FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 november 2012

[Primera Divisiůn] Sevilla vernedert Real Betis in derby

De Derby van Sevilla is uitgelopen op een eentonig duel. In Andalusië bleek Sevilla veel te sterk voor aartsrivaal Real Betis (5-1).

Een bomvol Estadio Ramón Sánchez Pizjuán zag toe hoe de derby binnen vijf minuten was beslist. Al na een minuut opende Jose Antonio Reyes de score namens de thuisploeg, waarna Federico Fazio amper drie minuten later voor 2-0 zorgde. Betis werd compleet overrompeld door het sterk spelende Sevilla, dat na ruim een half uur op 3-0 kwam.

Opnieuw was het Reyes die trefzeker was. De gifbeker van de eerste helft was nog niet leeg voor Betis, want op slag van rust had ook Fazio zijn tweede treffer van de avond te pakken. Pas in het tweede bedrijf wist Betis wat terug te doen. Het was Ruben Castro Martin die na twintig minuten voor de eretreffer zorgde.

Toen stond Betis overigens al met tien man. Ruben Perez zag in korte tijd twee keer geel en moest inrukken. Het slotakkoord was echter toch weer voor Sevilla. Ivan Rakitic bracht de Sevilla-supporters nog eenmaal in extrase en zorgde voor de 5-1 eindstand.

Nederlandse Patriots mogelijk naar Turkije

Nederland stuurt mogelijk Patriot-luchtverdedigingswapens naar Turkije om de NAVO-bondgenoot te beschermen tegen raketaanvallen uit Syrië. Den Haag wacht een officieel verzoek van de Turkse regering bij de NAVO af voordat de knoop wordt doorgehakt.

"De NAVO is er natuurlijk niet voor niets", stelde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zondag in Brussel aan de vooravond van overleg met haar EU-collega's. Vorige week had de bewindsvrouw over onder meer een mogelijke inzet in Turkije al contact met haar Duitse collega Thomas de Maiziére. De operatie zou gezamenlijk worden uitgevoerd.

Nederlandse Patriots mogelijk naar Turkije
Nederlandse Patriots mogelijk naar Turkije (Foto: ANP)

[Serie A] Herstel Sampdoria in Genuese derby

Sampdoria heeft na zeven nederlagen in de Serie A weer eens gewonnen. De ploeg deed dat in de Genuese derby door aartsrivaal Genoa met 3-1 te verslaan. Door de nederlaag blijft Genoa hekkensluiter met slechts negen punten uit dertien wedstrijden. Sampdoria heeft vier punten meer en staat veertiende, negentien punten achter koploper Juventus.

Andrea Poli scoorde voor rust namens Sampdoria en Genoa-verdediger Cesare Bovo deed dat met een eigen doelpunt ook. Een kwartier voor tijd zorgde Ciro Immobile voor de aansluitingstreffer namens Genoa, maar Mauro Icardi bepaalde vlak voor tijd de eindstand.

'Zwaargewonde na schietpartij in Breda'

Op de tramsingel in Breda is zondagavond een zwaargewonde man aangetroffen. Dat meldt de politie. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens Omroep Brabant is er vermoedelijk sprake geweest van een schietpartij. De Tramsingel is afgezet voor onderzoek. De politie is ter plekke met kogelvrije vesten.

Een getuige van een nabijgelegen woonboot had iets ervoor een harde knal gehoord, meldt Omroep Brabant.

R. Koeman: "Onze momenten gepakt"

Ronald Koeman zag Feyenoord met 3-0 van Willem II winnen. Toch heeft hij een paar kanttekeningen bij het optreden van zijn ploeg. "Ik vind altijd dat je het maximale uit een wedstrijd moet halen. We hebben niet heel goed gespeeld, maar we hebben wel onze momenten gepakt. Met name de eerste twintig à 25 minuten van de tweede helft vond ik het echt beter, maar we hebben niet goed gespeeld", aldus een kritische Koeman tegenover Eredivisie Live.

"We wisten dat Willem II niet was gekomen om de boel open te gooien, dat is hun goed recht. Dan moet je als aanvallende ploeg vanaf de zijkanten het veld groot houden, dan moet je geduld hebben en dat hadden we niet. Daardoor maakten we het onszelf heel erg moeilijk. Het was een beetje slap en een tempo te laag, dan speel je geen tegenstander kapot."

Koeman is tevreden dat zijn verdediging ervoor gezorgd heeft dat Feyenoord voor het eerst sinds september geen treffer heeft geïncasseerd. "Iedereen weet dat we te gemakkelijk teveel goals tegen krijgen en dan is het voor een verdediger altijd prettig om de 'nul te spelen'. Dat is ook een beetje een pluspunt voor de verdediging."

Busby Babe Kenny Morgans (73) overleden

Oud-voetballer Kenny Morgans is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Manchester United bekendgemaakt. Morgans kwam als schooljongen bij die club terecht en debuteerde in december 1957 voor de Red Devils.

Minder dan twee maanden later was hij betrokken bij de vliegramp in München waarbij een groot deel van het team, de zogenoemde Busby Babes, omkwam. Bij de officiële zoektocht naar overlevenden werd Morgans niet gevonden. Vijf uur nadat de Duitse autoriteiten die hadden beëindigd vonden twee journalisten zijn bewusteloze lichaam tussen de wrakstukken van het vliegtuig waarin Manchester United reisde.

Vleugelspeler Morgans werd in 1939 in Swansea geboren. De rechtervleugelspits herstelde snel van de verwondingen die hij in München op had gelopen en speelde nog tot 1967 profvoetbal. Vanaf 1961 deed hij dat niet meer voor Manchester. De laatste zes jaar van zijn carrière kwam hij voor Swansea City en Newport County uit.

Rebellen Congo trekken op naar Goma

De Congolese rebellenbeweging M23, die in de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu strijdt tegen het regeringsleger, is opgetrokken tot drie kilometer van de provinciehoofdstad Goma. De rebellen zijn sinds 2008 niet zo dicht bij Goma gekomen.

Volgens een woordvoerder van het Congolese leger begonnen de gevechten zondag rond 06.00 uur en is het front sindsdien richting Goma opgeschoven. Na urenlange hevige gevechten hielden de beide kampen halt en wierpen stellingen op bij Munigi, een dorp op drie kilometer van Goma.

De rebellen lieten per telefoon weten de nacht in Goma te zullen doorbrengen en dat 'de verovering van Bukavu onze volgende stap' is. De gouverneur van Goma is uitgeweken naar Bukavu, de hoofdstad van de buurprovincie Zuid-Kivu.

Bij de veldtocht naar Goma die de verwante opstandelingengroep CDNP in 2008 ondernam hield die ook al stil aan de rand van de stad. Destijds volgden onderhandelingen en, uiteindelijk, een vredesakkoord.

M23 bestaat uit strijders van de inmiddels opgeheven CDNP. Die beweging sloot in 2009 een overeenkomst met de regering, waarna de CDNP-strijders werden opgenomen in het leger. In april begonnen de voormalige rebellen het leger echter de rug toe te keren. De afspraken die waren vastgelegd in de vredesovereenkomst zouden niet worden nagekomen, aldus de rebellen.

Experts van de Verenigde Naties hebben Rwanda ervan beticht de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen met klem iets te maken te hebben met het geweld. Uganda heeft gedreigd zijn troepen terug te trekken uit Somalië als de aantijgingen aanhouden. De Ugandese militairen in Somalië maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die strijdt tegen islamitische extremisten.

Volgens het hoofd van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, beschikken de rebellen over geavanceerde apparatuur, waaronder nachtkijkers. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon sprak zaterdag met de Rwandese president Paul Kagame, aldus Ladsous. Ban vroeg Kagame zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan het geweld en M23 te weerhouden van verdere aanvallen.

De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat M23 gestopt moet worden. De val van Goma 'zal onherroepelijk leiden tot een humanitaire crisis', waarschuwde Araud. Hij zei dat de VN binnen enkele dagen zal besluiten tegen welke leiders van M23 sancties worden ingesteld.

Schumacher-week


(Foto: Pro Shots)

Michael Schumacher kondigde een tijd geleden aan dat hij (opnieuw) zijn actieve loopbaan als autocoureur zal beëindigen. FOK!sport zal de gehele loopbaan van Schumi nog één keer uitgebreid behandelen door middel van een aantal specials, foto-verslagen en videofragmenten. Elke dag zal er een gedeelte van zijn loopbaan online komen.

26 november: Schumacher; op weg naar de eerste titels
27 november: Schumacher; met Ferrari naar records
28 november: Schumacher; einde van een unieke carrière
29 november: Schumacher; loopbaan in beeld
30 november: Schumacher; de records

Amour

De succesvolle Oostenrijkse regisseur Michael Haneke is terug met Amour, een film die hem na Das Weiße Band in 2009 zijn tweede Gouden Palm heeft opgeleverd tijdens het filmfestival van Cannes. Waar Haneke eerder met La Pianiste en het unieke Caché bewees dat hij de meester is in het maken van kille, zenuwslopende dramafilms, heeft hij het met Amour over een andere boeg gegooid en toont hij zich met dit persoonlijke verhaal van zijn gevoelige kant. Hoewel de herkenbare momenten in Amour een belangrijke reden vormen waarom de film confronterend zal zijn voor vele kijkers, is het ook een zwakte. Met name in de eerste helft van de film bekruipt een aantal maal het gevoel dat continu de bekende paden worden bewandeld. Afgezien van dit puntje van kritiek blijft Amour een bijzondere film en is het zeer bewonderenswaardig hoe Haneke op een indringende wijze de machteloosheid van de mens toont in situaties wanneer het einde onvermijdelijk is.

Spaans protest tegen privatisering zorg

Duizenden Spanjaarden zijn zondag de straat opgegaan om lucht te geven aan hun woede over de bezuinigingsmaatregelen die het bestuur van de regio Madrid heeft aangekondigd. Vooral het voornemen de gezondheidszorg deels te privatiseren en ziekenhuizen te verkopen moest het ontgelden.

Ongeveer tienduizend betogers liepen in optocht van vier grote ziekenhuizen aan de rand van Madrid naar het Puerta del Sol-plein in het hart van de Spaanse hoofdstad. Tussen de demonstranten viel het wit en blauw op van de werkkleding van het medisch personeel dat aan de mars deelnam. De betogers droegen spandoeken mee met de leus 'Onze openbare gezondheidszorg is niet te koop, maar juist te verdedigen'.

De organisatoren van de 'witte vloedgolf', zoals ze de mars noemden, kondigden aan dat medisch personeel in de regio Madrid binnenkort tweemaal twee dagen lang het werk neerlegt. Regiominister van volksgezondheid Javier Fernandez-Laquetty verdedigde de bezuinigingsplannen. De maatregelen zijn juist nodig om de gezondheidszorg door de economische crisis te loodsen, stelde hij.

'Serieuze meniscusblessure Immers'

Lex Immers is mogelijk een tijd niet beschikbaar voor Feyenoord. De aanvaller raakte in het competitieduel met Willem II (3-0) geblesseerd.

Volgens RTV Rijnmond wordt er gevreesd voor een serieuze meniscusblessure. Het medium laat weten dat het vreest voor een lange afwezigheid van Immers. Maandag zal de van ADO Den Haag overgekomen aanvaller nader worden onderzocht.

Immers, die tegen Willem II de score opende, is momenteel samen met Graziano Pellè clubtopscorer van Feyenoord. Beide spelers maakten tot dusver al acht doelpunten. Net als Immers was ook Pellé trefzeker tegen de Tilburgers.

Van Sichem: "Danilo zei 'fuck you' tegen me"

Tijdens de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Roda JC was er een opmerkelijke gebeurtenis rondom Roda-verdediger Danilo. Hij ontving in de tweede helft de gele kaart en het leek erop dat hij vervolgens begon te huilen.

Ook na afloop was Danilo nog altijd in tranen, omdat scheidsrechter Tom van Sichem iets tegen hem zou hebben geroepen. "Daar moeten we het intern nog even over hebben", zei Roda-trainer Ruud Brood. "Er is iets voorgevallen, met bepaalde bewoordingen, dat Danilo emotioneel geraakt heeft. We konden hem daarna ook niet echt bereiken."

Van Sichem was na afloop verbaasd over de tranen van Danilo. Volgens de arbiter zei de Portugees "fuck you" tegen hem. "Toen zei ik: what fuck you?", aldus Van Sichem, die vervolgens de gele kaart gaf.

Danilo raakte geheel van slag. "Toen kwam Mitchell Donald naar me toe om te zeggen dat ik iets over de moeder van Danilo zou hebben gezegd. Maar ik zou niet weten wat ik over zijn moeder had moeten zeggen", vervolgt de scheidsrechter.

Volgens Van Sichem is ook op de beelden te zien dat hij niets raars heeft gezegd. "Ik vind het dan ook heel triest dat hij het zo heeft opgevat", besluit de scheidsrechter.

Roda JC verloor het duel met 5-1.

'Asbest in zestig procent corporatiewoningen'

Zes op de tien woningen die corporaties verhuren bevatten asbest. Dat meldt de NOS zondag op basis van een rondgang naar aanleiding van de asbestvondst in Utrechtse woningen, waardoor honderden mensen hun huis moesten verlaten.

Woningbouwverenigingen hebben zo'n 2,4 miljoen woningen in bezit. Het asbestvrij maken van alle sociale huurwoningen zou 3,8 miljard euro kosten.

In het leeuwendeel van de gevallen gaat het om een relatief ongevaarlijke asbestvariant, die pas risico's oplevert als er in wordt gezaagd of geboord. Grofweg de helft van de ongeveer 450 corporaties weet waar het asbest zit. Het kankerverwekkende spul wordt verwijderd als een woning vrijkomt en bij renovatie en onderhoud.

Het gebruik van asbest is verboden sinds 1993. In Nederland sterven jaarlijks naar schatting zo'n zestienhonderd mensen aan asbestziekten, blijkt uit cijfers van de Gezondheidsraad.

[F1] Grand Prix van de Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten op het gloednieuwe Circuit of the Americas op zijn naam geschreven. De Brit rekende na een zware race af met kampioenschapsleider Sebastian Vettel. Medetitelkandidaat Fernando Alonso werd derde, waardoor volgende week het kampioenschap beslist zal worden. Red Bull pakte wel de constructeurstitel.

Kampioenschapsleider Sebastian Vettel startte vanaf poleposition. De Duitser kende een goede start en lag na de start eerste, voor teamgenoot Mark Webber, Lewis Hamilton en de goed gestarte Fernando Alonso. Kimi Räikkönen kende een mindere start en viel terug naar de zevende stek. Michael Schumacher lag na de start vijfde, maar had weinig tempo, waardoor hij Nico Hülkenberg en Kimi Räikkönen voorbij zag komen. De Duitser sloeg terug bij laatstgenoemde, maar zag hierna Romain Grosjean passeren. Räikkönen moest nog een ronde wachten alvorens hij Schumacher weer in kon halen.

Hamilton herstelde zich van zijn moeizame start door na vijf ronden Webber in te halen en de tweede positie te grijpen. De Brit ging meteen op jacht naar Vettel die al wel drie seconden weg was. Alonso reed op de vierde plaats in niemandsland. Grosjean probeerde de vijfde plaats van Hülkenberg af te snoepen, maar spinde, waardoor hij terugviel tot de twaalfde plaats. Ook Schumacher zakte verder terug, want veel coureurs bleken sneller dan de Mercedes-rijder te zijn.

In de beginfase waren her en der gevechten waarbij er met name op het lange rechte stuk achterop de baan en voor de eerste bocht ingehaald werd. Een fraai gevecht wat om plaats vijf tussen Hülkenberg en Räikkönen, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk aan het langste eind trok.

Vooraan probeerde Hamilton Vettel binnen te angelen, maar haakte na een aantal ronden proberen af. Webber zag zijn alternator falen en moest opgeven, wat de derde plaats aan Alonso gaf, voor Räikkönen en Massa die beiden sneller dan Alonso waren. Na twintig ronden stopten Hamilton en Alonso voor de eerste maal. Alonso verloor veel tijd, omdat het de wissel bij het rechterachterwiel bij de Ferrari niet lukte. Een ronde later stopte Vettel.

Vettel leidde na 24 ronden, voor Hamilton, de nog niet gestopte Massa en Button. Alonso worstelde met zijn harde banden op de vijfde plaats, voor Räikkönen die ook een moeizame stop kende. Ricciardo lag zevende, voor Rosberg, Grosjean en Hülkenberg. Button reed lang door op zijn harde banden om er zo voor te zorgen dat hij na zijn stop zover mogelijk naar voren uit zou kunnen komen.

