[WB] Groeneveld rondt ploegenspel BAM af

Christijn Groeneveld heeft zondag de massastart gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf. De BAM-rijder was in de sprint net iets sneller dan ploeggenoot Arjan Stroetinga. Achter de twee Nederlanders kwam Bart Swings uit België als derde over de streep. De Fransman Alexis Contin werd vierde.

Het tactische spel van Nederland werd ingezet door Jorrit Bergsma, die uiteindelijk zesde werd. Zijn demarrage scheurde het peloton uiteen en toen hij door een groepje van zes man werd ingelopen, kozen Groeneveld en Stroetinga de aanval. De twee verrasten zo Swings en Contin en hielden na anderhalve ronde keihard doorrijden net genoeg voorsprong over om de zege op te eisen.

Eerder waren de Nederlandse vrouwen in de ploegenachtervolging als tweede geëindigd. In 3.02,33 minuten moesten Marije Joling, Marrit Leenstra en Diane Valkenburg Duitland voor zich dulden. Stephanie Beckert, Isabell Ost en Claudia Pechstein hadden al in de derde rit de winnende tijd van 3.01,14 neergezet. In de slotrit reden de Canadese vrouwen zich in dezelfde tijd als Nederland ook op het podium.