Van Gerwen wint World Grand Prix ten koste van Wade

Boris (borisz)

Michael van Gerwen heeft voor de tweede keer in zijn carrière de World Grand Prix gewonnen. De Brabantse darter was in Dublin in de finale met 5-3 te sterk voor James Wade.

Wade mocht de finale beginnen en pakte de eerste set met 3-1. De Engelsman wist ook de eerste leg van de tweede set te pakken, maar Van Gerwen brak direct terug. Beide spelers hielden daarna hun legs waardoor Van Gerwen met 3-2 op gelijke hoogte kwam.

Van Gerwen en Wade wisten het in de derde en vierde set elkaar niet lastig te maken in de sets die de ander begon en daardoor werd het 2-2 in sets. In het begin van set vijf kreeg de wereldkampioen drie pijlen om een voorsprong te nemen, maar verzuimde de beslissende dubbel te gooien. Van Gerwen had echter acht pijlen nodig om zijn eigen leg daarna te openen waardoor Wade weer op gelijke hoogte kon komen. Op de World Grand Prix moeten darters zowel een leg beginnen als eindigen met een dubbel. Met een 118 finish achter Van Gerwen sleepte hij toch de vijfde set met 3-2 uit het vuur.


Michael van Gerwen in zijn bekende groene shirt aan de oche. (PRO SHOTS/Action Images)

Van Gerwen kon Wade niet bijbenen in set zes en met finishes van 141 en 96 trok The Machine de stand gelijk. De zevende set mocht Wade beginnen en kwam op 2-0. Van Gerwen kwam op tijd op stoom, maakte gelijk en pakte de beslissende leg met een finish van 106. Hij had nu nog één set nodig voor de winst.

Set acht ging met 3-0 naar Mighty Mike en won daardoor voor de tweede keer de World Grand Prix. Van Gerwen kan met deze zege 100.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 127.500 euro. Wade moet genoegen nemen nemen met 45.000 pond (57.000 euro). De Engelsman kan wel terugkijken op een goed toernooi. Hij won voor het eerst op het podium van Phil Taylor en gooide in de tweede ronde een negendarter. Volgend weekend komen de darters weer in actie. Er worden dan twee Player Championships in Crawley gespeeld. De week erop staat het EK gepland in het Duitse Mülheim.