Zijn teamgenoot Hamilton leek in eerste instantie af te haken bij Vettel, maar wist na 33 ronden weer in de DRS-zone bij de Duitser te komen. Button lag 25 seconden hierachter op plaats drie, voor Alonso. De Brit kwam snel hierna binnen, waarna hij terugviel tot de zevende plaats, vlak achter Grosjean. De nieuwe banden werkten voor de McLaren-coureur, want hij prikte zijn auto al snel voorbij die van de Fransman. Tegelijkertijd snoepte Massa de vierde stek van Räikkönen af.

Hamilton hield rondenlang de druk op Vettel en na 42 ronden greep de Brit zijn eerste kans om de leiding op het lange rechte stuk over te nemen. Alonso lag een halve minuut hierachter op de derde plaats. Massa reed eenzaam als vierde rond. Achter deze Ferrari's vond een rondenlang gevecht plaats tussen Räikkönen en Button, waarbij laatstgenoemde tien ronden voor het einde aan het langste eind trok.

Na 56 ronden werd Hamilton op Circuit of the Americas als eerste afgevlagd. De Brit won in 2007 ook de vorige Grand Prix van de Verenigde Staten, toen verreden op Indianapolis. Kampioenschapsleider Vettel werd tweede, voor zijn grootste rivaal Alonso. Massa pakte de vierde stek, voor Räikkönen, Grosjean, Hülkenberg, Maldonado en Senna. Door dit resultaat pakt Red Bull de constructeurstitel en wordt de titelstrijd bij de coureurs volgende week op Interlagos beslist. Vettel leidt met dertien punten voorsprong op Alonso.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:35:55.269
2 Sebastian Vettel Red Bull +0.675
3 Fernando Alonso Ferrari +39.229
4 Felipe Massa Ferrari +46.013
5 Jenson Button McLaren +56.432
6 Kimi Räikkönen Lotus +1:04.425
7 Romain Grosjean Lotus +1:10.313
8 Nico Hulkenberg Force India +1:13.792
9 Pastor Maldonado Williams +1:14.525
10 Bruno Senna Williams +1:15.133
11 Sergio Perez Sauber +1:22.341
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:24.871
13 Nico Rosberg Mercedes +1:25.510
14 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
15 Paul di Resta Force India +1 Ronde
16 Michael Schumacher Mercedes +1 Ronde
17 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
19 Timo Glock Marussia +1 Ronde
20 Charles Pic Marussia +2 Ronden
21 Pedro de la Rosa HRT +2 Ronden
22 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +40 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +42 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 273
2 Fernando Alonso Ferrari 260
3 Kimi Räikkönen Lotus 206
4 Lewis Hamilton McLaren 190
5 Mark Webber Red Bull 167
6 Jenson Button McLaren 163
7 Felipe Massa Ferrari 107
8 Romain Grosjean Lotus 96
9 Nico Rosberg Mercedes 93
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Kamui Kobayashi Sauber 58
12 Nico Hulkenberg Force India 53
13 Paul di Resta Force India 46
14 Pastor Maldonado Williams 45
15 Michael Schumacher Mercedes 43
16 Bruno Senna Williams 31
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 12
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 10
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 440
2 Ferrari 367
3 McLaren 353
4 Lotus 302
5 Mercedes 136
6 Sauber 124
7 Force India 99
8 Williams 76
9 Toro Rosso 22
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Van Barneveld wint Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld heeft vanavond de Grand Slam of Darts weten te winnen. Barney wist in de finale in een Nederlands onderonsje Michael van Gerwen in een bloedstollende finale met 14-16 te verslaan. Van Barneveld verdiende met de eindzege 125.000 euro.

Van Gerwen noteerde in de beginfase hoge scores, maar Van Barneveld bleek messcherp op de finishes. Na acht gespeelde legs had Barney een voorsprong van 2-6. Van Gerwen kwam telkens dichtbij, maar elke keer toen het erop aan kwam, sloeg Van Barneveld genadeloos toe.

Bij een stand van 13-15 kreeg Van Barneveld zijn eerste pijlen voor de wedstrijd, maar hij miste tot vijfmaal toe. Van Gerwen kwam terug tot 14-15, maar in de dertigste leg sloeg Barney alsnog toe.

Lees hier het volledige verslag van de finale tussen Van Gerwen en Van Barneveld.

Finale GSOD: Van Gerwen - Van Barneveld

Hieronder het volledige verslag van de Grand Slam of Darts-finale tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld:

Eindstand:

Michael van Gerwen - RAYMOND VAN BARNEVELD 14-16

Leg 1: Zowel Van Gerwen als Van Barneveld noteerden meteen een 180'er. Van Gerwen had kansen om direct te breaken, maar hij wist zijn 100-finish niet te gooien. Van Barneveld wist vervolgens via dubbel-12 zijn eigen leg te behouden en op 0-1 te komen.

Leg 2: Van Gerwen behield simpel zijn eigen leg en wist via dubbel-20 op 1-1 te komen.

Leg 3: Van Gerwen gooit in de leg die Van Barneveld begon meteen een 180'er en staat na zes pijlen op een 144-finish. Hij wist de negen-darter echter niet te benutten. Van Barneveld bleef ondertussen ook goed gooien en wist via dubbel-16 alsnog op 1-2 te komen.

Leg 4: In de vierde leg liep Van Gerwen weer rap uit en via 16 en dubbel-20 kwam Mighty Mike simpel op 2-2. Het was wachten op de break van Van Gerwen.

Leg 5: Van Gerwen noteerde in de vijfde leg, die Van Barneveld begon, meteen weer een 180'er. Het was echter Barney die dankzij een knappe 134-finish op 2-3 wist te komen.

Leg 6: Ook de zesde leg begint Van Gerwen met een 180'er. Van Barneveld bleef echter knap bij en had de kans om via bulls-eye zijn tegenstander te breaken. Hij faalde, maar Van Gerwen wist tot driemaal toe de dubbel-20 niet te raken. Barney wist dubbel-8 wel te hitten en brak Van Gerwen; 2-4.

Leg 7: Van Barneveld wist vervolgens zijn eigen zevende leg te behouden en kwam via dubbel-10 op 2-5.

Leg 8: Van Gerwen leek in de zevende leg wat aangeslagen en dit was ook in de achtste leg te merken. Van Barneveld wist Van Gerwen voor de tweede maal op rij te breaken en kwam op 2-6.

Leg 9: Van Gerwen herstelde zich knap in de negende leg, die Van Barneveld begon, en liep rap uit op zijn opponent. Van Barneveld kwam uiteindelijk nog sterk terug, maar Van Gerwen kwam via dubbel-20 terug tot 3-6.

Leg 10: In zijn eigen tiende leg gooide Van Gerwen sterk, maar Van Barneveld bleef goed bij. Van Gerwen miste één pijl op tops en daardoor kon Van Barneveld aanleggen voor opnieuw een break. Ook hij faalde op dubbel-16 en via dubbel-5 kwam Van Gerwen uiteindelijk op 4-6.

Leg 11: Van Gerwen kwam steeds beter terug in de wedstrijd en wist Van Barneveld in de elfde leg opnieuw te breaken met een knappe 122-finish.

Leg 12: Van Barneveld wist Van Gerwen in de twaalfde leg bijna terug te breaken, maar zijn 124-finish werd net niet gehaald. Van Gerwen wist vervolgens zijn 104-finish niet te gooien en daardoor kreeg Van Barneveld opnieuw een kans op een break. Deze was opnieuw niet aan hem besteed. Ook Van Gerwen raakte zijn 16-finish niet en Van Barneveld trok uiteindelijk via dubbel-2 aan het langste eind. Na twaalf legs ging Van Barneveld met een break aan de leiding; 5-7.

Leg 13: Van Barneveld wist vervolgens zijn eigen dertiende leg ook te behouden. Via dubbel-4 kwam Barney, die zijn 31e finale op televisie stond te gooien, op 5-8.

Leg 14: Van Gerwen liet ook in zijn eigen veertiende leg wat steekjes vallen, miste een 74-finish, maar kreeg een herkansing nadat Van Barneveld zijn 100-finish niet benutte. Van Gerwen kwam vervolgens via dubbel-10 op 6-8.

Leg 15: Van Barneveld bleef solide gooien, zag Van Gerwen opnieuw wat foutjes maken, en sleepte via dubbel-20 ook zijn eigen vijftiende leg binnen; 6-9.

Leg 16: Van Gerwen wist zijn eigen zestiende leg eenvoudig te behouden en via dubbel-20 kwam de man uit Boxtel terug tot 7-9.

Leg 17: Van Barneveld raakte niet van slag en hij wist zijn eigen zeventiende leg ook te behouden. Hij miste weliswaar een aantal dubbels, maar Van Gerwen stond op grote achterstand. Via dubbel-2 kwam Barney alsnog op een 7-10 voorsprong.

Leg 18: Van Gerwen wist zijn eigen achttiende leg redelijk simpel te behouden. Via dubbel-5 kwam hij weer terug tot 8-10.

Leg 19: Van Barneveld maakte ook in de negentiende leg geen fout. Hij behield zijn eigen leg en via dubbel-4 kwam hij op 8-11.

Leg 20: Van Barneveld kreeg in de negentiende leg, die Van Gerwen begon, een pijl om 136 uit te gooien. Hij miste de dubbel-8. Van Gerwen wist vervolgens zijn 71-finish te gooien en kwam terug tot 9-11.

Leg 21: Van Gerwen begon de 21e leg, die Van Barneveld begon, sterk. Van Barneveld vocht zich sterk terug en met een 70-finish wist hij alsnog op 9-12 te komen.

Leg 22: De 22e leg ging met een knappe 170-finish naar Van Gerwen. Het was zijn vierde 170-finish dit toernooi. Van Gerwen kwam met deze schitterende finish terug tot 10-12.

Leg 23: Van Gerwen denderde in de 23e leg, die Van Barneveld begon, flink door en kwam na negen darts op een 52-finish. Hij wist deze te gooien en daardoor brak Van Gerwen zijn opponent terug; 11-12.

Leg 24: In de 24e leg, begonnen door Van Gerwen, kreeg Van Barneveld weer kansen om direct terug te breaken. Zijn 95-finish werd via triple-19 en dubbel-19 knap uitgegooid en daarmee kwam Barney op 11-13.

Leg 25: Met een knappe 110-finish wist Van Barneveld zijn eigen leg te behouden en kwam daarmee op 11-14. Daarmee had Van Barneveld nog slechts twee legs nodig om de eindoverwinning te grijpen.

Leg 26: Van Gerwen raakte echter niet van slag en via dubbel-16 behield hij zijn eigen 26e leg. Hij kwam daarmee terug tot 12-14.

Leg 27: Via dubbel-12 behield Van Barneveld zijn eigen 27e leg en was daarmee slechts één leg verwijderd van de eindzege.

Leg 28: Van Gerwen deed wat hij moest doen en behield zijn eigen 28e leg. Hij kwam terug tot 13-15 en zal in de 29e leg moeten breaken om in de partij te blijven.

Leg 29: Van Barneveld kreeg in zijn eigen 29e leg een pijl voor de wedstrijd. Hij faalde echter op dubbel-20 en zodoende kon Van Gerwen aanleggen voor een break. Hij wist de dubbel-14 niet te raken en daardoor kreeg Van Barneveld drie pijlen om een 40-finish uit te gooien. Hij raakte echter met zijn tweede pijl de 5 en via 3 kwam hij uit op 32. Van Gerwen kreeg opnieuw een kans om te breaken. Zijn dubbel-7 ging erin en zodoende knokte Van Gerwen zich terug tot 14-15.

Leg 30: In de dertigste leg, die Van Gerwen begon, kwam Van Barneveld op een 46-finish uit. Via dubbel-16 wist hij alsnog de partij uit te gooien en de eindzege te pakken. Hij verdiende daarmee 125.000 euro.

Pastoor: "Ik zeg niets over arbitrage"

N.E.C. eindigde de met 4-1 verloren derby met Vitesse met acht man. Over de gegeven rode kaarten wilde coach Alex Pastoor niets kwijt tegenover de media. "In de eerste helft was het een schitterende wedstrijd, voor de supporters van NEC, de supporters van Vitesse en de neutrale kijker. Het deed Engels aan, het golfde heen en weer. Ik had bij elke aanval het gevoel dat wij konden scoren, maar dat ook zij konden scoren", aldus Pastoor na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Ik heb me zojuist voorgenomen om over de arbitrage van vandaag niets te zeggen. Als ik nu in mijn natuurlijk gedrag blijf, dan ga ik me niet alleen over het beoordelen van dit situaties, maar ook over mijn gedachtes en gevoelens die daarbij omhoog komen. Ik denk dat het verstandig is dat ik dat niet doe", zo meldt de oefenmeester van de Nijmegenaren, doelend op de drie rode kaarten die zijn ploeg kreeg.

"Het was een lust om naar de wedstrijd te kijken en je kunt er niet omheen dat dit soort beslissingen invloed hebben op het duel. Toch wil blijven bij mijn standpunt over de arbitrage, want als ik nu leegloop dan is dat niet goed."

Kibet tweede in marathon Turijn

Hilda Kibet is in de marathon van Turijn als tweede gefinished. Ze besloot die marathon te lopen nadat de marathon van New York, die ze aanvankelijk wilde lopen, werd afgelast.

In de Italiaanse stad kwam Kibet tot een tijd van 2.25.46. Ze bleef daarmee ruim boven haar persoonlijk record van 2.24.27, een tijd die ze vorig jaar in Rotterdam liep. De Keniaanse Sharon Cherop won de wedstrijd met overmacht in 2.23.57.

McClaren: "Een lastige plek"

FC Twente-coach Steve McClaren zag zijn team gelijkspelen tegen FC Utrecht. Nieuw Galgenwaard beschouwt hij als een lastige plek om te spelen. "We speelden deze week en vorige week gelijk, terwijl we eigenlijk hadden moeten winnen. We hadden de mogelijkheden en de kansen om te winnen. In de afronding maken we niet de beste beslissingen. In de laatste tien minuten deden we domme dingen en dat had ons een verlies kunnen opleveren", aldus McClaren na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Dit is een moeilijke plek om te spelen. Utrecht is een ploeg die vecht, wij vochten terug. We moeten echter veel beslissender zijn. We hebben gescoord vanuit een spelhervatting en niet vanuit een voetballende situatie. Dat is dus frustrerend", zo voegde de Engelse oefenmeester eraan toe.

"Frustratie dus, maar het seizoen duurt nog lang. Utrecht is een lastige plek om te spelen, maar we moeten gewoon doorgaan en doen waar we goed in zijn. We moeten echter iets meedogenlozer zijn en onze kwaliteiten laten spreken voor het doel."

[WB] Vriend: "Ik ben heel verbaasd"

"Nou, ik ben wel heel verbaasd", zei Maurice Vriend na afloop. De jonge pupil van Jan van Veen is nog een beetje beduusd van zijn succesvolle debuut in de wereldbeker. "Ongelooflijk."  Vriend zette op de 1500 meter een tijd neer van 1.46,13 en bleef daarmee alle concurrenten voor.

"Ik had wel gedacht zo’n tijd te kunnen rijden", zei Vriend. "Koen Verweij reed hier vorige week ook goed, dus ik wist dat het hard kon gaan." Dat hij in een vol Thialf debuteerde maakte wel indruk op Vriend, maar hij werd er niet zenuwachtig van. "Ik voelde me niet anders dan vorige week. Ik sta als Maurice Vriend aan de start en wil als Maurice Vriend presteren."

Zijn coach Van Veen verwacht nog veel van zijn pupil. "Hij kan een hoop. Hij zit als jonge vent nog niet aan het plafond. Ik denk niet dat Maurice een eendagsvlieg is." Niet alleen op de 1500 meter kan hij goed uit de voeten, denkt Vriend. "Allround is ook wel wat voor mij. Richting Sochi zie je natuurlijk veel specialisatie, maar het zijn schitterende toernooien, wat mij betreft."

Van Veen gelooft ook dat allrounden wat voor hem is. "Hij gaat wel allrounden, maar we gaan hem niet ombouwen tot een pure allrounder." Volgende week rijdt Vriend zijn tweede World Cup in Kolomna. Daar moet hij een vervolg proberen te geven aan zijn unieke entree in Heerenveen. En hij moet omgaan met nieuwe, hogere verwachtingen. "Ik ben er klaar voor", zegt hij vol zelfvertrouwen, maar voegt daar even later aan toe: "Maar ja, ik heb geen idee wat het in zal houden. We zien het wel."

