Litmanen denkt aan carrière als trainer

Jari Litmanen was afgelopen weekend in Amsterdam voor de promotie van de documentaire over zijn carrière. De Fin liet zich ontvallen dat hij denkt aan een trainersloopbaan.

Litmanen heeft vooral de kriebels gekregen doordat hij in de jaren '90 werkte met Louis van Gaal. "Ik denk dat alle spelers onder Louis van Gaal al een beetje trainer werden. Je ging vanzelf meer nadenken over het voetbal", zegt Litmanen tegen Algemeen Dagblad.

"Van Gaal is een toptrainer. Hij is niet voor niets overal kampioen geworden. Louis heeft oog voor detail en maakt spelers bewust van hun kwaliteiten. Zijn zwakte? Heeft Louis zwakte dan?", vraagt de voormalig Fins international zich openlijk af.

Voordat een carrière als trainer van de grond komt, moet er nog wel wat gebeuren. "Ik moet straks alles op een rijtje zetten. Heb genoeg opties. Maar als Ajax zou komen, zou ik zeker gaan luisteren. We hadden een unieke ploeg, toen in '95, '96, '97."

"Als je ook ziet bij welke clubs al die spelers terecht zijn gekomen. Die eerste poulewedstrijd van de Champions League in 1994 zal ik nooit meer vergeten. AC Milan thuis. Wonnen we met 2-0. Een incident, riep iedereen. Tot we uit ook wonnen bij AC Milan, en we steeds meer gingen winnen." Uiteindelijk wist Litmanen met Ajax beslag te leggen op de Champions League van 1995.