[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 1

Vandaag was de eerste echte dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland stond vandaag uiteraard in het teken van de vijf kilometer schaatsen bij de mannen. Sven Kramer was met overmacht de sterkste en prolongeerde zijn olympische titel. Het zilver ging naar Jan Blokhuijsen, het brons was voor Jorrit Bergsma. Daarmee was er voor de tweede keer in de geschiedenis van de Winterspelen een volledig Nederlands podium. Eerder gebeurde dat in 1998 in Nagano op de tien kilometer. Achter de Nederlanders legde de Belg Bart Swings beslag op de vierde plaats.

Ole Einar Bjørndalen schreef vandaag geschiedenis bij het biatlon. Hij won de tien kilometer sprint, wat alweer zijn zevende gouden medaille in zijn carrière betekende. In totaal is het zijn twaalfde olympische medaille, en daarmee evenaart hij het record van langlaufer Bjørn Dæhlie. Achter Bjørndalen ging het zilver vandaag naar de Oostenrijker Dominik Landertinger, de Tsjech Jaroslav Soukup maakte het podium vol.

Langlaufster Marit Bjørgen prolongeerde haar titel op de 15 km skiatlon. Het is haar vierde gouden en achtste olympische medaille in haar loopbaan, waardoor ze zich nu de succesvolste olympische wintersportster ooit uit Noorwegen mag noemen. Verder was er nog een opvallend podium in het freestyleskiën bij het onderdeel moguls. Het goud ging naar de Canadese Justine Defour-Lapointe terwijl haar zus Choè zilver won. Er deed ook nog een derde zus mee, maar Maxime, die weliswaar de oudste is van de drie, werd pas twaalfde.

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel Man/vrouw Goud Zilver Brons
Biatlon 10 km sprint mannen Ole Einar Bjørndalen (Noo) Dominik Landertinger (Oos) Jaroslav Soukup (Tsj)
Freestyleskiën Moguls vrouwen Justine Defour-Lapointe (Can) Chloé Defour-Lapointe (Can) Hannah Kearney (VS)
Langlaufen 15 km skiatlon vrouwen Marit Bjørgen (Noo) Charlotte Kalla (Zwe) Heidi Weng (Noo)
Schaatsen 5000m mannen Sven Kramer (Ned) Jan Blokhuijsen (Ned) Jorrit Bergsma (Ned)
Snowboarden Slopestyle mannen Sage Kotsenburg (VS) Staale Sandbech (Noo) Mark McMorris (Can)

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 2 1 1 4
2 Canada 1 1 1 3
- Nederland 1 1 1 3
4 Verenigde Staten 1 0 1 2
5 Oostenrijk 0 1 0 1
- Zweden 0 1 0 1
7 Tsjechië 0 0 1 1