Doodgeschoten Eindhovenaar was drugscrimineel

De 41-jarige Eindhovenaar die zaterdagochtend werd doodgeschoten was de drugscrimineel en zakenman Aran de Jong. De politie weet nog niet of het ging om een afrekening in het criminele circuit en laat zondagavond weten vooralsnog alle opties e scenario's open te houden. De dader is nog voortvluchtig

Agenten troffen het lichaam van de De Jong kort voor 05.00 uur aan in een zijpad van de Diamantring. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij inderdaad door vuurwapengeweld om het leven is gekomen.

De auto van het slachtoffer werd voor zijn woning beschoten. De Jong zat op dat moment met enkele bekenden in de auto, die hij nog is uitgevlucht. De andere inzittenden, onder wie zijn vrouw, bleven ongedeerd. Hun is slachtofferhulp aangeboden.

De recherche heeft uitgebreid buurt- en sporenonderzoek verricht en diverse getuigen, onder wie de inzittenden, gehoord. Ook de woning is doorzocht. De politie heeft ongeveer 25 politiemensen op de zaak gezet en roept mensen die denken informatie te hebben met klem op de politie te bellen.

De Jong leidde volgens het OM een criminele organisatie die handelde in grote hoeveelheden softdrugs, meldt Omroep Brabant. Hij werd vorig jaar mei aangehouden en zat ruim een jaar in voorarrest. Zijn proces zou op 3 december van start gaan. De Jong zou worden bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz.

De omroep meldt verder dat zakenman De Jong bevriend was met Youssef Sabbahi uit Veghel, die vorige week werd doodgeschoten op een kickboksgala in Zijtaart. Of er een verband is met die moord is onduidelijk.

Judoka Meyer Europees kampioen onder 23 jaar

Judoka Roy Meyer heeft zondag bij de Europese kampioenschappen onder 23 jaar in Praag de goud veroverd bij de zwaargewichten. De 21-jarige Rotterdammer was in de finale van de klasse boven 100 kilogram met een yuko te sterk voor Magomed Nazhmudinov uit Rusland.

Het was de tweede gouden plak voor de Nederlandse judoka's. Juul Franssen werd vrijdag al Europees kampioen in de klasse tot 57 kilogram, door landgenote Sanne Verhagen in de finale te verslaan. Oranje eindigde in het medailleklassement als tweede achter Rusland, met twee keer goud, een zilveren en een bronzen plak. Noël van 't End eindigde zondag als derde in de klasse tot 90 kilogram.

[Bundesliga] Dost weer doeltreffend voor Wolfsburg

Bas Dost heeft net als vorige week een belangrijke goal gemaakt voor VfL Wolfsburg. De oud-spits van sc Heerenveen scoorde zondag de 2-0 in de met 3-1 gewonnen partij tegen 1899 Hoffenheim. Makoto Hasebe had de score geopend, Naldo maakte de 3-0. In de slotfase maakte Eren Derdiyok de eretreffer voor Hoffenheim.

Door de zege verlaat Wolfsburg de gevarenzone. Dost en zijn kompanen staan nu dertiende met veertien punten. Hoffenheim heeft twee punten minder en is de nummer veertien.

Werder Bremen, met Eljero Elia bijna tachtig minuten in de ploeg, won met 2-1 van Fortuna Düsseldorf. Via Jens Langeneke kwam de promovendus uit Düsseldorf na tien minuten al op voorsprong. Werder wachtte tot na de rust om in eigen huis orde op zaken te stellen. Dat deed het via Nils Petersen en Kevin De Bruyne.

Werder nadert de plaatsen die aan het einde van het seizoen recht geven op Europees voetbal. Uit twaalf duels vergaarde de ploeg zeventien punten en staat daarmee zevende. Ook nummer zes Hannover 96, dat momenteel de laatste Europese plek bezet, heeft dat puntenaantal. Fortuna Düsseldorf blijft op elf punten staan en zakt naar de zestiende positie.

[DC] Stepanek bezorgt TsjechiŽ Davis Cup

Tsjechië heeft voor het eerst in zijn bestaan de Davis Cup gewonnen. In de O2-Arena in Praag bracht Radek Stepanek zondag het beslissende punt binnen door Nicolas Almagro met 6-4, 7-6 (0), 3-6, 6-3 te verslaan. Titelverdediger Spanje, dat Rafael Nadal miste, werd daardoor met 3-2 geklopt. In 1980 won Tsjecho-Slowakije, waar Tsjechië toen nog deel van uitmaakte, wel al eens de Davis Cup.

De zege in het landentoernooi voor mannen maakt het Tsjechische tennissucces compleet. Twee weken geleden prolongeerden de Tsjechische vrouwen al de Fed Cup. Zij waren, ook in Praag, te sterk voor Servië.

Opstootje bij protest tegen homohuwelijk in Parijs

Tegenstanders van het homohuwelijk zijn zondag in Parijs op de vuist gegaan met halfnaakte leden van de Oekraïense actiegroep Femen. Femen verstoorde de mars die het katholieke Civitas had georganiseerd om het verzet tegen het homohuwelijk kracht bij te zetten.

Duizenden betogers waren zondag naar Parijs gekomen om lucht te geven aan hun onvrede over een omstreden wetsvoorstel dat homoseksuele stellen het recht geeft te trouwen en kinderen te adopteren. De demonstranten trokken met spandoeken door de stad, maar vonden enkele leden van Femen op hun pad. Die scandeerden met ontblote borsten vanonder hun nonnenkappen 'in gay we trust' en spoten met brandblussers. Daarop vielen enkele rake klappen.

Invoering van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van president François Hollande. Ten tijde van diens campagne leek de meerderheid van de bevolking voor te zijn. Maar de steun is afgenomen na fel verzet van leiders van religieuze groepen en buitensteedse gebieden.

De vrouwen van Femen, een Oekraïense actiegroep die het opneemt voor de rechten van vrouwen en seksuele minderheden, staan bekend om hun uitdagende protestacties. Ze gooien steevast hun borsten in de strijd.

Rutten: "Alles wat een derby benodigt"

Vitesse-coach Fred Rutten kijkt tevreden terug op de gewonnen derby met N.E.C. (4-1). Toch had hij graag gezien dat zijn ploeg in de tweede helft minder slordig speelde. "We begonnen de wedstrijd wat ongelukkig met het tegendoelpunt. Als coach zijnde zag ik mijn team reageren en dat deden ze gewoon uitstekend. Ook Piet Velthuizen, ik had absoluut niet het gevoel dat hij twijfel uitstraalde, heel professioneel. Fout maken, en hup, en hij gaat gewoon weer door", aldus Rutten tegenover Eredivisie Live.

"Er zat alles in wat een derby met zich meebrengt. Over de tweede helft was ik absoluut niet tevreden. Als je ziet dat we eigenlijk heel makkelijk konden gaan voetballen, maar dat we zo slordig werden met verkeerde passes, verkeerde keuzes, achter de man gaan spelen. Dan krijg je altijd weer situaties dat de tegenstander, en zeker bij een 2-1 stand, altijd nog wat kan laten gebeuren."

"Ik wil graag zien dat we dit soort wedstrijden uitspelen. In de veldbezetting deden we het wel goed, maar in balbezit was het tempo veel te laag en ging het in een sukkeldrafje. We moeten dan met het vermogen dat we hebben in een hoog tempo de tegenstander open spelen. Dat is, eerlijkheidshalve, in de tweede helft niet gelukt."

Lotus moet RšikkŲnen meer dan verwacht betalen

Het Lotus F1 Team is veel meer dan verwacht kwijt aan loonkosten voor Kimi Räikkönen. De Fin ontvangt een beloning per behaald punt. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport kost deze bonusregeling het team veel geld.

Lotus had bij het vastleggen van Räikkönen erop gerekend dat de Fin rond de honderd punten zou behalen. The Iceman staat met nog twee races te gaan op 198 punten, waardoor de kosten hoger oplopen dan verwacht. Er is namelijk geen maximum aan de bonus gesteld.

'Lindsay Lohan moet niets van halfzus hebben'

Lindsay Lohan wil niets te maken met haar halfzus Ashley. Eerder deze week werd bekend dat Lindsays vader Michael in 1995 een buitenechtelijk kind heeft verwerkt. Hij was toen nog getrouwd met Lindsays moeder Dina.

Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is Lohan helemaal klaar met het hele circus rond haar vader. In de talkshow van Trisha Goddard deed Michael een dna-test, waaruit bleek dat Ashley zijn dochter is.

Lindsay heeft al een tijdje geen contact met haar vader en wil dat volgens TMZ graag zo houden. De actrice zou niks tegen haar halfzus persoonlijk hebben, maar vindt de hele situatie 'walgelijk' omdat Michael haar moeder bedroog tijdens hun huwelijk.

Michael kreeg met ex-vrouw Dina vier kinderen. De vrouw met wie hij vreemdging zegt al jaren te hebben geprobeerd hem ervan te overtuigen dat hij ook de vader is van haar dochter. Michael krijgt er binnenkort weer een kind bij, zijn huidige vriendin is momenteel zwanger.

Consternatie om lekkende brommer Zaandam

Een lekkende brommer in Zaandam veroorzaakte zondagmiddag een hoop consternatie. Vier flatwoningen werden ontruimd toen een bewoner een gaslucht meende te ruiken.

"Rond kwart voor drie rook iemand een hele sterke brand- of benzinelucht. Uit metingen van de brandweer kwam inderdaad een verhoogde concentratie gas naar voren", meldt een woordvoerder van de politie. Uit voorzorg moesten bewoners van vier woningen daarom de flat verlaten. "We wilden geen enkel risico nemen."

Uit verder onderzoek bleek dat de lucht uit een van de bergingen onder de woningen kwam. "Daar stuitten we op een bromfiets met een lekke benzinetank, die de geur verspreidde."

Hulpdiensten gingen nog even verder met het onderzoek om zeker te zijn dat er echt nergens een gaslek was. Rond half 5 konden de bewoners weer terug naar huis. Zij hebben geen enkel moment gevaar gelopen.

Consternatie om lekkende brommer Zaandam
Consternatie om lekkende brommer Zaandam (Foto: ANP)

[Upd][GSOD] Van Barneveld en Van Gerwen in finale

Raymond van Barneveld staat in de finale van de Grand Slam of Darts. Hij was in de halve finale met 16-10 te sterk voor vice-wereldkampioen Andy Hamilton. De finale staat voor vanavond gepland. Hij neemt het daarin op tegen Michael van Gerwen of Dean Winstanley. 

The Hammer won het bullen en mocht de partij beginnen. Hij pakte in de tweede leg direct een break nadat Van Barneveld dubbel zestien miste voor een 131 finish. Ook de derde leg gaat naar Hamilton. Dit verschil van drie blijft tot 6-3 in tact. Het is nu de beurt aan Barney om de voorsprong te pakken. De Hagenaar pakte maar liefst negen legs op rij om een 12-6 voorsprong te realiseren. 

Hamilton mocht de negentiende leg pakken door 107 uit te gooien. Van Barneveld was bij 15-7 nog één leg verwijderd van de overwinning. Het duurde nog even voordat Van Barneveld de partij binnen had, Hamilton liet zien dat hij kon darten door nog drie legs te pakken met een 78 en 104 finish. Na een korte onderbreking maakte Barney direct af door met tops te finishen. 

Het is de eerste finale voor Barney tijdens de Grand Slam of Darts. In 2009 haalde hij eens de halve finale, vorig jaar werd hij in de groepsfase uitgeschakeld. De laatste solo TV-overwinning voor Barney was de Las Vegas Desert Classic in de zomer van 2007. In 2010 won hij nog wel samen met Co Stompé de World Cup of Darts. 

Update 19.11 uur


Michael Van Gerwen heeft zich ook geplaast voor de finale na een 16-8 zege op Dean Winstanley 

Domme Belg overleeft sprong voor trein

Van leven in een grauwe, troosteloze en kansloze plaats wordt menig mens depressief. Het mag dan ook geen wonder heten dat een dame uit Wallonië zelfmoord probeerde te plegen.

Ze besloot in Marchienne-Au-Pont, in de zuidelijke provincie Henegouwen, voor de trein te springen. Gelukkig voor de dame en haar geliefden besloot ze het op z'n Belgisch te doen: ze ging languit tussen de rails liggen, en liet de trein over haar heen denderen.

Het enige dat beschadigd werd was het ego van mevrouw, lichamelijk bleef ze geheel ongedeerd. Toch besloten onze zuiderburen haar even naar het ziekenhuis te brengen. 

Hoewel deze manier van zelfmoord proberen te plegen door machinisten en conducteurs toegejuicht zal worden, maakt het voor de gefrustreerde treinreizigers niet veel uit: de treinen in de regio waren nog steeds flink ontregeld.

Jiujitsu-bejaarde (78) vloert belager

Een 23-jarige man die zondagochtend probeerde een bejaarde man te beroven is van een koude kermis thuisgekomen. De 78-jarige Almeerder is het jiujitsu nog altijd niet verleerd en wist zijn hardnekkige belager tot twee keer toe te vloeren, laat een politiewoordvoerder weten.

De man stond rond 11.15 uur bij de pinautomaat in de Albert Heijn aan de Watercipresstraat. Hij wierp zijn belager twee keer met een boog door de lucht, waarna de situatie nog grimmiger werd. Een politieman in zijn vrije tijd en een andere omstander wisten de agressieveling definitief tegen de grond te werken, maar hij bleef zich verzetten tot hij in de cel werd gezet.

De krasse Almeerder liep enkele krasjes aan zijn hoofd op, de twee anderen bleven ongedeerd. De man die hem probeerde te beroven is een bekende van de politie.

Strategisch Ferrari laat Massa gridstraf oplopen

Felipe Massa heeft voor de Grand Prix van de Verenigde Staten een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen. De reden hiervoor is dat Ferrari de verzegeling van de versnellingsbak bij de bolide van de Braziliaan verbroken heeft. Niet omdat deze kuren vertoonde, maar uit strategisch belang.

Massa kwalificeerde zich gisteren op Circuit of the Americas als zevende, maar mocht van plaats zes vertrekken, omdat Lotus al een bakwissel bij Romain Grosjean toegepast had. Teamgenoot Fernando Alonso pakte in de kwalificatie de negende stek en zou door die straf ook een plaats doorschuiven.

Op het gloednieuwe circuit in Austin wordt starten van een even positie echter als een nadeel gezien, omdat vanwege een niet schone baan gevreesd wordt dat die coureurs bij de start posities gaan verliezen. Ferrari wil Alonso per se vanaf de schone kant van de grid laten starten, iets wat door de strategische verbreking van de verzegeling van de versnellingsbak bij Massa nu lijkt te lukken. Alonso krijgt nu de zevende positie op de grid, terwijl Massa terugvalt naar de elfde startplaats. Hiermee hoopt Ferrari de titelaspiraties van Alonso levend te houden.

Uitslag Heracles Almelo - Roda JC

Vanmiddag stond in de Eredivisie om 16.30 uur één duel op het programma. Heracles Almelo bleek in eigen huis met 5-1 duidelijk te sterk voor Roda JC. Door dit resultaat klimmen de Heraclieden naar een achtste plaats, terwijl Roda op een zestiende stek blijft bungelen.

Heracles Almelo

5 - 1

Roda JC

 15' Duarte
 37' Duarte
 58' Overtoom(pen)
 69' Castillion
 76' Armenteros
   33' Malki
 
 Gele kaart: Vejinovic (Heracles Almelo), Hupperts, Biemans, Danilo, Kádár (Roda JC)
 Rode kaart: Kurto (56) (Roda JC)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.469
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Rienstra
Vejinovic
Dorda
Bruns (Koenders/85)
Quansah
Overtoom
Duarte
Castillion
Armenteros
Pedro (Everton/63)
  Kurto
Monteyne
Biemans
Danilo
Kádár
Hupperts (Prus/57)
De Beule (Németh/42)
Donald
Fledderus
Affane (Wielaert/67)
Malki

[WB] Groeneveld rondt ploegenspel BAM af

Christijn Groeneveld heeft zondag de massastart gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf. De BAM-rijder was in de sprint net iets sneller dan ploeggenoot Arjan Stroetinga. Achter de twee Nederlanders kwam Bart Swings uit België als derde over de streep. De Fransman Alexis Contin werd vierde.

Het tactische spel van Nederland werd ingezet door Jorrit Bergsma, die uiteindelijk zesde werd. Zijn demarrage scheurde het peloton uiteen en toen hij door een groepje van zes man werd ingelopen, kozen Groeneveld en Stroetinga de aanval. De twee verrasten zo Swings en Contin en hielden na anderhalve ronde keihard doorrijden net genoeg voorsprong over om de zege op te eisen.

