HRW: Birmese troepen hielpen knokploegen

Birmese ordetroepen hadden een aandeel in het geweld tegen de islamitische Rohingya-minderheid van afgelopen maand. Die beschuldiging heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag geuit. De Birmese regering spreekt de aantijging tegen.

Human Rights Watch erkende dat Birmese militairen in sommige delen van de westelijke deelstaat Rakhine aanvallen van boeddhistische Rakhines probeerden te bedwingen en Rohingya's tegen de Rakhines beschermden. Maar de mensenrechtenorganisatie vindt dat de regering schromelijk tekort is geschoten.

HRW gaf zondag nieuwe satellietbeelden vrij van de verwoestingen die in moslimgemeenschappen zijn aangericht. De beelden toonden onder meer een Rohingya-dorp dat in oktober door knokploegen van de Rakhines werd overvallen. De met speren en handbogen gewapende bende onthoofdde de dorpelingen.

"Uit satellietbeelden en ooggetuigenverslagen blijkt dat plaatselijke bendes, soms met steun van de autoriteiten, probeerden de klus van de verdrijving van de Rohingya's te klaren", verklaarde Brad Adams, de directeur van HRW in Azië.

Het slepende conflict tussen de Rakhines en de Rohingya's gaat om de vraag waar de moslims thuishoren. Veel Rohingya's wonen al generaties lang in Birma, maar ze worden nog altijd gezien als indringers uit Bangladesh die het schaarse land van de Rakhines inpikken.