Rutte praat met Amnesty

Premier Mark Rutte heeft zaterdagochtend in Sochi met activisten een gesprek gehad over de mensenrechtensituatie in Rusland. Bij het gesprek waren naast Amnesty International de milieuorganisatie Ecowatch en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial aanwezig.

Volgens Emile Affolter van Amnesty International heeft het gesprek zo'n anderhalf uur geduurd. Hij typeerde het overleg met de minister-president als 'diplomatiek'.

Er is gesproken over de milieuschade die er bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen is aangericht en de rechten van de duizenden werklieden die bij de bouw zijn uitgebuit. Ook ging het over de twee activisten van de groen-liberale partij Jabloko die afgelopen week zijn opgepakt en voor een aantal dagen achter de tralies verdwenen.

Amnesty International heeft bovendien de zogeheten Bolotnaja-zaak aangekaart, genoemd naar het plein in Moskou waarop in mei 2012 demonstraties plaatsvonden tegen de inauguratie van de Russische president Vladimir Poetin. Tientallen betogers werden opgepakt en zitten nog altijd vast. Hun hangt tot zes jaar celstraf boven het hoofd.

Amnesty heeft aangegeven dat Rutte zich over specifieke zaken moet uitspreken en niet over de Russische mensenrechten in het algemeen. "Alleen dat kan nog helpen, ook in de Bolotnaja-zaak", aldus Affolter. "Als Rutte niets in het openbaar zegt over de zaak, zou dat een klap zijn in het gezicht van de mensenrechtenbeweging."

Het gesprek ging daarnaast over de homorechten in Rusland, waarover Rutte vrijdag tegenover Poetin al zijn zorgen had uitgesproken. Poetin heeft volgens Affolter geantwoord dat homo's openlijk in Rusland kunnen leven.

Rutte is in Rusland voor de Olympische Winterspelen. De minister-president had beloofd de situatie van de mensenrechten onder de aandacht te brengen bij zijn bezoek vanwege kritiek op de zware Nederlandse delegatie naar de Spelen.