boris (borisz)

Judobond Nederland (JBN) kan door met plannen om de judosport te centraliseren. De bondsraad, het hoogste besluitsorgaan van de JBN, heeft daar mee ingestemd. De bedoeling is dat de huidige vier trainingslocaties zullen worden teruggebracht naar één of twee trainingscentra. 

Het bondsbestuur heeft het besluit om vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties genomen mede op aandringen van sportkoepel NOC*NSF. 

Hoe judo 2.0 er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Het algemeen bestuur zal dit voorjaar met een concrete invulling van de plannen moeten komen en ze zullen op zoek moeten naar draagvlak. Voor deze plannen bestaat veel weerstand uit de judowereld. De judoka's zie niets in de plannen om het aantal steunpunten te verminderen. 

Judo-icoon Cor van der Geest liet zich eerder al weten dat centralisatie funest is het judo. "Judo is groot geworden door onderlinge strijd. Haal de top weg bij de clubs en zijn geen voorbeelden en sparringpartners meer voor de laag eronder", aldus de voormalig bondscoach.

Mei 2015 zal het definitieve besluit genomen moeten worden over judo 2.0. Tot die tijd is het praten, praten en nog eens praten.