Vader Vaatstra wil praten met verdachte

De vader van Marianne Vaatstra wil graag praten met de verdachte in de moordzaak van zijn dochter. Bauke Vaatstra wil uit zijn eigen mond horen hoe de man tot zijn daad is gekomen, zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Ik denk wel dat er een glas tussen zal moeten zitten. Ze zullen me niet alleen met hem laten."

Maandag werd bekend dat een 45-jarige man is opgepakt in de zaak. Hij zou het destijds 16-jarige meisje hebben verkracht en vermoord. Een dna-match leidde tot de arrestatie van de man. Hij had meegedaan aan een groot dna-onderzoek in de zaak onder achtduizend mannen. Ook andere familieleden toonden overeenkomsten met het dna-profiel van de dader. De vader van de verdachte hoorde daar overigens niet bij.

Het verhoren van de verdachte is maandagmiddag begonnen. De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Politie en justitie moeten om die reden terughoudend zijn met wat ze melden. Of de man heeft bekend, wilde hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort daarom maandagavond in Nieuwsuur niet zeggen. "Ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft. Gaat hij praten of niet", aldus Bronsvoort.

De hoofdofficier van justitie benadrukte dat de man nog niet is veroordeeld. "Wij hebben een verdachte aangehouden op basis van een dna-match. Dat is iets anders dan dat de zaak al is opgelost of de conclusie dat de verdachte schuldig is", gaf ze eerder op de dag al aan.

Politie en justitie hopen onder meer dat de huiszoeking die maandag plaatsvond het onderzoek verder helpt. Ook zouden mensen in de omgeving van de verdachte met een verklaring kunnen komen, gaf Bronsvoort aan. "We hopen zo stap voor stap verder te komen."