Vliegtuigen mogelijk niet meer via Siberië'

Rusland denkt erover om het luchtruim deels te sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen, als wraak voor de handelssancties die de Europese Unie recentelijk tegen het land instelde. Plannen voor zo'n maatregel worden inmiddels op Russische ministeries besproken, zo schrijft de Russische zakenkrant Vedomosti dinsdag op basis van ingewijden.

Voor luchtvaartmaatschappijen zou een dergelijke sanctie een flinke tegenvaller betekenen, omdat de 'Russische route' ze een hoop tijd en geld scheelt. Vliegtuigen die naar China of Japan reizen, vliegen namelijk over Siberië. Door deze route af te sluiten, moeten toestellen afwijken van de kortste route en flink omvliegen.

De extra kosten die daarmee gepaard gaan kunnen voor maatschappijen oplopen tot dertigduizend dollar (ruim 22 duizend euro) per vlucht, zo stelt de krant. De plannen voor een sluiting van de luchtbrug zouden nu heen en weer pendelen tussen de ministeries van transport en buitenlandse zaken. Beide weigerden tegenover de krant te reageren.

Het afsluiten van de trans-Siberische vliegroute zou echter niet alleen Europese maatschappijen treffen. Ook Aeroflot - de grootste maatschappij van Rusland en voor meer dan de helft staatseigendom - loopt dan inkomsten mis. Aeroflot int namelijk de heffingen die maatschappijen betalen voor het gebruik van de luchtroute. De maatschappij zou daar jaarlijks driehonderd miljoen dollar mee verdienen.

De Russische budgetmaatschappij Dobroljot staakte maandag al haar vluchten. De Aeroflot-dochter noemde de Europese sancties als reden voor het besluit. Dobroljot vloog onder meer vanuit Moskou op Simferopol, op de door Rusland geannexeerde Krim. De maatschappij zei dat Europese bedrijven door de sancties geen zaken meer wilden doen met het bedrijf.