Minder omzet en winst voor DSM

DSM heeft in het tweede kwartaal zijn omzet en winst zien dalen. Het vitamine- en voedselgrondstoffenbedrijf heeft last van lage prijzen en negatieve wisselkoersen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

De omzet van DSM kwam 5 procent lager uit ten opzichte van een jaar eerder, op 2,3 miljard euro. Naast de lage prijzen (-2 procent) en wisselkoerseffecten (-3 procent) speelt daarbij ook mee dat DSM zijn medicijntak van de hand heeft gedaan. Het verkoopvolume steeg daarentegen wel met 5 procent in het tweede kwartaal.

De winst voor aftrek van belastingen, rente en waardeverminderingen (EBITDA) koerste 15 procent lager op 293 miljoen euro. Een deel van de daling kwam door een recente brand in een fabriek in Zwitserland. Onder de streep resteerde een nettowinst van 78 miljoen euro, 30 procent lager op jaarbasis.

Ondanks de op jaarbasis slechtere resultaten, is topman Feike Sijbesma wel positief over de resultaten. Ten opzichte van het eerste kwartaal verbeterden de resultaten namelijk wel, 'ondanks aanhoudend tegenwind van valutakoersen'.