Rebellen Congo trekken op naar Goma

De Congolese rebellenbeweging M23, die in de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu strijdt tegen het regeringsleger, is opgetrokken tot drie kilometer van de provinciehoofdstad Goma. De rebellen zijn sinds 2008 niet zo dicht bij Goma gekomen.

Volgens een woordvoerder van het Congolese leger begonnen de gevechten zondag rond 06.00 uur en is het front sindsdien richting Goma opgeschoven. Na urenlange hevige gevechten hielden de beide kampen halt en wierpen stellingen op bij Munigi, een dorp op drie kilometer van Goma.

De rebellen lieten per telefoon weten de nacht in Goma te zullen doorbrengen en dat 'de verovering van Bukavu onze volgende stap' is. De gouverneur van Goma is uitgeweken naar Bukavu, de hoofdstad van de buurprovincie Zuid-Kivu.

Bij de veldtocht naar Goma die de verwante opstandelingengroep CDNP in 2008 ondernam hield die ook al stil aan de rand van de stad. Destijds volgden onderhandelingen en, uiteindelijk, een vredesakkoord.

M23 bestaat uit strijders van de inmiddels opgeheven CDNP. Die beweging sloot in 2009 een overeenkomst met de regering, waarna de CDNP-strijders werden opgenomen in het leger. In april begonnen de voormalige rebellen het leger echter de rug toe te keren. De afspraken die waren vastgelegd in de vredesovereenkomst zouden niet worden nagekomen, aldus de rebellen.

Experts van de Verenigde Naties hebben Rwanda ervan beticht de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen met klem iets te maken te hebben met het geweld. Uganda heeft gedreigd zijn troepen terug te trekken uit Somalië als de aantijgingen aanhouden. De Ugandese militairen in Somalië maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die strijdt tegen islamitische extremisten.

Volgens het hoofd van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, beschikken de rebellen over geavanceerde apparatuur, waaronder nachtkijkers. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon sprak zaterdag met de Rwandese president Paul Kagame, aldus Ladsous. Ban vroeg Kagame zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan het geweld en M23 te weerhouden van verdere aanvallen.

De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat M23 gestopt moet worden. De val van Goma 'zal onherroepelijk leiden tot een humanitaire crisis', waarschuwde Araud. Hij zei dat de VN binnen enkele dagen zal besluiten tegen welke leiders van M23 sancties worden ingesteld.