Rehwinkel wordt alsnog rampenmanager

Voormalig burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel is een bedrijf begonnen in rampen- en crisismanagement. Hij is in te huren bij bijvoorbeeld natuurrampen of oorlogen, zo kondigt hij aan op zijn website.

Rehwinkel heeft daarmee alsnog zijn gedroomde baan als rampenmanager te pakken. Vorig jaar gaf hij zijn ambt op voor een dergelijke functie bij United Cities and Local Governments (UCLG) in Spanje, maar daarvoor had hij juist burgemeester moeten blijven.

Na het opstappen van Rehwinkel ontstonden twijfels over de echtheid van zijn de baan bij UCLG. Ook ontstond er ophef omdat hij een beroep wilde doen op wachtgeld. In de eerste drie maanden heeft hij daar vervolgens van afgezien.

Volgens het Dagblad van het Noorden is het enigszins opmerkelijk dat Rehwinkel in de crisismanagement gaat werken. In Groningen lag de PvdA'er juist onder vuur vanwege zijn optredens tijdens crises. Zo werd hij onder meer bekritiseerd over zijn aanpak van de Project X-rellen in Haren. Ook moest hij zich verantwoorden voor zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen bij de bestrijding van het hoogwater in 2012.

Op de site van zijn nieuwe bedrijf, International Disaster and Crisis Management (IDCM), schrijft Rehwinkel dat hij ervaring heeft in verschillende 'uitdagende' crises.