Eerder waren de Nederlandse vrouwen in de ploegenachtervolging als tweede geëindigd. In 3.02,33 minuten moesten Marije Joling, Marrit Leenstra en Diane Valkenburg Duitland voor zich dulden. Stephanie Beckert, Isabell Ost en Claudia Pechstein hadden al in de derde rit de winnende tijd van 3.01,14 neergezet. In de slotrit reden de Canadese vrouwen zich in dezelfde tijd als Nederland ook op het podium.

BraziliŽ prolongeert wereldtitel zaalvoetbal

De Braziliaanse zaalvoetballers hebben zondag hun wereldtitel geprolongeerd. De Zuid-Amerikanen waren in Bangkok na een spannende finale met 3-2 te sterk voor Spanje. Negentien seconden voor het verstrijken van de verlenging maakte Neto de winnende goal.

Neto had eerder in de wedstrijd al de score geopend. Spanje kwam vervolgens via Torras en Aicardo op voorsprong, waarna Falcao de stand weer in evenwicht bracht. Het is voor Brazilië de vijfde wereldtitel in zeven edities van het WK. De andere twee keer zegevierde Spanje.

'Wereld vergaat niet op 21-12-12'

Paus Benedictus XVI heeft zondag de christenen opgeroepen geen geloof te hechten aan waarschuwingen van doemdenkers dat de wereld zal vergaan op 21 december 2012.

Diverse films promoten het idee dat volgens een oude kalender van de Maya-indianen de laatste dag valt op 21-12-12.

Benedictus zei tijdens het wekelijkse angelusgebed vanuit het raam van zijn paleis dat Jezus "niet het einde van de wereld beschrijft en dat wanneer hij apocalyptische beelden schetst, dat niet doet als profeet".

Paus: wereld vergaat niet op 21-12-12
Paus: wereld vergaat niet op 21-12-12 (Foto: ANP)

Dutch darts

De Grand Slam Of Darts is misschien wel het zwaarste darttoernooi dat er bestaat. Het WK, dat over een maandje begint, is prestigieuzer, maar op de Grand Slam staan de beste spelers van beide bonden tegenover elkaar. En vanavond is de finale van dat toernooi. Met de beste darter ooit, Phil Taylor? Nee. Wereldkampioen Adrian Lewis? Nee. Andere hooggeklasseerden op de wereldranglijst, zoals Gary Anderson, Simon Whitlock of James Wade? Nee, nee, nee. Twee Nederlanders, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, dat zijn de finalisten.

HRW: Birmese troepen hielpen knokploegen

Birmese ordetroepen hadden een aandeel in het geweld tegen de islamitische Rohingya-minderheid van afgelopen maand. Die beschuldiging heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag geuit. De Birmese regering spreekt de aantijging tegen.

Human Rights Watch erkende dat Birmese militairen in sommige delen van de westelijke deelstaat Rakhine aanvallen van boeddhistische Rakhines probeerden te bedwingen en Rohingya's tegen de Rakhines beschermden. Maar de mensenrechtenorganisatie vindt dat de regering schromelijk tekort is geschoten.

HRW gaf zondag nieuwe satellietbeelden vrij van de verwoestingen die in moslimgemeenschappen zijn aangericht. De beelden toonden onder meer een Rohingya-dorp dat in oktober door knokploegen van de Rakhines werd overvallen. De met speren en handbogen gewapende bende onthoofdde de dorpelingen.

"Uit satellietbeelden en ooggetuigenverslagen blijkt dat plaatselijke bendes, soms met steun van de autoriteiten, probeerden de klus van de verdrijving van de Rohingya's te klaren", verklaarde Brad Adams, de directeur van HRW in Azië.

Het slepende conflict tussen de Rakhines en de Rohingya's gaat om de vraag waar de moslims thuishoren. Veel Rohingya's wonen al generaties lang in Birma, maar ze worden nog altijd gezien als indringers uit Bangladesh die het schaarse land van de Rakhines inpikken.

Ontploffing bus Nairobi eist levens

De ontploffing van een bus in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft zondag zeker vijf mensen het leven gekost. Er zijn ten minste 29 gewonden gevallen. Dat hebben de politie en het Rode Kruis gezegd. Politiechef Moses Ombati rekent erop dat het slachtoffertal nog zal oplopen.

De explosie werd veroorzaakt door een zelfgemaakte bom, stelde een medewerker van de Verenigde Naties die ter plaatse was. Op de plek des onheils lagen her en der kogellagers, die waarschijnlijk met het explosief waren verpakt om zo omstanders te verwonden.

De bus, die plaats bood aan 25 inzittenden, explodeerde in de voorstad Eastleigh. In de volksmond heet Eastleigh ook wel Klein Mogadishu, omdat er veel Somalische immigranten wonen.

Kenia is de afgelopen tijd getroffen door een reeks aanslagen. De regering ziet daarin de hand van het Somalische Al-Shabab. De radicaalislamitische rebellenbeweging heeft wraak gezworen voor de veldtocht die het Keniaanse leger vorig jaar in het buurland tegen Al-Shabab begon.

Kopten kronen nieuwe paus met groot vertoon

De nieuwe paus van de Egyptische koptische kerk is zondag plechtig ingehuldigd. De islamitische premier van Egypte en een aantal ministers en politici woonden de bijna vier uur durende ceremonie bij. De 60-jarige Tawadros II was al op 4 november gekozen tot opvolger van de in maart overleden paus Shenouda III. Zondag werd hij gekroond en besteeg hij officieel de troon van Sint Markus, de heilige die de koptische kerk zou hebben gesticht.

De nieuwe paus sprak niet, maar in een voorgelezen toespraak van zijn hand beloofde hij het algemeen belang van Egypte, voor zowel moslims als christenen, voor ogen te houden. Kopten klagen al jaren dat zij door de overheid misdeeld worden. Nu de Moslimbroederschap de macht heeft overgenomen van de verdreven autocraat Hosni Mubarak zijn hun zorgen nog toegenomen.

Tien procent van de Egyptenaren is christen. Geen land in het Midden-Oosten telt zoveel christenen.

[Serie A] Inter morst in navolging van Juventus punten

Internazionale heeft zondag verzuimd te profiteren van het puntenverlies van koploper Juventus. Zonder Wesley Sneijder, die buiten de wedstrijdselectie was gelaten, kwamen de Milanezen thuis niet verder dan 2-2 tegen Cagliari. Marco Sau boog voor de bezoekers met twee goals een vroege achterstand om in een voorsprong. Davide Astori redde acht minuten voor tijd een punt voor Inter.

Door het gelijkspel blijft de marge tussen Inter en Juventus vier punten. De koploper speelde zaterdag in Turijn doelpuntloos gelijk tegen Lazio Roma.

Fiorentina blijft uitstekend presteren. De ploeg uit Florence steeg door een 4-1 zege op Atalanta Bergamo naar de derde plek. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui loste na 57 minuten Luca Toni af, maar kon niets meer aan de score veranderen.

Voor Fiorentina scoorden Alberto Aquilani (2), Gonzalo Rodriguez en Toni. Giacomo Bonaventura redde de eer voor de bezoekers, die meer dan een helft met tien man speelden na een rode kaart voor Luca Cigarini. Fiorentina verzamelde net als Napoli 27 punten uit dertien duels, vijf minder dan Juventus.

Catania steeg naar de zesde plaats door een 2-1 thuiszege op Chievo. De Argentijn Sergio Almiron eiste met twee goals een hoofdrol op. De treffer van Marco Andreolli kwam te laat om de zege van Catania nog in gevaar te brengen.

Overige uitslagen
Udinese - Parma 2-2
Siena - Pescara 1-0
Bologna - Palermo 3-0

Gewonden bij vechtpartij skatebaan

Na een massale vechtpartij bij een Haagse rollerskatebaan zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt. Dat meldt de politie.

Even na drieën kreeg de politie een melding van een groot gevecht in het clubgebouw van de skatebaan. Daar bleken minstens drie Hagenaars van 26, 42 en 44 jaar gewond geraakt. Twee van hen zijn vermoedelijk gestoken met een mes. De slachtoffers moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, maar niemand hoefde daar te worden opgenomen.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk één dader was. Die man was echter al vertrokken voordat de politie kwam. Zijn identiteit is bekend en er wordt een onderzoek naar hem ingesteld.

Jonge vrouw aangerand in Delft

Een 18-jarige vrouw uit Delft is vrijdagavond op gewelddadige wijze aangerand. Haar belager heeft haar daarna in een sloot gegooid en is weggerend. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet en is op zoek naar getuigen.

De vrouw fietste rond 21.30 uur naar huis over het Hoogspanningspad richting Vitesse Delft toen een tegemoetkomende fietser haar bij de kruising met de Valkenlaan liet schrikken. De man sprong van zijn fiets, rende achter de vrouw aan, trok haar van haar fiets en gooide haar op de grond om haar te verkrachten.

De Delftse verzette zich heftig en wist uiteindelijk op te staan. De man tilde de vrouw vervolgens op en gooide haar in een sloot en vluchtte.

De vrouw belde enige tijd later met familieleden, die haar uit het water hebben getrokken. Vanuit het ouderlijk huis van de vrouw is daarna de politie in kennis gesteld, die sporenonderzoek heeft verricht. De verdachte is een negroïde man met een normaal postuur, aldus de politie.

TON niet verder met Hero Brinkman

Trots op Nederland (TON) gaat toch niet fuseren met de Onafhankelijke Burger Partij van oud-PVV'er Hero Brinkman. Beide bewegingen werkten voor de landelijke verkiezingen samen in het Democratisch Politiek Keerpunt, maar die partij wist geen Kamerzetel te bemachtigen.

Tijdens de algemene ledenvergadering is zaterdag besloten de samenwerking stop te zetten. De partij stond uitgebreid stil bij de Kamerverkiezingen van 12 september. Volgens de leden is het slechte resultaat niet te wijten aan het programma of de inzet, maar zou het strategisch stemmen hieraan ten grondslag liggen.

De partij laat zondag weten dat de leden van Trots op Nederland 'ondanks alle tegenslagen in hun partij blijven geloven'. "Van stoppen is dan ook geen sprake."

Het nieuw gekozen bestuur van de partij van oud-minister Rita Verdonk wil zijn vizier op de toekomst richten. Met 35 raadsleden in twintig fracties en twee wethouders verwacht Trots op Nederland bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 met een positief resultaat mee te kunnen doen.

Brinkman stapte in maart uit de PVV. Hij typeerde de partij van Geert Wilders als 'een soort Stasi'. Hij richtte een eigen partij op, die het 'gat op rechts' moest vullen. DPK pleitte onder meer voor een verbod op het ontslaan van werknemers als antwoord op de economische crisis.

IsraŽl doodt weer kinderen

Zeker negen Palestijnse burgers, onder wie vier kinderen, zijn zondag in een huis in de Gazastrook gedood door een Israëlische raketaanval. Het is het hoogste aantal doden door een raketinslag sinds de gevechten vijf dagen geleden begonnen, aldus Palestijnse medisch personeel. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen ook al twee kleine kinderen om.

Tenminste zeven slachtoffers behoorden tot één familie. Ze zaten in een huis dat door een raket werd getroffen. Zeker 20 mensen raakten gewond.

Weer kinderen gedood door Israëlische aanval
Weer kinderen gedood door Israëlische aanval (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: The Bucket List

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Bucket List 1

De FOK!filmtip van de dag gaat naar The Bucket List. Rob Reiner maakte met de film een prachtige feelgoodfilm over een miljonair Edward Cole (Jack Nicholson) en een arbeider Carter Chambers (Morgan Freeman) die noodgedwongen op één kamer komen te liggen, van de kanker afdeling van een groot ziekenhuis. Beide mannen hebben niet lang meer te leven en ontdekken dat ze meer overeenkomsten hebben. Zo hebben beiden nog een aantal dingen op hun verlanglijstje staan. De twee mannen ontvluchten het hospitaal en gaan samen op pad om de dingen van hun 'bucket list' te gaan doen.

The Bucket List 2
The Bucket List

Een zeer integere film die qua sfeer wel doet denken aan toppers als Big Fish en Forrest Gump. Nicholson en Freeman spelen de sterren van de hemel in de film die elke zichzelf respecterende filmliefhebbers minstens eenmaal in zijn c.q. haar leven gezien moet hebben. Kopje Kopi Luwak er bij en genieten van dit meesterwerk van Reiner om 21.25 uur op Net5.

The Bucket List 3
The Bucket List

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Upd] Gezant IsraŽl in Egypte voor overleg Gaza

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris is zondag in Caïro aangekomen om te praten over een einde aan het Israëlische offensief in Gaza. Dat heeft een Egyptische bron gezegd.

Volgens de bron kwam de gezant aan op het vliegveld in Caïro en werd hij direct van de landingsbaan naar de onderhandelingstafel gebracht. De identiteit van de gezant is niet bekendgemaakt. Israël wilde geen commentaar leveren.

Nabil Shaath, een medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas die in Caïro zit, bevestigde de aankomst van de Israëlische bemiddelaar. Volgens Shaath wordt 'serieus geprobeerd een staakt-het-vuren te bewerkstelligen'.

Update 16.35 uur:
Egypte heeft de afgelopen dagen geprobeerd de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Een bestand lijkt echter nog ver weg. Hamas eist dat de Israëlische blokkade van Gaza, die werd ingesteld toen Hamas aan de macht kwam, wordt opgeheven. Daarnaast willen de militanten dat Israël zijn aanvallen op de leiders van Hamas staakt.

Israël heeft de eisen van Hamas van de hand gewezen. Jeruzalem zegt niet geïnteresseerd te zijn in een tijdelijke gevechtsstop en wil een definitief einde aan de raketbeschietingen.

Nys wint ook vierde Superprestigewedstrijd

Sven Nys heeft ook de vierde Superprestige-veldrit van het seizoen gewonnen. De Belg was na een spannende wedstrijd in Gavere Klaas Vantornout de baas in de sprint. De derde plaats ging naar nog een Belg, Bart Wellens.

Vantornout ging na twee rondes in deaanval en kreeg Bart Aernouts achter zich aan. Hij wist echter geen aansluiting te vinden en moest ook Nys laten gaan toen hij in de achtervolging ging. Die wist in één ruk door te rijden naar Aernouts en liet hem in de slotronde achter.

Vantournout wist echter nog een keer aansluiting te vinden, maar verloor alsnog in de sprint. Thijs van Amerongen werd op de achtste plaats de eerste Nederlander en de eerste niet-Belg. Lars van der Haar werd tiende.

Uitslagen Eredivisie (21/10//12)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord versloeg in de Kuip hekkensluiter Willem II met 3-0 terwijl FC Twente op bezoek bij FC Utrecht niet verder kwam dan 1-1.

Feyenoord

3 - 0

Willem II

 33' Immers
 54' Pellé
 60' Pellé
   
 
 Gele kaart: Immers (Feyenoord)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Delferiere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat (Elabdellaoui/83)
De Vrij
Mathijsen
Nelom
Vilhena
Clasie
Immers (Singh/58)
W.Verhoek
Pellè
Schaken (Boëtius/69)
  Meul
H.Mulder (Monteiro/71)
Akouili (Sanusi/66)
Peters
M.Piqué
Vossebelt
Haemhouts
Ippel
Misidjan
Snijders (Lumu/12)
Höcher

FC Utrecht

1 - 1

FC Twente

 17' Mulenga    2' Janssen 
 
 Gele kaart: v.d. Maarel, Mulenga (FC Utrecht), Wisgerhof, Braafheid, Rosales (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Asare
Kali
Takagi (Zullo/64)
Oar
Mulenga
Gerndt (De Kogel/75)
  Boschker
Rosales
Douglas
Wisgerhof
Braafheid
Brama
Janssen (Fer/76)
Schilder
Gyasi (Boelykin/64)
Castaignos
Tadic

Klassieker uit je speaker: Fleetwood Mac

Eventjes blazen, en de rubriek 'Klassieker uit je speaker' is weer van stof ontdaan. Vandaag in deze rubriek: 'Fleetwood Mac'. Het eerste succes van deze Britse band in Nederland kwam met de single 'Need Your Love So Bad'. Maar de bekendere singles kwamen toch wel eind jaren 70. Iedereen kent wel 'Go Your Own Way' en 'Don't Stop'. Maar er kwamen nog meer hits! Wat te denken van 'Little lies' en de single die ik zelf het mooiste vind en hieronder staat: Everywhere. Dit nummer bereikte de nummer 3 positie in de Nederlandse Top 40 van 1988.

