Zevende goud voor Bjørndalen

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft in Sochi het goud gepakt op de sprint. De Noor pakte hiermee maar liefst zijn zevende olympische titel, en na 1998 en 2002 zijn derde op de sprint. De negentienvoudig wereldkampioen bleef niet foutloos, maar was snel genoeg om zijn fout goed te maken.

Bjørndalen maakte in de tweede schietbeurt een fout, maar in de slotronde kon hij zijn opgelopen achterstand goedmaken. De twee topfavorieten lieten het enigszins afweten. Martin Fourcade uit Frankrijk maakte in de eerte schietbeurt al een fout, maar was erg snel op de ski's. Hij had voor het schieten totaal echter maar liefst vijftien seconden meer nodig dan Bjørndalen, waardoor de Fransman alsnog buiten de medailles viel. Emil Hegle Svendsen, landgenoot van Bjørndalen, leek onderweg naar een goed resultaat, maar raakte slechts vier van de vijf schijven in de tweede schietbeurt. Svendsen moest uiteindelijk een halve minuut toegeven op zijn illustere landgenoot.

Bjørndalen was zelf de man die er in slaagde om Dominik Landertinger van de eerste plaats te verdringen. De Oostenrijker bleef foutloos, maar was aan de finish 1,3 seconden te langzaam en pakte zilver. Het grootste gevaar leek vervolgens te komen uit het gastland. Anton Shipulin maakte in de tweede schietbeurt een fout, maar was toch nog vijf seconden sneller dan Bjørndalen. In de slotronde moest hij echter teveel toegeven. Shipulin viel zelfs terug tot achter de Tsjech Jaroslav Soukup, die brons won.