'Turks stembiljettenoverschot is dubieus'

De belangrijkste tegenhanger van premier Recep Tayyip Erdogan tijdens de presidentsverkiezingen vraagt zich af waarom de autoriteiten miljoenen extra stemformulieren drukken. Aanleiding is een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Ekmeleddin Ihsanoglu zei dinsdag dat de internationale waarnemers hebben vastgesteld dat er ongeveer 18 miljoen extra stembiljetten worden gemaakt voor de verkiezingen van zondag. "Natuurlijk kunnen sommige stembiljetten beschadigd raken. Ze kunnen verwoest worden door regen, overstromingen en modder", aldus Ihsanoglu. "Maar wat betekent het dat er 18 miljoen extra gedrukt worden? Wie zal deze formulieren gebruiken? Hoe vallen ze niet in de verkeerde handen? Dat is wat wij vragen. Wie is verantwoordelijk?"

Volgens de kiesraad is het stemformulierenoverschot ontstaan doordat de biljetten in partijen worden gedrukt. Alle stembureaus zouden pakketjes van 420 stemformulieren krijgen, ook als er maar dertig kiezers geregistreerd staan. Ongebruikte biljetten worden teruggestuurd.

De OVSE schreef vorige week in een tussentijds rapport dat er 55,8 miljoen geregistreerde kiezers zijn, Turken in het buitenland meegeteld. De kiesraad heeft 73,8 miljoen formulieren in de maak. Volgens de organisatie, die waarnemers stuurt, is er geen 'heldere juridische grond' voor de 18 miljoen extra stembiljetten.

Zondag 10 augustus is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Een eventuele tweede ronde wordt twee weken later gehouden. Premier Erdogan zal de verkiezingen naar verwachting winnen.