Verkeersslachtoffers herdacht in museum

In het Cobra Museum in Amstelveen zijn zondag de verkeersslachtoffers herdacht. Het was de zeventiende editie van de jaarlijkse herdenkingsdag. De herdenking is bedoeld voor slachtoffers, maar ook voor nabestaanden, familie, vrienden en belangstellenden.

De Vereniging Verkeersslachtoffers koos dit jaar voor het thema Veranderde Levens. "Want het leven wordt na het ongeval nooit meer hetzelfde."

Op de Nederlandse wegen vielen vorig jaar 661 verkeersdoden, een lichte stijging vergeleken met eerdere jaren. Jaarlijks raken zo'n veertienduizend mensen ernstig gewond in het verkeer.

'Griekenland heeft nieuw pakket nodig'

Waarschijnlijk is er een nieuw steunpakket nodig voor Griekenland voor de jaren na 2014. Dat zei bestuurder Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank zondag in een interview met de Duitse tv-zender ZDF.

"Volgende week zullen we tot een akkoord moeten komen over de financiering van Griekenland in 2013 en 2014. We moeten echter eerlijk zijn en erkennen dat Griekenland waarschijnlijk niet zelf de markt op kan voor financiering in 2015 en 2016. Dat betekent dat een aanvullend programma nodig is", aldus Asmussen.

'Griekenland heeft nieuw pakket nodig'
'Griekenland heeft nieuw pakket nodig' (Foto: ANP)

Betogers JordaniŽ aangeklaagd

Een Jordaanse militaire aanklager heeft 89 activisten aangeklaagd die afgelopen week deelnamen aan protesten tegen hoge brandstofprijzen. De activisten is het aanzetten tot een opstand ten laste gelegd. Dat heeft een bron bij de autoriteiten gezegd.

Duizenden Jordaniërs gingen afgelopen week de straat op om te protesteren tegen de prijs van kookgas. De Jordaanse regering kondigde dinsdag een prijsstijging van 54 procent aan. De prijsverhoging is volgens de regering nodig om het begrotingstekort te dichten en om in aanmerking te komen voor een lening van omgerekend zo'n 1,6 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds.

Bij de protesten viel een dode en raakten 75 mensen, onder wie 58 agenten, gewond. In totaal zijn tijdens de betogingen 158 mannen gearresteerd. Dertig van hen zijn vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs en 39 worden nog ondervraagd. De aangeklaagden hangt een maximale celstraf van vijftien jaar boven het hoofd.

[WB] Vriend verbaast vriend en vijand met zege

Maurice Vriend heeft vriend en vijand verbaast door de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen te winnen. De Nederlander zette 1.46,13 neer en bleef daarmee verrassend het hele veld voor. De Noor Harvard Bokko werd tweede op 0,27 van Vriend.

De derde plaats was ook voor een Noor, namelijk Sverre Lunde Pedersen. De overige Nederlanders vielen enigszins tegen. Kjeld Nuis werd negende, blak voor Koen Verweij. Renz Rotteveel en Thomas Krol eindigden achterin.

Uitslag 1.500 meter heren

# Schaatsster Nat Tijd
1 Maurice Vriend NED 1.46,13
2 Harvard Bokko Nor +0,27
3 Sverre Lunde Pedersen Nor +0,41
4 Konrad Niedzwiedzki Pol +0,73
5 Zbigniew Brodka Pol +0,74
6 Brian Hansen VS +0,85
7 Ivan Skobrev Rus +0,87
8 Denis Yuskov Rus +0,96
9 Kjeld Nuis NED +1,04
10 Koen Verweij NED +1,07
14 Renz Rotteveel NED +1,46
18 Thomas Krol NED +2,46

Gewonden na vechtpartijen op ferry

Door twee vechtpartijen op een ferry die onderweg was van Hull naar Rotterdam zijn twee personen gewond geraakt. Nadat ze aan boord waren verzorgd, zijn ze per een helikopter van boord gehaald en naar een ziekenhuis in Zeebrugge gebracht. Vijf personen zijn aangehouden. De incidenten hebben waarschijnlijk niets met elkaar te maken, meldt de politie.

Het is nog onduidelijk wat er precies aan boord van de veerboot Pride of Rotterdam van P&O Ferries is gebeurd.

Gewonden na vechtpartijen op ferry
Gewonden na vechtpartijen op ferry (Foto: ANP)

[DC] Ferrer zet Spanje weer naast TsjechiŽ

Het vijfde en laatste duel zou de beslissing moeten brengen bij de Davis Cup-finale tussen Tsjechië en Spanje. David Ferrer, nummer vijf van de wereld, won in drie sets van Tomás Berdych en zette daarmee de tussenstand op 2-2.

Ferrer bleek oppermachtig tegen de Tsjech, die alleen in de derde set bij wist te blijven. Het werd 6-2, 6-3 en 7-5 voor Ferrer. Later op de dag zullen Radek Stepánek en Nicolas Almagro, die vrijdag beiden hun single-partij verloren, het beslissende duel afwerken.

Alkmaarder opgepakt voor duinlijk

Een 23-jarige man uit Alkmaar is donderdagmiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Frank Temme, die donderdag dood werd gevonden in de Schoorlse Duinen. Dat laat de politie zondag weten. Het slachtoffer was vermist sinds begin maart.

Het stoffelijk overschot werd aangetroffen in de duinen bij het Noord-Hollandse Hargen aan Zee. De politie meldde toen al uit te gaan van een misdrijf, maar verzweeg de aanhouding. De verdachte wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die vrijdag al bepaalde dat hij in de cel moet blijven.

De afgelopen tijd waren in de duinen meerdere zoekacties op touw gezet. Agenten en defensiemedewerkers stuitten donderdag op het lichaam op een plek waar de grond omgewoeld was geweest. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zaterdag vastgesteld dat het inderdaad Frank Temme was die hier was begraven.

Het onderzoek naar de omstandigheden waaronder Temme om het leven is gekomen is nog in volle gang. De politie wil daarom geen verdere mededelingen doen.

Eerder liet de politie weten dat onderzoek naar Temmes telefoon aannemelijk maakte dat hij in de Schoorlse duinen bij Groet, Hargen en Schoorl is geweest. Daarom werd daar eind juni gezocht, en enkele weken geleden nogmaals. Het Openbaar Ministerie loofde eerder tienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader.

[WB] Richardson brengt Nesbitt nederlaag toe op 1000 meter

Heather Richardson heeft Christine Nesbitt de eerste nederlaag bezorgd op de 1000 meter sinds maart 2011. De Amerikaanse won de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen voor Hong Zhang; 1.15,27 om 1.15,41. Lotte van Beek behaalde weer een knappe derde plaats, na het brons op de 1.500 meter van gisteren.

Marrit Leenstra werd door Van Beek in een rechtstreeks duel verslagen en werd vierde, vlak voor Laurine van Riessen. Nesbitt werd zelf pas tiende, na een misslag en doordat ze moest inhouden voor Richardson bij de laatste kruising.

Uitslag 1000 meter dames

# Schaatsster Nat Tijd
1 Heather Richardson VS 1.15,27
2 Hong Zhang Chn +0,14
3 Lotte van Beek NED +0,56
4 Marrit Leenstra NED +0,62
5 Laurine van Riessen NED +0,75
6 Brittany Bowe VS +1,25
7 Karolina Erbanova Tsj +1,31
8 Yekaterina Aydova Kaz +1,44
15 Anice Das NED +2,02
17 Diane Valkenburg NED +2,32

Van Paassen tweede in veldrit Gavere

Sanne van Paasen heeft wederom een goed resultaat gehaald in een superprestigewedstrijd. In Gavere eindigde ze als tweede achter Nikki Harris.

Van Paassen moest achttien seconden toegeven op de Britse. De Belgische Sanne Cant werd derde op bijna een halve minuut van Harris. Ook de andere Nederlandse dames deden het goed. Sophie de Boer werd vierde terwijl  Sabrina Stultiëns als zesde eindigde.

Van Paasen kent tot nu toe een succesvol seizoen. Ze won vorige week de veldrit in Hamme-Zogge en eindigde begin deze maand als tweede op het EK achter de Britse Helen Wyman. Harris werd daar derde.

Mars voor abortusrechten in Ierland

Zo'n tienduizend Ieren hebben zaterdag deelgenomen aan een mars ter nagedachtenis van de vrouw die eind oktober omkwam omdat haar artsen weigerden een abortus uit te voeren. De vrouw overleed kort na een miskraam aan bloedvergiftiging.

Veel deelnemers waren moeders en dochters, die zij aan zij 'Nooit weer!' scandeerden en foto's van de overleden Savita Halappanavar met zich meedroegen. De betogers hielden uiteindelijk een wake bij de residentie van premier Enda Kenny.

De vrouw, Savita Halappanavar, was zeventien weken zwanger toen in het ziekenhuis, waar ze was opgenomen wegens hevige pijn, werd vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen. Hoewel het steeds slechter met haar ging en reeds duidelijk was dat ze bloedvergiftiging had weigerden de artsen in het UMC Galway een abortus bij haar uit te voeren, omdat de foetus nog leefde. Toen de foetus na zijn overlijden, drie dagen later, werd verwijderd, verslechterde de toestand van de vrouw snel en een week nadat ze in het ziekenhuis was beland overleed ze.

Al in 1992 oordeelde het Ierse hooggerechtshof dat abortus toegestaan zou moeten worden als het leven van de zwangere vrouw gevaar loopt, maar vijf opeenvolgende regeringen hebben geweigerd de wet aan te passen.

De regering van Kenny zegt de resultaten van twee onderzoeken naar Halappananavars dood te willen afwachten. De regering wil tot dusver niet zeggen of het van plan is de twintig jaar oude uitspraak van het hooggerechtshof om te zetten in concrete wetgeving.

Obama: bezoek Birma geen steunbetuiging

Het bezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama maandag aan Birma brengt moet niet worden gezien als steunbetuiging aan de regering van het land. Dat heeft Obama zondag gezegd in Thailand.

Obama kwam zondag aan in Thailand voor een driedaags bezoek aan Azië. Naast Thailand en Birma staat ook Cambodja nog op de agenda. Obama zei dat zijn bezoek aan Birma een erkenning is van de democratische hervormingen die de regering tot dusver heeft doorgevoerd. De Thaise regering werd door Obama geprezen vanwege haar steun voor de hervormingen in Birma.

Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president Birma bezoekt.

Arrestatieteam vindt munitie in woning Almere

Een arrestatieteam heeft zondagochtend een 45-jarige man uit Almere aangehouden wegens het bezit van munitie. Uit onderzoek was gebleken dat de man mogelijk over een vuurwapen en munitie beschikte. De verdachte was recent aangehouden voor overtreding van de Wet wapens en munitie.

Nadat de man was afgevoerd naar een politiebureau werd de woning in de Titostraat doorzocht, waarbij munitie werd aangetroffen. Die is in beslag genomen. De Almeerder zit vast.

Susan Boyle van slag door musical over haar leven

Susan Boyle vond het in het begin erg moeilijk om naar de musical over haar leven te kijken. De Schotse zangeres, die in het stuk wordt gespeeld door Elaine C. Smith, werd in 2009 in één klap wereldberoemd toen ze aan de talentenjacht Britain's Got Talent meedeed.

De musical I Dreamed a Dream, die na een toer in Groot-Brittannië waarschijnlijk naar Australië gaat, ging in maart in première. "In het begin was het erg moeilijk, omdat ik er nog niet aan gewend was", zegt de 51-jarige Boyle tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Toen ik het vaker zag, werd het erg goed en vermakelijk."

Ook moest de zangeres eraan wennen dat mensen uit haar verleden ineens op het toneel werden gespeeld door anderen. "Het is grappig om te zien hoe acteurs mensen spelen die je hebt gekend. Dat is erg onwerkelijk."

'Twente enkele weken zonder aanvaller Cabral'

FC Twente-trainer Steve McClaren kan voorlopig even geen beroep doen op Jerson Cabral. De 21-jarige aanvaller liep vrijdag op de training een enkelblessure op en staat naar verwachting drie weken aan de kant. Dat meldt de NOS zondag.

Cabral was de afgelopen twee wedstrijden basisspeler voor Twente. Zowel de Europa Leaguewedstrijd tegen Levante als het competitieduel tegen Vitesse eindigde doelpuntloos.

De oud-Feyenoorder is bezig aan zijn eerste seizoen bij Twente. Cabral werd afgelopen zomer geruild tegen Wesley Verhoek. Verdeeld over alle competities speelde Cabral tot dusver acht wedstrijden voor Twente. Daarin scoorde hij niet.

[WB] Kato blijft Smeekens voor op 500 meter

Joji Kato heeft de tweede 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. In Thialf bleef de Japanner Jan Smeekens met 34,98 zes honderdsten van een seconde voor. De derde plaats ging naar de Koreaan Tae-Bum Mo.

Pekka Koskala, de winnaar van gisteren, raakte tijdens zijn race geblesseerd en kon zich daardoor niet mengen in de strijd om het podium. Ook drie Nederlanders kenden een mindere dag. Hein Otterspeer en Ronald Mulder kenden een misstap bij de start, terwijl Michel Mulder zelfs onderuit ging.

Uitslag tweede 500 meter heren

# Schaatser Nat Tijd
1 Joji Kato Jap 34,98
2 Jan Smeekens NED +0,06
3 Tae-Bum Mo Kor +0,17
4 Gilmore Junino Can +0,17
5 Artur Was Pol +0,18
6 Keiichiro Nagashima Jap +0,22
7 Jamie Gregg Can +0,36
8 Kjeld Nuis NED +0,38
13 Hein Otterspeer NED +0,62
14 Ronald Mulder NED +0,62
20 Michel Mulder NED +21,07

Uitslag Vitesse - N.E.C. Nijmegen

In Arnhem werd de Gelderse derby gespeeld tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen. De bezoekers uit Nijmegen kwamen nog wel op voorsprong, maar Bony maakte al snel gelijk. Nadat snel na rust op 2-1 kwam was het duel gespeeld. Het werd 4-1 voor Vitesse. Voor N.E.C. eindigde dit duel in een deceptie, na negentig minuten stonden er nog maar acht spelers van N.E.C. op het veld. 

Vitesse

4 - 1

N.E.C. Nijmegen

 11' Bony
 47' Kashia
 80' Bony
 86' Havenaar
   3' Platje 
 
 Rode kaart: Pálsson (42/2xg), Amieux(82/2xg), Koolwijk(84) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18072
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt
Ibarra(Hofs/74)
v.Ginkel(Pröpper/90)
Reis
Janssen
Kakuta
Bony(Havenaar/86)
  Babos
Will
v.Eijden
Amieux
v.d.Velden
Pálsson
Foor (Stutter/68)
Koolwijk
George(Roorda/85)
Ten Voorde
Platje (Breuer/46)

Samsom: ontbreken Europees bankentoezicht gotspe

Dat er nog geen Europees toezicht is op banken terwijl die al lang internationaal opereren is een gotspe. Daarom is het goed dat er snel een Europees bankentoezichthouder komen, zei PvdA-leider Diederik Samsom zondag in Buitenhof.

Hij wees erop dat toezichthouders uit verschillende landen voortdurend bij elkaar te rade moeten gaan om te kunnen controleren of een internationaal opererende bank zich aan de regels houdt. Een Europese toezichthouder die toegang heeft tot alle gegevens zou veel effectiever werken.

Die toezichthouder moet volgens Samsom wel in kunnen grijpen. "Die moet dus de mogelijkheid hebben in het uiterste geval banken failliet te laten gaan of juist van kapitaal te voorzien als dat een kleine brug naar de toekomst slaat." Daarom is de oprichting van een Europese bankenunie volgens hem ook noodzakelijk.

Vorige maand hielden Europese leiders in Brussel een topberaad over de bankenunie. Het toezicht moet uiterlijk begin volgend jaar geregeld zijn en in de loop van dat jaar operationeel worden. De toezichthouder kan bij alle banken in de EU ingrijpen, maar richt zich aanvankelijk alleen op de eurolanden.

Tussen Duitsland en Frankrijk was onenigheid over de invoering. Duitsland wilde nog even wachten met de invoering en vond dat het toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken moest gelden. Frankrijk wilde uiterlijk eind dit jaar toezicht op alle banken.

Duikers vinden lichaam bij booreiland VS

Duikers hebben bij een boorplatform in de Golf van Mexico waar vrijdag brand uitbrak het lichaam van een van de twee vermiste medewerkers gevonden. Dat hebben de Amerikaanse kustwacht en de eigenaar van het booreiland, Black Elk Energy, gezegd.

