Thief

Na Thief: Deadly Shadows voor pc en Xbox is de franchise wel heel erg uit het zicht verdwenen. Nu, bijna tien jaar later, is Meesterdief Garrett eindelijk weer terug op het criminele pad. Heeft deze reboot het hart van onze redactie gestolen?

header

Garrett is na een lange tijd terug in de City, en in de tutorial hebben hij en zijn collega Erin de opdracht een speciale steen te stelen. Wanneer ze in de buurt van de steen zijn, zien ze een occult ritueel gebeuren door de koepel van het huis. Natuurlijk gaat het geheel mis en Erin valt door de koepel heen en Garrett doet nog een poging haar te redden. Dat gaat op z’n zachtst gezegd erg fout en Garrett ontwaakt een jaar later uit zijn coma. Erin is verdwenen en Garrett heeft geen idee meer wat er gebeurd is. Hij krijgt een nieuwe opdracht van zijn oude baas Basso en er gaat al snel een beerput open waardoor Garrett langzamerhand achter de geheimen van de stad komt.

Queen of Beggars

Hij heeft alleen een bijzondere gave aan het ritueel overgehouden: hij heeft een Focuskracht gekregen. Hiermee kan hij interessante objecten in de omgeving zien. Deze Focus kost wel meter, dus je kunt niet onbeperkt rondkijken. Deze Focuskracht kun je upgraden in het spel, zodat je bijvoorbeeld de locaties van vijanden kunt inschatten door het geluid van hun voetstappen te horen. Erg handig allemaal, want als je iets in Thief niet moet doen, is dat je tegenstanders à la Rambo te lijf gaan. Eén tegenstander is nog prima te doen, maar zo gauw er twee of meer vijanden zijn, dan heb je al een groter probleem.

Thief

Stealth is dus erg belangrijk in Thief. Naast de stadswacht zijn lichtbronnen dus ook je vijand. Gelukkig kun je kaarsen simpel doven en grotere vuren kun je bedwingen met bijvoorbeeld een waterpijl. Zoals in eerdere delen van Thief, heb je weer een legio aan andere soorten pijlen tot je beschikking. Een Choke-pijl is niet alleen erg handig tegen de agenten van de baron, maar ook tegen honden die al snel blaffen als ze lucht van je hebben gekregen of zelfs vogels die nerveus beginnen te doen als ze je zien. De Arrow-pijl gebruik je om snel naar boven te klimmen.

Pijlen zijn je tactische wapens. Mocht je vijanden alsnog op brute wijze neer willen leggen, dan heb je een soort ijzeren gummiknuppel. Hiermee kun je, naast jezelf verdedigen in een gevecht, ook takedowns doen: achter een argeloze agent sneaken en hem met een flinke klap bewusteloos slaan. Vergeet dan niet het lichaam naar een donkere plek te slepen, want een bewusteloze stadswacht valt nogal op.Thief

Sneaken en tactisch vijanden uitschakelen zijn twee activiteiten die een dief doet, maar natuurlijk heb je een belangrijke taak: stelen. Overal en nergens zijn er items te jatten, soms moet je daarvoor een venster openbreken, een kluis kraken of een alarmsysteem omzeilen. Zo zijn er nog veel meer puzzels die je moet oplossen, al zijn ze soms erg makkelijk. Zo moet je in een bordeel zoeken naar een geheime kelder met daarin een speciaal slot. Dit slot heeft symbolen nodig die te vinden zijn in de kamers waar de prostituees bezig zijn. Niet heel lastig, maar latere puzzels combineren natuurlijk het puzzelelement van het spel met het risico ontdekt te worden.

Thief

Naast het hoofdverhaal zijn er allerlei missies te vinden in de stad. Zolang je ergens in de schaduw mensen afluistert, hoor je allerlei verhalen met daarbij behorende hints naar een nieuwe opdracht. Ook Basso, je opdrachtgever, heeft soms klusjes die je extra rijkdom bezorgen. Het geld dat je verdient, kun je gebruiken om pijlen te kopen, upgrades, zoals een schroevendraaier, te regelen, maar ook om Focuspunten te kopen bij de Queen of Beggars om zo allerlei speciale vaardigheden te krijgen.

Grafisch is Thief erg donker. Dat hoort natuurlijk wel bij de setting van de game: een Steampunk-achtige middeleeuwse stad waarin jijzelf in de schaduwen moet bewegen. Hierdoor ziet het er misschien niet next-gen genoeg uit, maar het doet de sfeer erg veel goed. In deze previewversie waren er nog wel eens enkele glitches te zien, maar die waren niet storend. En het is erg fijn om geen pop-ups te zien. De stad is er de hele tijd in zijn volle glorie te zien: er ploppen geen gebouwen, touwen of klimbare richels op, er komen niet opeens agenten uit het niets opdagen; erg handig voor een dief die zijn omgeving en de routes van de stadswachten als een tweede natuur moet aanleren.

Thief

De ontwikkelaars hebben ook aan de hardcorefans gedacht. Het spel is erg toegankelijk voor de gamers die nog nooit eerder een Thief hebben gespeeld, maar voor de puristen onder ons wacht er nog een uitdaging. Er zijn drie moeilijkheidsgraden, maar als je denkt dat je echt goed bent, is er nog een custom setting.

Hierin kun je alle hulpjes, zoals aim-assist en de Focus, uitzetten. Maar dat is niet het enige: je kunt ook aangeven dat je je tegenstanders alleen maar mag verschalken met takedowns, dat je geen speciale pijlen kunt ontvangen of juist door helemaal niemand mag worden gezien, anders is het ‘mission failed’. Wil je de ultieme uitdaging, dan is er de ‘Iron Man’-optie: als je een van je eigen regels overtreden hebt, dan is het game over en mag je weer beginnen bij de tutorialmissie. Ik ben benieuwd of het iemand lukt de game in deze modus op hard en dan met alle lastige custom settings uit te spelen.

Thief is na jaren van geruchten terug door de makers die ook Deus Ex nieuw leven in hebben geblazen. Dat geeft al vertrouwen, want ze hebben bewezen een franchise een nieuwe richting in te kunnen sturen en toch trouw te blijven aan de succesvolle elementen. Na vijf uurtjes spelen zat ik er al helemaal in en kroop ik in de schaduwen door de stad en de missies. Helaas, de tijd zat erop en ook ik zal weer tot 28 februari moeten wachten tot ik het helemaal door kan spelen. Had ik de game maar meegejat. Thief komt uit op PlayStation 3, Xbox 360, pc, PlayStation 4 en Xbox One.