Robert Redford krijgt Chaplin Award

Robert Redford mag volgend jaar de Chaplin Award voor zijn filmcarrière in ontvangst nemen. De acteur krijgt de prijs op 27 april tijdens het jaarlijkse gala in New York van de filmsociëteit van cultuurinstituut Lincoln Center.

"Hij is niet alleen wereldwijd geliefd als acteur, regisseur en producent maar heeft misschien wel de grootste bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van onafhankelijke filmmakers", liet de voorzitter van de sociëteit weten in een verklaring aan Amerikaanse media. Redford begon in 1981 het Sundance Institute, dat jaarlijks een filmfestival organiseert, om jonge filmmakers te helpen.

De 78-jarige acteur maakte in 1962 zijn debuut op het witte doek in War Hunt. Ook was hij te zien in films als Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Sting en All the President's Men. Redford heeft twee Oscars op zijn naam staan. In 1981 won hij zijn eerste beeldje voor de regie van Ordinary People. In 2002 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre.

De Chaplin Award wordt in april voor de 42e keer uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar acteur en regisseur Rob Reiner. Onder anderen Barbra Streisand, Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Meryl Streep en Tom Hanks ontvingen eerder het eremetaal.