Black Elk Energy had de duikers ingehuurd nadat de kustwacht zijn zoektocht naar de vermisten zaterdagavond na 32 uur had gestaakt. Vier andere werknemers van het booreiland lagen zaterdagavond nog in een ziekenhuis in Baton Rouge, waar ze met ernstige brandwonden zijn opgenomen.

Volgens de autoriteiten brak de brand uit omdat iemand probeerde een olieleiding met een gasbrander door te snijden. Black Elk Energy ontkent met klem dat dit de oorzaak van de brand was.

Mancini wil aanpassing van CL-loting

Manchester City heeft een van de beste en bestbetaalde selecties ter wereld, maar toch vindt trainer Roberto Mancini dat er anders geloot moet worden voor de Champions League. De Italiaanse oefenmeester is niet blij met het gegeven dat zijn ploeg voor het tweede jaar op rij in een zeer sterke poule is ingedeeld.

"We hebben zelf ook fouten gemaakt, maar tijdens de loting zaten er ploegen in 'pot 1' die al jaren geen prijs meer hebben gewonnen. Dat is niet eerlijk", zegt Mancini tegenover The Mirror"Dit is het tweede jaar op rij dat we in een erg zware poule zitten. We spelen tegen de kampioenen van Spanje, Duitsland en Nederland. Ik denk dat de Europese bond wat moet doen aan de loting", vervolgt de Italiaan klagend.

De uitlatingen komen wellicht wat laat, aangezien City vrijwel is uitgeschakeld in het Miljoenenbal. De Engelse topclub is ingedeeld in een groep met Real Madrid, Ajax en Borussia Dortmund en staat na vier wedstrijden op de laatste plaats. Overwinteren in de Europa League of uitschakeling ligt daardoor meer voor de hand.

In de vorige editie van de strijd om de Cup met de grote oren eindigden The Citizens als derde in een groep met Bayern München, Napoli en Villarreal.

'Rodriguez langer bij Katusha'

Wielrenner Joaquim Rodriguez is dicht bij een nieuwe verbintenis bij zijn huidige werkgever Katusha, zo liet Purito weten aan VeloNews. De overeenkomst zorgt er voor dat de Spaanse renner twee jaar langer voor de Russische formatie uit zal komen. Ook wil Rodriguez graag de Tour de France rijden.

"Ik kan bijna zeggen dat de deal rond is. Er is enkel nog een handtekening nodig", zo werd opgetekend uit de mond van Rodriguez. De bestuurswisselingen bij de Russische ploeg zorgden ervoor dat de onderhandelingen beter verliepen. Manager Hans-Michael Holczer vertrok en Viatcheslav Ekimov kwam het team versterken. "Ik was niet de enige die dacht dat Holczer het niet goed deed. Ten minste een iemand van de top realiseerde zich dat Holczer de taak niet aankon."

Voor Rodriguez geldt er volgend jaar maar één doel en dat is een podiumplek in de Tour. Hij acht zijn kansen goed gezien het bergachtige parcours van de komende editie van La Grance Boucle.

"Het zal lang duren voordat we wederom een Tour krijgen die zo bergachtig is. Ik hoop dus dat ik deze wedstrijd volgend jaar rijd. Ik wil graag het podium in alle drie de grote rondes behalen. Daarnaast wil ik ook eens de gele trui dragen, nadat ik eerder al de roze en rode trui om mijn schouders kreeg. De Tour motiveert mij op dit moment", zo besluit Rodriguez.

Monsieur Lazhar

Het hartverwamende verhaal van Monsieur Lazhar, een Algarijnse immigrant, die leraar wordt op een lagere school in Montréal. Hij neemt daar de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Terwijl hij de kinderen helpt om te gaan met hun verlies heeft hij omgekeerd baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen. Een ontroerende film over de verwerking van rouw, schuldgevoel, vriendschap en hoop is het gevolg.

De film, die in 2012 genomineerd werd voor de Oscar voor de beste buitenlandse film is nu op dvd. Het aanschaffen waard?

TIME geeft eigen kijk op beste games

Het Amerikaanse opinieblad TIME heeft een lijst uitgegeven met 100 games die zij als de beste games aller tijden zien. Hierbij hebben ze uit elk decennium een aantal games genomineerd. Sommige games zijn ongelooflijk bekend, andere games kennen weinigen.

TIME heeft gekeken naar pakweg veertig jaar games: van 1970 tot het nog lopende 2010. Natuurlijk noemt TIME de games die nooit ontbreken op 'top 100'-lijstjes: Pong, Space Invaders, Doom en GoldenEye 007. Daarnaast hebben waarschijnlijk de iets oudere redacteuren bij Time ook een duit in het zakje gedaan, aangezien Solitaire ook een plekje heeft gekregen in de top 100.

Naast de oudere games, staan er ook een aantal nieuwe games in de lijst. Zo heeft TIME Guitar Hero, World of Warcraft, Mass Effect 3 en Batman: Arkham City gepikt uit de jaren 2000 tot nu. Naast de keuzes van de redactie van TIME, kunnen ook lezers stemmen op de spellen die zij in de top 100 willen hebben.

Eén van de nominaties op de lijst is, natuurlijk, de moeder der games: Pong

Ook hekkensluiter Waasland-Beveren ontslaat coach

Waasland-Beveren heeft trainer Dirk Geeraerd zondag op straat gezet. De 48-jarige Belg moet het veld ruimen vanwege de teleurstellende prestaties. Waasland-Beveren staat laatste in de Jupiler Pro League en verloor zaterdagavond in eigen huis met 2-6 van Club Brugge. Geeraerd is al de zesde coach die zijn ontslag krijgt op het hoogste Belgische niveau.

Geeraerd was bezig aan zijn derde seizoen bij Waasland-Beveren en promoveerde afgelopen zomer met de club naar het hoogste niveau. De overstap lijkt vooralsnog te hoog gegrepen, getuige de schamele oogst van elf punten uit zestien duels. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe trainer zal David Penneman de trainingen leiden, meldt de club.

De Belgische competitie is dit seizoen een waar kerkhof voor trainers. Als gezegd sneuvelden al zes coaches, waaronder Ron Jans bij Standard Luik. Met Adrie Koster, Mario Been, John van den Brom en Foeke Booy zijn momenteel nog vier Nederlandse trainers actief in de Jupiler Pro League.

Maaskant: "Zeefuik bracht niet wat we vragen"

FC Groningen-trainer Robert Maaskant is niet te spreken over aanvaller Género Zeefuik. De oefenmeester haalde de speler na een uur spelen tegen AZ (1-1) naar de kant. "Ik was niet tevreden over hem", citeert het ANP de trainer van de Groningers.

"Hij begon sowieso heel slecht. Daarna heeft hij niet gebracht wat wij van hem vragen en verwachten", aldus Maaskant, die weet dat Zeefuik geen snelheid met zich meebrengt.

"Daarom heb ik hem vervangen door Leandro Bacuna, die snelheid en een actie in huis heeft en ook een doelpunt kan maken in de kleine ruimte", licht Maaskant toe. "Helaas kon hij niet tot scoren komen", aldus de oefenmeester.

Waar Zeefuik weinig goeds kon doen in de ogen van zijn trainer, kon verdediger Virgil van Dijk rekenen op mooie woorden. "Hij doet het erg goed, ondanks het feit dat hij nog steeds licht geblesseerd is. Virgil ontwikkelt zich in de Eredivisie als een echte persoonlijkheid. Hij is een speler met een grote toekomst."

Scorende Boerrigter: "Eindelijk weer"

Derk Boerrigter scoorde zaterdagavond namens Ajax tegen VVV-Venlo. De buitenspeler vierde zijn doelpunt uitbundig. "Eindelijk weer een doelpunt", zei Boerrigter na afloop van de 2-0 overwinning tegen het ANP.

"Ik was hier zo aan toe. Het wilde maar niet. Ook in deze wedstrijd waren mijn dribbels onvoldoende. Maar laat dit doelpunt het begin van een nieuwe periode zijn", vervolgde hij.

Over zijn eigen vorm is hij nog niet tevreden. De Boerrigter van vorig seizoen is nog niet terug. "Ik snap het ook soms niet. Nee, het ligt er niet aan dat ik nu vanaf de rechterkant moet spelen. Ik ben al blij dat de trainer mij vertrouwen geeft en dat ik mag spelen. Het moet gewoon beter, hopelijk vanaf nu. Na dit doelpunt viel er een last van mijn schouders."

Boerrigter scoorde vanuit een vrije trap. "Eigenlijk nemen Eriksen of De Jong zo'n vrije trap. Maar ik sta ook op dat lijstje en de plek was mooi voor mij. Gelukkig ging de bal er in. Het was moeilijk voetballen tegen VVV. Ze gaven heel weinig ruimte weg. Gelukkig hielp ik de ploeg met dat eerste doelpunt op weg. Ik wil dit meenemen naar woensdag voor die belangrijke wedstrijd tegen Borussia Dortmund. We willen namelijk nog steeds Europees overwinteren."

Verbreding A27 buiten schot bij bezuinigingen

De nieuwe bezuinigingen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu vormen geen bedreiging voor de omstreden verbreding van de A27 aan de oostkant van Utrecht. Hetzelfde geldt voor de aanleg van de Blankenburgtunnel bij Rotterdam, zei minister Melanie Schultz van Haegen zondag in Buitenhof.

Door het aangepaste regeerakkoord heeft het ministerie van Schultz voortaan 250 miljoen euro per jaar minder te besteden. Die bezuiniging wordt volgens haar evenredig over de wegen, het openbaar vervoer en de vaarwegen verspreid.

De verbreding van de A27 bij het natuurgebied Amelisweert naar twee keer zeven rijstroken blijft echter buiten schot omdat die apart in het regeerakkoord wordt genoemd. Hetzelfde geldt voor de aanleg van de Blankenburgtunnel.

De verbreding stuitte in het verleden op verzet van onder meer de PvdA. Die vroeg zich met onder meer SP en D66 af of de files niet konden worden bestreden met een lagere maximumsnelheid en een verbreding in de bestaande betonnen bak naar zes rijstroken.

Als de A27 niet wordt verbreed heeft de aanpak van de ring rond Utrecht geen zin gehad omdat dan alsnog een flessenhals overblijft, zei Schultz zondag. Ze zei verder dat moet worden bekeken wat verstandig is bij bezuinigen op infrastructuur. Ieder miljoen dat hierop wordt bezuinigd betekent volgens haar dat tachtig banen in de bouw verloren gaan. Ook wees ze erop dat een goede infrastructuur belangrijk is voor de economie.

Golfer Sluiter uitgeschakeld in Amerika

Tim Sluiter is er niet in geslaag de finale te halen van de lucratieve PGA Tour. Hij faalde in de slotronde van het toernooi uit de tweede fase in Murrieta, Californië. De beste negentien mochten naar de finale. Met een zwakke ronde van 77 slagen, vijf boven par, schakelde hij zichzelf uit.

De prof uit Enschede noteerde op de laatste hole zelfs vier slagen meer dan het baangemiddelde. Hij eindigde als gedeeld 43e. Voor Sluiter rest nu de finale van het kwalificatietoernooi voor de Europese Tour, waarvoor hij zich wel heeft geplaatst.

Doden bij zelfmoordaanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag in Irak zijn zondagochtend drie mensen om het leven gekomen en zestien gewond geraakt. Dat hebben bronnen bij de Iraakse autoriteiten gezegd.

De zelfmoordterrorist bracht zijn auto tot ontploffing bij een controlepost van de politie in het centraal gelegen stadje Khalis. Onder de doden was een politieagent. Een medewerker van een lokaal ziekenhuis bevestigde het dodental.

IsraŽl vuurt granaten op SyriŽ af

Israëlische militairen hebben zaterdagavond artilleriegranaten afgeschoten op gewapende strijders aan de Syrische kant van de grens, nadat kogels uit Syrië eerder aan de Israëlische kant van de grens waren ingeslagen. Dat heeft een bron bij het Israëlische leger gezegd.

Volgens de bron heeft in ieder geval een van de granaten zijn doel getroffen. De militairen aan de grens konden echter niet vaststellen of het om Syrische rebellen of militairen van het Syrische regeringsleger ging.

Granaten vanuit Syrië zijn de afgelopen meerdere keren ingeslagen op de Golan-hoogten, die Israël in 1967 veroverde op Syrië. Tot dusver zijn er geen doden of gewonden gevallen.

GTA V-hype leeft onder FOK!gamers

Lezers van FOK!games wachten met smart op Grand Theft Auto V en laten zich graag meesleuren met de hype-train die Rockstar momenteel aan het creëren is. Afgelopen week vroegen wij jullie wat iedereen van de hype vond en wat ieders reactie hierop is. Bijna de helft heeft reeds de kaartjes binnen voor GTA V's hypetrain.

Daarnaast is er ook 30 procent die de hype wel volgt maar nog niet meegaat met de trein. Deze mensen willen afwachten wat Rockstar nog gaat brengen en zijn bang dat de hype dadelijk groter wordt dan de game kan waarmaken. Er zijn ook een groep mensen die vinden dat al da gehype funest is voor een game. Een kleine vijftien procent vindt het maar onzin dat games zo gehypt worden en gaan dus logischerwijs niet in op de hype. 

Enkele reacties:

CaasS: "Hoe kan je je niet laten meeslepen? Dit wordt het beste van deze generatie."

koei: "Anders, GTA is sowieso niet boeiend. En IV viel uiteindelijk ook tegen."

TheoddDutchGuy: "Ik laat me niet meeslepen, maar lees wel de berichten en wacht het een beetje af."

Catkiller: "Ik wacht wel lekker af. Een paar dagen voor de release er naar uit kijken, hoogstens."

Bombvis: "Laat mij absoluut meeslepen ja, alhoewel de laatste keer dat ik dat deed de game dramatisch slecht was (weet niet eens de titel meer. Had iets met Noord-Koreanen te maken die Amerika binnenviel volgens mij)"

Morthill"GTA? Wat is dat?"

Jimenez oudste winnaar ooit op Europese Tour

De Spaanse golfer Miguel Angel Jimenez is de oudste winnaar ooit geworden op de Europese Tour. Hij schreef zondag met zijn 48 jaar en 318 dagen het UBS Hong Kong Open op zijn naam. Jimenez nam het record over van de Ier Des Smyth, die 284 dagen jonger was toen hij in 2001 de Madeira Islands Open won.

Jimenez dankte zijn toernooizege aan een sterke laatste omloop van vijf onder par. Hij kwam uiteindelijk uit op een totaal van 65 en bleef daarmee Zweed Fredrik Andersson Hed een slag voor. Jimenez won eerder in 2005 en 2007 in Hong Kong.

Alonso houdt hoop op goed resultaat

Ferrari-coureur Fernando Alonso houdt goede hoop dat hij zijn kansen in de titelstrijd in de Formule 1 levend kan houden. De Spanjaard kwalificeerde zich gisteren voor de Grand Prix van de Verenigde Staten slechts als negende, terwijl zijn grote rivaal Sebastian Vettel van poleposition mag vertrekken.

Alonso mag dankzij een gridstraf van Romain Grosjean vanaf P8 vertrekken. "Ik slaagde op de momenten dat het erom ging niet in om een perfecte ronde te rijden. We waren duidelijk te langzaam vandaag en daardoor staan we nu te ver naar achteren op de grid. Maar het is nog niet gedaan. In Abu Dhabi waren we ook langzamer dan onze rivalen, maar wisten we nog drie punten in te lopen in het kampioenschap. We zullen morgen dan ook gewoon weer alles geven."

Stabiliteit in peiling na aangepast regeerakkoord

Met het aanpassen van het regeerakkoord is een einde gekomen aan de vrije val die de coalitie de afgelopen weken in de peiling van Maurice de Hond doormaakte. De PvdA levert deze week een zetel in en de VVD gaat een zetel vooruit, meldt De Hond.

De PvdA heeft hierdoor nog 26 zetels over, de VVD 24. Twee weken gelden leverde de VVD nog elf zetels in en vorige week drie. Bij de overige partijen is het verschil met vorige week een zetel of minder, wat binnen de foutmarge van een peiling valt.

Deze week presenteerde premier Mark Rutte (VVD) een aangepast regeerakkoord waarin onder meer niet via de zorgpremie, maar via belastingen wordt genivelleerd. Hij bood ook zijn excuses aan voor de ophef waartoe de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie hebben geleid.

