'Plasterk wist al van herkomst telefoongegevens'

Ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wisten vorig jaar al dat Nederland zelf de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes heeft onderschept en niet de Amerikaanse NSA. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Uit onderzoek is vorig jaar al onomstotelijk vast komen te staan dat de gegevens waren vergaard door de Nederlandse inlichtingendiensten. De ministers weten dat volgens de krant sinds eind 2013, maar Plasterk beweerde steeds dat de NSA de telefoontjes had onderschept.

De minister kwam deze week pas met de informatie vanwege een rechtszaak die is aangespannen door de Nederlandse staat, aldus de krant. Een groep burgers eist in die zaak dat Nederland stopt met het aannemen van inlichtingen die zijn verzameld door de NSA.

De NRC schreef vrijdag al dat Plasterk wist dat er geen hard bewijs was toen hij vorig najaar verklaarde dat NSA Nederlandse telefoontjes had onderschept. Hij zei destijds dat het aantal van 1,8 miljoen telefoontjes grofweg overeenkwam met het maandelijkse aantal telefoontjes tussen Nederland en de Verenigde Staten. Volgens de krant was er geen enkel ander bewijs.

De Tweede Kamer, en dan vooral de oppositie, neemt de zaak hoog op. Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. De bewindslieden moeten zich dinsdag verantwoorden in een debat.