Cycloon Hudhud geselt India

Redactie

Cycloon Hudhud heeft zondag India bereikt. De storm gaat gepaard met hevige regenval en rukwinden met snelheden tot 195 kilometer per uur. Zeker twee mensen zijn omgekomen, maar dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen.

De cycloon trof India bij de stad Visakhapatnam, in het zuidoosten van het land. De Indiase meteorologische dienst omschreef de storm als 'zeer ernstig'. Zeker vierhonderdduizend mensen werden de afgelopen dagen al geëvacueerd uit de kustprovincies Andhra Pradesh en Orissa. Voor hen zijn honderden schuilplaatsen ingericht.

De Indische hulpdiensten verwachten grote schade en hebben zich op het ergste voorbereid. Tientallen teams van reddingswerkers en duikers staan paraat om aan de slag te gaan. In delen van Andhra Pradesh is de elektriciteit uitgeschakeld om te voorkomen dat mensen worden geëlektrocuteerd.

Hudhud is niet de enige zware storm die het gebied teistert. Tyfoon Vongfong geselde zondag het Japanse eiland Okinawa met windsnelheden tot 180 kilometer per uur. Zeker 35 mensen raakten gewond.

De storm is inmiddels op weg naar het op een na grootste eiland van de archipel, Kyushu, waar 150 duizend mensen al is opgedragen te evacueren. De meteorologische dienst verwacht dat de tyfoon de komende dagen in kracht afneemt en dinsdag aankomt in Tokyo.