Experts vinden geen stoffelijke resten op rampplek

Het onderzoeksteam dat dinsdag werkzaam was in het rampgebied van vlucht MH17 heeft geen stoffelijke resten van slachtoffers aangetroffen. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg bekendgemaakt. Experts zochten dinsdag voor de vijfde dag op rij naar lichamelijke resten en persoonlijke bezittingen van de 298 slachtoffers.

De Nederlandse, Australische en Maleisische onderzoekers hebben dinsdag een groot gebied doorzocht rondom de plaats Rozsypne. "Het werk is in verband met onderhandelingen door de OVSE in de ochtend korte tijd stilgelegd. Een beperkte groep experts heeft daarna tot het eind van de middag ongestoord doorgewerkt. Daarmee is de zoektocht in dit gebied afgerond", aldus Aalbersberg.

Uiteindelijk hebben de onderzoekers een 'kleine hoeveelheid' persoonlijke bezittingen gevonden. "Die zijn geborgen en meegenomen naar de uitvalsbasis in Soledar. Van daaruit worden de bezittingen naar Charkov gebracht, waar ze een eerste forensische check ondergaan. Stoffelijke overschotten zijn niet aangetroffen", laat de politiechef weten.

Het lijkt er volgens hem op dat de lokale bevolking en autoriteiten na het neerstorten van MH17 al veel stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben geborgen. Aalbersberg bedankte hen voor hun steun.

Experts vonden maandag, toen zij in en om het dorp Petropavlivka werkzaam waren, ook al geen lichamelijke resten. Wel keerden ze terug naar de basis met persoonlijke bezittingen, waaronder fotoboeken en paspoorten.