Vorige week was nog 59 procent van de ondervraagden negatief over het akkoord, nu is dat 47 procent. Het percentage dat positief is steeg van 24 naar 27 procent. De bevolking heeft nog altijd onvoldoende vertrouwen in het kabinet. Net als vorige week wordt gemiddeld een 4,7 gegeven. Over het algemeen zijn VVD-kiezers meer tevreden dan PvdA-kiezers.

[NBA] Memphis rijgt ook Bobcats aan zegekar

Memphis Grizzlies blijft op dreef in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De koploper van de Western Conference boekte tegen Charlotte Bobcats zijn achtste overwinning op rij: 94-87.

Memphis-guard Mike Conley was met twintig punten het productiefst. Ook ploeggenoten Zach Randolph, Rudy Gay, Marc Gasol en Tony Allen eindigden in de dubbele punten. De Bobcats, die hun laatste drie wedstrijden gewonnen hadden, kwamen het laatste kwart sterk terug van een achterstand van zeventien punten, maar de Grizzlies waren tijdig weer bij de les.

Los Angeles Clippers is ook bezig aan een mooie serie. Middels een 101-80 thuiszege op Chicago Bulls werd de vijfde overwinning op rij geboekt. Blake Griffin was goed op dreef met 26 punten en tien rebounds. Teamgenoot Jamal Crawford en Bulls-forward Carlos Boozer kwamen tot 22 punten.

De Clippers staan achter Memphis en San Antonio Spurs derde in de Western Conference. De Bulls bivakkeren met vijf overwinningen uit negen duels in de subtop van de Eastern Conference.

Washington Wizards is ook na zijn achtste wedstrijd nog puntloos. Utah Jazz vertrok met een 83-76 zege uit het Verizon Center in Washington. Al Jefferson werd namens Utah topscorer met 21 punten. Washington-guard Jordan Crawford noteerde een puntje minder. Washington is pas het tweede team uit de historie van de NBA dat de eerste acht competitiewedstrijden verloor.

Miami Heat boekte een uitzege bij Phoenix Suns. Het werd 97-88. Chris Bosh scoorde 24 punten, terwijl een andere vedette, LeBron James, drie punten minder toevoegde. Miami speelde voor de tweede wedstrijd op rij zonder de aan zijn voet geblesseerde Dwyane Wade.

Overige uitslagen
Boston Celtics - Toronto Raptors 107-89
Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 95-103
Milwaukee Bucks - New Orleans Hornets 117-113
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 126-100

Van Calker elfde in viermansbob

Bobsleeër Edwin van Calker is samen met Arnold van Calker, Sybren Jansma en Jeroen Piek elfde geworden tijdens de wereldbekerwedstrijd in Park City. De zege in de viermansbob ging naar de equipe van de Rus Alexandr Zubkov. Hij won vorige week ook al de eerste wedstrijd in Lake Placid.

Het team Van Calker lag na de eerste run met een zesde plaats nog op koers voor een olympische nominatie, maar zakte door een iets mindere tweede run naar de elfde stek. Dat de verschillen klein waren blijkt wel uit het feit dat Van Calker over twee runs slechts 0,74 seconden meer nodig had dan winnaar Zubkov. Tweede werd de Amerikaanse wereld- en olympisch kampioen Steven Holcomb met zijn ploeg, voor het team van de Duitser Manuel Machata.

Tropico 4 Megalopolis DLC nu verkrijgbaar

Sinds deze week is er een nieuwe DLC beschikbaar voor het zonnige Tropico 4, namelijk Megalopolis. De DLC Megalopolis beschikt over een nieuwe campaign, kleding voor je avatar en nog een aantal nieuwe items.

Als je van plan bent om Tropico 4 dit weekend in huis te halen, is het verstandig om de Steam Weekend-deal mee te pakken. De Weekend-deal loopt tot maandag 19.00 uur en daarmee krijg je 75 procent korting op de originele game en 25 procent korting op Megalopolis.  

Om de Tropico 4 Megalopolis-DLC te spelen moet je beschikken over de originele Tropico 4 of Tropico 4 Gold Edition. De DLC kost €3,99 voor pc en komt later dit jaar ook uit voor Xbox 360. 

Tropico 4 Megalopolis

Gomez en Bieber vliegen elkaar in de haren

Selena Gomez en Justin Bieber hebben flinke ruzie gekregen toen de twee samen uit eten gingen. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ gingen Selena en Justin vrijdag samen uit, maar na tien minuten verliet de zangeres al woedend het restaurant.

Bieber zou vervolgens met zijn witte Ferrari achter haar aan zijn gereden, maar Gomez liet het 18-jarige tieneridool voor het hek van haar huis staan. Daarna ging Bieber weer weg.

Onlangs werd bekend dat de sterren een punt hebben gezet achter hun relatie, maar eerder deze week gingen geruchten dat ze weer bij elkaar waren. Ze hebben sinds twee jaar een knipperlichtrelatie.

Dodental verkeersdrama Egypte naar 51

Het dodental als gevolg van een botsing tussen een trein en een bus vol kinderen in Egypte, die zaterdag plaatshad, is opgelopen tot 51. Drie slachtoffers waren volwassenen, de overige slachtoffers waren kinderen tussen 4 en 6 jaar oud. Zeker tien kinderen liggen nog in kritieke toestand in ziekenhuizen. Velen van hen hebben ledematen verloren.

De bus was met meer dan vijftig kinderen onderweg naar een kleuterschool toen het in de buurt van het dorp al-Mandara, in de provincie Assiut, geramd werd door een aansnellende trein. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten was de spoorwegovergang niet gesloten op het moment dat de trein eraan kwam. Lokale bewoners zeiden dat de bewaker van de spoorwegovergang zat te slapen ten tijde van het ongeluk. Een getuige zei dat de trein de bus bijna een kilometer lang over het spoor meesleepte.

De meeste slachtoffers waren dusdanig toegetakeld dat ze onherkenbaar waren, zei een verslaggever van Associated Press die ter plaatse was. Langs het spoor en vlakbij de bus lagen boeken, schooltassen en kindersokjes verspreid.

Het drama heeft tot woede bij geleid bij de lokale bevolking, die de autoriteiten verwijten het Egyptische spoor te hebben verwaarloosd. President Mohammed Morsi kondigde enkele uren na het ongeluk een onderzoek aan. Zijn minister van transport en het hoofd van de Egyptische spoorwegen zijn opgestapt. "Diegenen die verantwoordelijk zijn voor dit ongeluk zullen aansprakelijk worden gehouden", zei Morsi.

Critici zien Morsi's reactie als mosterd na de maaltijd. Maandenlang klinken er al klachten bij werknemers in de transportsector over gebrekkig management en slechte werkomstandigheden. Een week geleden nog kwamen vier mensen om toen twee treinen op elkaar botsten.

Rouwende nabestaanden wierpen na het ongeluk wegversperringen op om de Egyptische premier Hesham Kandil te beletten een bezoek aan de plaats des onheils te brengen. Sommigen staken houtblokken in brand en schoten met geweren in de lucht, terwijl ze 'Weg met Morsi!' scandeerden.

Conan O'Brien geeft zijn 'oordeel' over Hitman Absolution

Conan O'Brien, een Amerikaanse presentator, bekend van de tv-show Conan, kruipt weer eens in zijn rol als de The Clueless Gamer. In de show The Clueless Gamer worden games door Conan O'Brien beoordeeld en bekritiseerd. 

In deze aflevering geeft Conan zijn eerste indruk over de game Hitman Absolution en zoals in elke show met Conan bevat ook deze 'review' veel hilarische momenten. 

Hitman Absolution komt 20 november wereldwijd uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. 

 
*Let op! De video hieronder bevat spoilers!*

Identiteit dode IJmuiden bekend

De man die zaterdagmorgen levenloos onder een boot werd gevonden in de haven van IJmuiden blijkt een einde aan zijn leven te hebben gemaakt. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een man die op 30 oktober uit zijn woning in Velserbroek was vertrokken.

De politie ontdekte het lichaam zaterdagmorgen terwijl enige tijd later op enkele tientallen meters verderop Sinterklaas voet aan wal zou zetten. Het was te laat om de intocht af blazen, daarom werd een deel van de kade en de boot waaronder het lichaam lag, afgeschermd. Na de intocht haalde de politie het lijk uit het water en ging verder met het onderzoek.

Buma: alles doen om nivellering te stoppen

De Eerste Kamerleden van het CDA zullen er alles aan doen om de kabinetsplannen om de inkomensverschillen te verkleinen tegen te houden. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zondagochtend in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

Volgens Buma levert de zogenoemde nivellering geen banen op en worden schulden ermee niet weggewerkt. De CDA-leider benadrukte dat hij niet om politieke redenen tegen de plannen is, maar omdat hij ze echt niet goed vindt voor Nederland.

Zaterdag zei fractievoorzitter Elco Brinkman van de CDA-Senaatsfractie dat hij niet op voorhand voor of tegen bepaalde kabinetsplannen is. Ook hij wees erop dat nivellering geen banen oplevert voor mensen.

Buma: alles doen om nivellering te stoppen
Buma: alles doen om nivellering te stoppen (Foto: ANP)

Weer raket afgevuurd uit Gaza

Militanten in de Gazastrook hebben zondag voor de vierde dag op rij een raket afgevuurd op Tel Aviv. Het Israëlische leger liet weten dat het projectiel door het raketschild Iron Dome is onderschept.

Voor zover bekend is heeft Israël zondag niet teruggeslagen. Zaterdagochtend voerde Israël honderden luchtaanvallen uit op doelen in Gaza. Het hoofdkantoor van Hamas-premier Ismail Haniyeh werd in de as gelegd en wapenopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties werden bestookt. Er vielen zeker tien doden.

Sarah Michelle Gellar baarde Rocky

Sarah Michelle Gellar en Freddie Prinze jr. hebben hun tweede kind de naam Rocky gegeven. Dat bevestigt Gellars woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De 35-jarige actrice beviel midden september van hun tweede spruit, maar het stel wist tot nu toe de naam geheim te houden. De tweede naam van het jongetje is James.

Het acteurskoppel leerde elkaar kennen in 1997, tijdens opnames van de film I Know What You Did Last Summer. De twee hebben al een dochter; Charlotte zag drie jaar geleden het levenslicht. Gellar en Prinze jr. zijn tien jaar getrouwd.

Force India krijgt Aerolabzaak heropend

De zaak rond het windtunnelbedrijf Aerolab is heropend, zo heeft de Britse rechtbank besloten. Force India wilde dat de zaak opnieuw onder de rechter zou komen om er een hogere vergoeding uit te kunnen slepen.

Force India werkte in het verleden samen met Aerolab om de bolide te ontwikkelen. Een conflict over onbetaalde rekeningen leidde er in 2009 toe dat beide bedrijven uit elkaar gingen en er windtunneldata van de Force India achterbleef. Aerolab ging enkele dagen later in zee met 1Malaysia F1 Team, het bedrijf dat in 2010 onder de naam Lotus Racing in de Formule 1 zou gaan debuteren. Nu rijdt die renstal onder de naam Caterham rond.

Delen van de data die voor Force India waren bestemd zijn gebruikt bij de ontwikkeling van de eerste bolide van 1Malaysia. De rechter erkende dat de data intellectueel eigendom waren van Force India en kende het team een schadevergoeding van 21.000 pond toe. Tegelijkertijd moest Force India 650.000 pond aan achterstallige rekeningen voldoen. Het bedrijf van Vijay Mallya is niet blij met dit vonnis en probeert er nu een hogere vergoeding uit te slepen.

Linda de Mol vs Sinterklaas: 2-0

Ook dit jaar heeft de intocht van Sinterklaas minder kijkers getrokken dan Ik Hou van Holland van Linda de Mol. De verschillen zijn wel kleiner geworden, blijkt zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De intocht trok dit jaar bijna 1,8 miljoen kijkers. Vorig jaar waren dat er nog ruim 1,8 miljoen. De wekelijkse spelshow van Linda de Mol trok vorig jaar op de dag van de intocht ruim 2,7 miljoen kijkers. Deze keer waren dat er ruim 2,2 miljoen.

De goedheiligman moest ook Ushi and the Family voor zich laten met ruim 1,9 miljoen kijkers. Het NOS-journaal van 20.00 uur trok ruim 1,8 miljoen kijkers, waarmee de intocht op de vierde plaats kwam.

VN eisen einde aan geweld Congo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist dat het geweld in het oosten van Congo wordt gestaakt. Als het geweld niet stopt wil de Veiligheidsraad meer sancties instellen tegen rebellengroepen in het land.

De Veiligheidsraad hield zaterdag een spoedzitting nadat de rebellenbeweging M23, gesteund door Rwandezen, het Congolese leger hadden aangevallen. Gevechtshelikopters van de VN-vredesmissie MONUSCO ondersteunden het Congolese leger bij de gevechten. Volgens Congo kwamen twee militairen en 151 rebellen zaterdag om. De rebellen ontkennen zware verliezen te hebben geleden.

In zijn verklaring vraagt de Veiligheidsraad de rebellen ook hun opmars naar Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, te staken. Pogingen om het mandaat van de VN-missie in Congo te ondermijnen 'zullen niet getolereerd worden', aldus de Veiligheidsraad.

Advocaat: "Gewoon hartstikke goed"

PSV won met maar liefst 1-6 van ADO Den Haag. Coach Dick Advocaat is zeer te spreken over het scorend vermogen van zijn ploeg. "We hebben er 48 gemaakt, daar speelt de ploeg ook naar. Ze zoeken de aanval, ze willen graag en ze hadden er vandaag nog een paar meer kunnen maken. Ik hoop dat we het volhouden, dat is de vraag natuurlijk", aldus Advocaat na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Het is gewoon hartstikke goed, ook vandaag hebben we weer vanaf het begin tot aan het einde gedomineerd. In een kleine fase in de tweede helft gaven we het een beetje weg, maar na de goal van Den Haag pakten we het weer op en liepen we uit op 1-6", zo vervolgde de oefenmeester van de Hagenaars.

"Verschillende spelers maakten de goals. Er zit veel beweging in de ploeg, veel strijd. Dat zie je op de trainingen en dat komt dus ook weer terug in de wedstrijden."

Al Ahly wint Afrikaanse Champions League

Al Ahly heeft de Afrikaanse Champions League gewonnen. De Egyptische club versloeg in Tunesië titelverdediger Espérance de Tunis met 2-1. De heenwedstrijd was twee weken geleden in 1-1 geëindigd. Het is voor de zevende keer in de historie dat Al Ahly zich de beste club van Afrika mag noemen.

Met de winst kan Al Ahly een dramatisch jaar voor de club toch nog op een goede manier afsluiten. In februari kwamen er in een stadion in Port Said tientallen fans van Al Ahly om het leven toen supporters van Al Masry de confrontatie zochten. Sindsdien werd er in Egypte in competitieverband niet meer gevoetbald.

De doelpunten van Al Ahly zaterdag in de finale werden gescoord door Mohamed Gedo en Walid Soliman. Yannick N'Djeng bracht in de 84e minuut de spanning nog even terug. Al Ahly verzekert zich door de overwinning van deelname aan het WK voor clubs.

[Primera division] Barcelona en Real Madrid boeken thuiszege

FC Barcelona en Real Madrid mogen weer drie punten aan hun totaal toevoegen. Beide clubs boekten een eenvoudige thuiszege in de Primera Division. Barcelona won, mede dankzij twee goals van Lionel Messi, met 3-1 van Real Zaragoza. Real Madrid was Athletic Bilbao met 5-1 de baas.

Barcelona houdt na twaalf speelronden een behoorlijke voorsprong op de aartsrivaal. Het verschil op de ranglijst bedraagt acht punten. Atlético Madrid staat nog altijd brutaal tussen beide clubs in. Bij een zege zondag in en tegen Granada brengt de houder van de Europese Super Cup de achterstand op Barça terug tot drie punten.

Messi toonde tegen Zaragoza nog maar eens aan een klasse apart te zijn. Hij bracht met doelpunten in de zestiende en zestigste minuut zijn totaal dit seizoen op zeventien goals. Ook had de Argentijn een aandeel in de 2-1 na een halfuur spelen van Alexandre Song. Paco Montanes had even daarvoor Zaragoza op 1-1 gezet.

Cristiano Ronaldo bleef zaterdag in tegenstelling tot Messi droog staan. Zijn ploeggenoten van Real Madrid vingen dat echter probleemloos op. Karim Benzema scoorde twee keer, waarvan eentje via het lichaam van tegenstander Jon Aurtenetxe. Sergio Ramos, Mesut Özil en Sami Khedira maakten de overige Madrileense goals. Ibai Gomez redde bij een 3-0 achterstand de eer voor Bilbao.


