Supportershome Ajax met sluiting bedreigd

Het supportershome van Ajax moet aan strengere eisen voldoen, anders moet het van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dicht. Het supportershome dreigt een 'broeinest voor politiehaat' te worden waar politie moeilijk binnenkomt. Dat schrijft Van der Laan in een brief die vrijdag aan het bestuur is gestuurd.

De voorwaarden voor het clubhuis zijn aangescherpt en als het bestuur de strengere regels niet nakomt wordt het onmiddellijk gesloten. De hevige rellen rond de laatste thuiswedstrijden van Ajax zijn aanleiding voor strengere regels. "Het toenemende gewelddadige gedrag van een deel van de harde kern Ajacieden, heeft mij doen besluiten de voorwaarden aan te scherpen", schrijft hij.

De politie moet controleren of de afgesproken sluitingstijden worden nageleefd. Ook wordt extra gecontroleerd of aan dronken supporters en minderjarigen drank wordt geschonken. Daarnaast mag er niet meer worden gerookt in het clubhonk.

Ondanks de waarschuwing complimenteert Van der Laan het bestuur van het supportershome ook met verbeteringen en medewerking met de autoriteiten. "Het stichtingsbestuur speelt een belangrijke preventieve, signalerende en controlerende rol in het aanspreken en aansporen van Ajax-supporters die de verkeerde kant op gaan."