Zaak Vaatstra opgelost

In de moordzaak van Marianne Vaatstra heeft de politie een 44-jarige man aangehouden die naar voren is gekomen uit het grootschalige dna-onderzoek.

Dit wist Peter R. de Vries vandaag te melden. Volgens hem gaat om een 'honderd procent dna-match'. De vader van Marianne Vaatstra is gisteravond rond 23.00 uur gebeld door het Openbaar Ministerie met het bericht. Het OM heeft het nieuws overigens nog niet bevestigd.

De Fries, zonder strafblad, woonde slechts op tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster.

"Onvoorstelbaar", reageerde vader Bauke Vaatstra in het Radio 1-journaal. "Je denkt: dat kan niet na dertien jaar. Je schrikt je rot, maar ik ben blij dat we hem hebben." Volgens de vader van Marianne Vaatstra heeft de man zelf dna afgestaan voor het onderzoek. Hij zei de dader niet te kennen, maar zijn kinderen wel. Zij gingen met de kinderen van de opgepakte Fries naar school.

Het Nederlands Forensisch Instituut gaat het dna van de man maandagmiddag nog eens controleren, laat Bauke Vaatstra weten. Hij zegt ervan uit te gaan dat de opgepakte man ook de dader is.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.

Update 08.05 uur:
Het OM heeft deze doorbraak inmiddels bevestigd, aldus RTL Nieuws.