IS pocht op slavernij yezidi-vrouwen en kinderen

Redactie

De extremistische groep Islamitische Staat geeft openlijk toe dat zij honderden yezidi-vrouwen en -kinderen gevangen heeft genomen en als slaven heeft verkocht. Mensenrechtengroepen en de Iraakse overheid beweren dat al langer, maar het wordt nu door IS zelf bevestigd in een eigen propagandablad.

Tienduizenden yezidi's vluchtten in augustus voor het oprukkende IS-leger de bergketen Sinjar op. Velen zaten er weken vast, anderen wisten te ontkomen naar Koerdische gebieden in het noorden van Irak. Honderden werden gedood en honderden vrouwen en kinderen gevangengenomen.

Het IS-tijdschrift Dabiq schrijft zondag dat 'de tot slaaf gemaakt yezidi-gezinnen nu door de soldaten van Islamitische Staat worden verkocht'. Volgens het blad 'werden ze volgens de sharia verdeeld onder de strijders van Islamitische Staat die deelnamen aan de operaties in Sinjar'. In het blad laat IS-woordvoerder Mohammed al-Adnani weten: "Wij zullen jullie Rome veroveren, jullie kruisen breken en jullie vrouwen tot slaaf maken."

Human Rights Watch zegt dat IS nog honderden yezidi-mannen, -vrouwen en -kinderen gevangen houdt. De groep heeft 'jonge vrouwen en tienermeisjes van hun familie gescheiden en sommige van hen gedwongen te trouwen met zijn strijders'.

Een vrouw zei tegen HRW te hebben gezien dat IS-strijders meisjes kochten. Een tienermeisje zei dat een IS-strijder voor haar duizend dollar had betaald. Persbureau Associated Press heeft zelf ook een aantal yezidi-vrouwen en -meisjes geïnterviewd die verklaarden dat zij waren ontsnapt nadat zij aan IS-strijders in Irak en Syrië waren verkocht.