Jansrud wint eerste afdaling van het seizoen

De Noorse alpineskiër Kjetil Jansrud heeft de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. In het Canadese Lake Louise was de olympisch kampioen op de super-G net te snel voor Manuel Osborne-Paradis en Guillermo Fayed.

Het als eerste gestarte duo Beat Feuz en Marco Sullivan wist in de ijzige kou - het vroor ruim 20 graden - tijden neer te zetten die uiteindelijk goed bleken voor de zesde en vijfde posities. Pas de vijftiende skiër, Dominik Paris, kon de koppositie overnemen. De Italiaan werd vervolgens gepasseerd door Jansrud, maar leek het podium nog wel te gaan halen. Dat was toch nog niet zo zeker toen de Fransman Fayed ineens voor een stunt zorgde en tot op 0,14 seconden van Jansrud kwam. Direct daarna zette Osborne-Paradis dezelfde tijd neer, waardoor het duo de tweede plaats mocht delen en Paris met legen handen bleef staan.

Jansrud raast richting de zege in de eerste afdaling van het seizoen (Foto: Getty)

Voor Jansrud is het de vierde overwinning in de World Cup, maar de eerste buiten Noorwegen: Zijn andere zeges vonden allemaal plaats in Kvitfjell. Voor Osborne-Paradis was het al bijna vier jaar geleden dat hij het podium haalde: Tussen 2006 en 2010 pakte hij acht podiumplaatsen. De verrassing voor Fayed was echter nog veel groter. Hij maakte al in 2005 zijn World Cup-debuut, maar haalde slechts vijf keer eerder de toptien, met twee zesde plaatsen als beste resultaat.