'Dieren omgekomen bij filmen The Hobbit'

Dierenverzorgers die hebben meegewerkt aan The Hobbit stellen dat tijdens het filmen van het epos 27 dieren zijn omgekomen. Volgens vier verzorgers kwam de dood van de dieren vooral door de schamele boerderij waar ze verbleven.

Een verzorger zegt drie paarden, zes geiten, zes schapen en een dozijn kippen te hebben begraven. Hij is later ontslagen, naar eigen zeggen omdat hij het niet eens zou zijn met het beleid.

Een woordvoerder van regisseur Peter Jackson erkent dat paarden, geiten, kippen en een schaap zijn overleden op de boerderij in Nieuw-Zeeland. Hij stelt dat een aantal dieren een natuurlijke dood stierf, maar dat de dood van twee paarden voorkomen had kunnen worden. Na de dood van de dieren zou de situatie op de boerderij zijn verbeterd.

De American Humane Association, verantwoordelijk voor het dierenwelzijn in films, stelt dat er op de set van The Hobbit geen dieren zijn bezeerd. Toch geeft de organisatie toe dat de klacht van de dierenverzorgers aangeeft dat het toezicht tekort schiet. De club let op tijdens het filmen, maar kijkt niet naar de locaties waar de dieren verblijven en worden opgeleid.

Het eerste deel van de verfilming van The Hobbit van J.R.R. Tolkien draait vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen. Dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals heeft al aangegeven te gaan protesteren bij de premières in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.


'Dieren omgekomen bij filmen The Hobbit' (Foto: Novum)