Barcelona en Real Madrid boeken thuiszege (Foto: Novum)

[GSOD] Ook Van Gerwen naar de halve finale

Darter Michael van Gerwen heeft de halve finale bereikt van de Grand Slam of Darts. De Boxtelaar won met 16-11 van Scott Waites uit Engeland. Zondagmiddag neemt hij het op tegen de Engelsman Winstanley.

Van Gerwn liet zijn goede vorm weer zien. Hij noteerde een gemiddelde van ruim boven de 106 noteren en hij plakte er ook nog 2 keer een 170 finish aan vast. Waites  gooide 98 gemidde. Mighty Mike begon de wedstrijd uitermate sterk en kwam op een 4-1 voorsprong waarbij hij zijn eerste 170 finish al had gegooid. De man uit Boxtel kreeg vervolgens ook de kans op 5-1, maar miste 3 darts op dubbel 20 om dat te doen.

Waites profiteerde daarvan en kwam terug in de partij. De BDO-speler won 6 van de volgende 7 legs kwam op een  5-7 voorsprong te staan. Toen de dubbels weer begonnen te lopen bij Van Gerwen. Hij won acht legs op een rij en kwam 13-7 voor. Die tik kwam Waites ook nooit meer echt te boven. Van Gerwen en Waites maakten er verder een prachtig schouwspel van waarbij ze samen 18 keer 180 gooiden en Van Gerwen nogmaals een 170 finish. Dichterbij dan 3 legs kwam Waites nooit meer en zo eindigde de partij in 16-12 voor Michael van Gerwen.


Ook Raymond van Barneveld bereikte de halve finales. Barney versloeg in zijn kwartfinale Christian Kist met 16-10. Van Barneveld neemt het op tegen Andy Hamilton uit Engeland. Voor de winnaar van het Grand Slam of Darts in Wolverhampton ligt 125.000 euro klaar.

Alsnog vervolging Mohammed B. gevraagd

Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, moet alsnog worden vervolgd voor een vechtpartij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught in mei vorig jaar. Dat wil liquidatieverdachte Jesse R., die door B. zou zijn aangevallen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch besloot de aangifte van R. in april te seponeren, maar R. wil nu alsnog vervolging afdwingen.

Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich dinsdag over de eis van R., zo heeft zijn advocaat Hettie Cremers zondag desgevraagd gezegd. R. geldt als de hoofdverdachte in het liquidatieproces Passage. Officier van justitie Betty Wind houdt hem verantwoordelijk voor zeven afrekeningen. Ze schetste een beeld van een man met twee gezichten. Aan de ene kant zachtaardig, anderzijds een ijskoude crimineel.

Jesse R. vraagt alsnog vervolging Mohammed B.
Jesse R. vraagt alsnog vervolging Mohammed B. (Foto: ANP)

Kinderen omgekomen door bombardementen Gaza

Twee jonge Palestijnse kinderen zijn in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen door bombardementen op de Gazastrook. Dat meldden ooggetuigen en medici in het gebied. Minstens 25 mensen raakten gewond.

De Israëlische luchtmacht en marine bestookten tientallen doelen in de Palestijnse enclave. Twee bombardementen waren gericht op een gebouw waar diverse redacties van nieuwsmedia zijn gevestigd. Naast Palestijnse media houden de Arabische zender Al Arabiya en persbureau Reuters kantoor in het pand. Minstens zes journalisten raakten gewond, meldde Al Arabiya.

Vanuit Gaza werden afgelopen nacht geen raketten of andere projectielen afgevuurd, bevestigde het Israëlische leger.

Zeer zeldzame paddenstoel gevonden bij Bergen

In de duinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee is de uiterst zeldzame paddenstoel kleinporig kaalkopje gevonden. Wereldwijd is deze paddenstoel slechts zeven keer waargenomen, meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging zondag op natuurbericht.nl.

In Nederland worden regelmatig nieuwe soorten gevonden, maar een soort die wereldwijd zelden wordt waargenomen is volgens de vereniging bijzonder. De paddenstoel werd gevonden in de Kerf, een inham die in 1997 is gegraven waardoor zeewater de vallei achter de duinen kan bereiken.

De paddenstoel groeide direct achter het strand aan de basis van een pol helm tussen verschillende duinfranjehoeden, een andere paddenstoel.

De inham zorgt volgens de vereniging voor een bijzonder milieu dat bijzondere soorten aantrekt. In het gebied zijn al veel bijzondere soorten gevonden. Het kleinporig kaalkopje werd eind oktober gevonden. De vondst wordt nu pas naar buiten gebracht omdat de onderzoekers eerst zeker wilden weten dat het echt om deze paddenstoel ging.

Het kleinporig kaalkopje kreeg zijn naam toen het in 1999 voor het eerst werd waargenomen in Wassenaar. Sindsdien is de paddenstoel gevonden in onder meer Zweden, Engeland en in Rusland op het schiereiland Kamchatka.

Het is volgens de vereniging moeilijk te zeggen wat voor milieu deze paddenstoel nodig heeft. Andere vondsten werden in minder extreme milieus gedaan. "Het lijkt erop dat deze paddenstoel mondiaal erg zeldzaam is en heel speciale plekjes uitzoekt om te verschijnen."

Politie stopt houseparty Bergen op Zoom

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegale houseparty in Bergen op Zoom. Enkele feestvierders zijn aangehouden.

Het feest was in een leegstaand bedrijfspand op een industrieterrein. Omdat de organisatoren voor de houseparty geen vergunning hadden en er vanwege kaarsen gevaar voor brand was, heeft de politie het feest stilgelegd. Er waren naar schatting zo'n 200 tot 300 mensen aanwezig, onder wie behalve Nederlanders ook Fransen, Belgen en Duitsers.

Bij de ontruiming was van verzet nagenoeg geen sprake. Een bezoeker is aangehouden omdat hij niet luisterde. De politie heeft een mengpaneel en een versterker in beslag genomen.

Raketbeschietingen uit Gazastrook geluwd

De raketbeschietingen uit de Gazastrook zijn geluwd. Het lijkt erop dat pogingen om een staakt-het-vuren te bereiken in een stroomversnelling raken.

Het Israëlische leger gaat echter wel door met een offensief tegen Palestijnse raketploegen. Het leger zei zondagochtend dat strijders uit de Gazastrook Israël zaterdagnacht niet hebben aangevallen.

De luwte valt samen met door Egypte geleide onderhandelingspogingen om een einde te maken aan de confrontatie die nu vijf dagen duurt. Israël voelt er weinig voor zich terug te trekken zolang er geen tekenen zijn dat een wapenstilstand wordt gesloten.

Met vliegtuigen zijn onder meer smokkeltunnels en een mediagebouw in de Gazastrook aangevallen. Bij een aanval op een ander gebouw kwamen volgens een hulpverlener in Gaza twee Palestijnse tieners om.

Bij de grens zijn duizenden Israëlische troepen samengedromd. Zij wachten op een eventueel bevel de Gazastrook binnen te vallen.

Boze Chinezen duwen politiebusjes omver na ongeluk

Woedende Chinezen hebben zaterdag in de Chinese stad Fuan politiewagens vernield en drie politiebusjes omver geduwd. De aanleiding zou liggen in een verkeersongeluk dat rond 20.00 uur gebeurde.

Een auto botste op een andere auto en drie motoren. Daarbij vielen volgens de politie vijf gewonden. Een inwoner van de stad in het zuidoosten van China stelt dat het bijna een uur duurde voordat de hulpdiensten arriveerden. Dat zou de woede van veel getuigen hebben gewekt.

Het kwam volgens inwoners van de stad tot een protest met duizenden deelnemers. Een rechtengroepering in Hong Kong zegt dat het protest voortkwam uit onvrede over corruptie.

De autoriteiten laten in een bericht op internet weten dat 'een klein aantal mensen' door het ongeluk 'ontevreden' was. Hierop zouden ze de politiewagens hebben aangevallen.

Recordaantal bezoekers voor lichtfestival Eindhoven

Het Eindhovens lichtkunstfestival Glow heeft een recordaantal bezoekers getrokken. De afgelopen acht dagen trok het festival 450.000 kijkers, meldt de organisatie.

Kunstenaars en designers hadden het centrum van Eindhoven opgesierd met onder meer lichtkunst en projecties op grote gebouwen. De projecties van Les Orpailleurs de Lumière op de Catharinakerk en die van Afterlicht op het DELA-gebouw staan volgens de organisatie in de top tien van publieksfavorieten.

Drankrijder ramt op vlucht vier auto's

Een beschonken automobilist heeft zaterdagnacht op de vlucht voor de politie vier auto's in Rotterdam geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

Een agent wilde de 25-jarige Rotterdammer op de Mijnsherenlaan aan de kant zetten voor een controle, maar de man scheurde weg. Tijdens de achtervolging raakte de Rotterdammer drie geparkeerde auto's. Uiteindelijk botste hij op de Pleinweg op een auto die voor een verkeerslicht stond te wachten. Hierop kon hij worden aangehouden.

Op het politiebureau bleek de Rotterdammer vier keer zo veel te hebben gedronken als is toegestaan. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Mass Effect 3 Omega-DLC niet naar Wii U

De Omega-DLC voor Mass Effect 3 komt niet uit op Wii U. Dat heeft BioWare aangegeven in een Twitter-gesprek met een speler. Op de vraag of de DLC gelijk met de release op 27 november uitkomt op Wii U antwoordt BioWare: "Unfortunately it will not be available for Wii U."

Op de daarop volgende vraag of er nog nieuwe DLC voor de Wii U-versie gaat uitkomen naast wat er al op de disc staat gaf BioWare het vaagste antwoord dat zij konden. "Never say never."

De Omega-DLC komt 27 november uit in Amerika en is een dag later in Europa te downloaden via PlayStation en Xbox Live Arcade.

Mass Effect

Twee video's voor vierde Walking Dead-aflevering

Gamestudio Telltale Games heeft twee video's uitgebracht voor de vierde aflevering van The Walking Dead. De eerste video geeft een aantal statistieken weer van de spelerkeuzes die zijn gemaakt. In de tweede video's praten twee leden van het ontwikkelteam over de achtergrond van de aflevering.

De video's bevatten veel spoilers over Around Every Corner, de vierde aflevering in de Walking Dead-serie. Spelers die deze aflevering nog moeten spelen kunnen dus maar beter deze video's overlsaan.

De vijfde en laatste aflevering, No Time Left, is vanaf 20 november te downloaden via PlayStation Network, Xbox Live Arcade en Steam.

FOK! wat een weer...Even wat meer zon

Goedemorgen! De afgelopen nacht heeft het overal geregend. De regen trekt echter maar langzaam weg en vooral in oosten en zuiden zal het zeker in de ochtend nog enige tijd blijven doorregenen. In het westen breekt dan eindelijk de zon weer eens door en deze opklaringen breiden zich dan verder over het land uit.

Dit gaat echter niet zo hard en het zal tot het einde van de middag gaan duren voordat het ook in Limburg gaat opklaren. Het kan dus vooral in het westen, midden en noorden van ons land wel eens een mooie middag gaan worden met veel zon en maar een paar stapelwolken. De wind draait morgen naar het noordwesten en is zwak tot matig. In de zon loopt de temperatuur op naar ongeveer 9 graden. In de komende week lijkt de zon tóch weer plaats te moeten maken voor de bewolking en misschien wel een klein beetje regen.

In Spanje en Portugal regent het nog steeds, maar dat is inmiddels niet zo bijzonder meer. Wat wél het vermelden waard is, dat was een erg groot temperatuursverschil in Frankrijk. Op de plaatsen met nevel en laaghangende bewolking werd het niet warmer dan 3 graden, maar in Dax liep de temperatuur in de zon op naar ruim 23 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsopkomst EemnesGrondmist de afgelopen week in Eemnes. Schitterend plaatje van KlapMongeaul.

Medewerker JFK vast om iPad-roof

De politie in New York verdenkt een luchthavenmedewerker van betrokkenheid bij de roof van een lading iPad mini's. Dat heeft de New York Post zaterdag gemeld. Maandagnacht stalen dieven op het New Yorkse vliegveld JFK iPad mini's ter waarde van 1,9 miljoen dollar (1,5 miljoen euro).

De medewerker liep tegen de lamp toen hij tegenover collega's sprak over de iPads en de vorkheftruck die bij de roof is gebruikt. Na zijn arrestatie nam de FBI hem mee om op Long Island naar de vorkheftruck te zoeken. De man zou als uitkijk bij de diefstal betrokken zijn geweest en geholpen zijn door twee anderen. Zij zijn nog voortvluchtig. De FBI wilde niet zeggen of de iPads zijn gevonden.

Grote brand in wolkenkrabber Dubai

In een hoge wolkenkrabber in Dubai is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Arabiya. Het gaat om een van de 80 zogeheten Jumeirah Lake Towers.

Politie en brandweer zijn uitgerukt om de brand in de stad in de Verenigde Arabische Emiraten onder controle te krijgen. Volgens ooggetuigen zijn delen van het gebouw naar beneden gevallen en worden bewoners van de naastgelegen torens uit voorzorg geëvacueerd Of er slachtoffers zijn gevallen is nog onbekend.

Jumeirah Lake Towers is een vastgoedproject dat bestaat uit onder meer 80 torens - met daarin bedrijven en woningen - moskeeën, metrostations en vier kunstmatige meren. De oorzaak van de brand is onbekend.


Grote brand in wolkenkrabber Dubai 

Bejaarde vrouw verjaagt overvallers

Een 86-jarige vrouw heeft zaterdagavond in Rotterdam twee jonge mannen, die haar wilden overvallen in haar woning, weggejaagd.

Het tweetal probeerde de vrouw te overvallen in haar woning in de wijk Hordijkerveld, maar de vrouw begon te schreeuwen. Daarop renden de mannen weg. Zij hebben niets buitgemaakt en de vrouw is alleen maar geschrokken. De politie is nog op zoek naar de knapen.

Bejaarde vrouw verjaagt overvallers
Bejaarde vrouw verjaagt overvallers (Foto: ANP)

'Wapenstilstand als Hamas stopt met raketten'

Israël is bereid tot een wapenstilstand, mits Hamas de raketaanvallen op het land vanuit de Gazastrook per direct staakt. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdag gezegd tegen de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, meldden Israëlische media.

De strijdende partijen lijken ook volgens de Egyptische president Mohamed Mursi aan te sturen op een bestand. Vooralsnog is van een staakt-het-vuren echter geen sprake: zaterdag vielen opnieuw doden door bombardementen in de Gazastrook.

Volgens hulpdiensten in de Palestijnse enclave zijn door de aanvallen van de Israëlische luchtmacht inmiddels 46 mensen omgekomen. Onder de doden zijn kopstukken van de radicale Hamas-beweging, maar ook burgers, onder wie kinderen. Aan Israëlische zijde vielen afgelopen week drie burgerdoden door een raketinslag.

'Wapenstilstand als Hamas stopt met raketten'
'Wapenstilstand als Hamas stopt met raketten' (Foto: ANP)

Chemische lucht verraadt drugslaboratorium

De politie heeft vrijdagavond bij een inval in Raamsdonksveer een drugslaboratorium aangetroffen. De politie kwam het laboratorium, dat was opgezet in twee aan elkaar grenzende schuren achter woningen, op het spoor omdat er in de omgeving een chemische geur hing.

In het laboratorium aan de Schapendonk werd BMK geproduceerd, een grondstof voor amfetamine. Twee mannen van 34 en 46 uit de Brabantse plaats en een 28-jarige vrouw uit Werkendam zijn aangehouden, meldt de politie zaterdag.

CuraÁao krijgt nieuwe regering

Curaçao krijgt een nieuwe regering die steunt op elf van de 21 zetels in het parlement. Dat heeft informateur Glenn Camelia aan waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede meegedeeld.

Het nieuwe kabinet wordt gevormd rond onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels, die de verkiezingen op 19 oktober won. Samen met de PNP en nieuwkomer PAIS krijgt hij de onverwachte steun van Glenn Sulvaran. Die stapte vrijdag uit de PAR van oud-premier Emily de Jongh-Elhage om zich als onafhankelijk Statenlid te scharen achter de nieuwe coalitie.

PS-leider Helmin Wiels gaat op basis van de vrijdag getekende intentieverklaring een zogenoemd transitiekabinet vormen. Dat geeft zijn partij de gelegenheid om in alle rust aan een regeerakkoord te werken.

Het transitiekabinet gaat zich bezighouden met de meest urgente dossiers van het eiland, zoals het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Curaçao heeft een fors begrotingstekort en staat onder verscherpt financieel toezicht van Nederland.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.