Crimineel vrijgelaten door tikfout rechtbank

Een crimineel is vorige maand vrijgelaten door een fout van de rechtbank in Utrecht. Mehmet K. had nog 5,5 jaar moeten uitzitten, maar door een tikfout van de rechtbank kwam hij na zeven maanden al op vrije voeten, schrijft De Telegraaf zaterdag.

K. was tot een celstraf van zes jaar veroordeeld voor betrokkenheid bij een bende plofkrakers. De gevangenis liet hem vorige maand vrij na ontvangst van een rechterlijk bevel waarin vermoedelijk door een typefout werd uitgegaan van een straf van zes maanden. Omdat K. die al ruimschoots had uitgezeten mocht hij gaan.

Justitie en de rechtbank ontdekten de fout volgens De Telegraaf pas toen de krant vragen stelde over de vrijlating. De crimineel is er inmiddels vandoor. Hij is mogelijk naar Turkije gevlucht, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland.

De rechtbank zegt in de krant dat er iets is misgegaan met het computersysteem. "Door een menselijke fout is een verkeerde straftermijn ingevoerd en doorgestuurd naar het OM", zegt een woordvoerder. "We balen hier met zijn allen stevig van."