Sportduikers vinden nieuwe zeenaaktslak

In de Oosterschelde hebben sportduikers deze zomer een nieuwe soort zeenaaktslak ontdekt. Dat meldt de Stichting Anemoon zondag op natuurbericht.nl. De slak, die in het Nederlands verborgen vlokslak moet gaan heten, is de 58e soort die in het Nederlandse zeewater voorkomt. De slak verstopt zich overdag onder stenen en grote schelpen en wordt pas 's nachts actief.

Doordat de naaktslak overdag inactief zijn de dieren voor sportduikers lastig waar te nemen. De verborgen vlokslak, in het Latijn officieel Aeolidiella sanguinea geheten, is roodoranje tot bruin of groenbruin van kleur, afhankelijk van het voedsel dat het dier eet. De papillen op de rug staan in herkenbare kammen. Alle uitsteeksels hebben witte pigmentvlekken op het eind.

Het herkenbaarst zijn volgens de experts de eisnoeren van de slak. Die vormen een dunne draad met veel breuken in een meer of minder slordige spiraal of soms zelfs een kluwen.

In de Oosterschelde wordt 's nachts weinig gedoken. De kans een verborgen vlokslak aan te treffen is volgens natuurbericht.nl dan ook beperkt. Het lijkt bovendien een zeer weinig voorkomende slaksoort te betreffen. De verborgen vlokslak is waarschijnlijk op eigen kracht vanuit de West-Europese kust via de Noordzee in de Oosterschelde terechtgekomen.