Koninklijke billen

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Het CDA heeft de VVD wederom rechts ingehaald. Sybrand Haar Buma had een behoorlijk grote mond in het programma van eveneens zeer rechtse golddigger Eva Jinek bij het zondagochtendprogramma van de zeer rechtse omroep Wakker Nederland. Wat was de boodschap van Sybrand? Het CDA is tegen nivellering.

Geheel in strijd met de waarden in de Bijbel, vindt het CDA dus niet dat de sterken de zwakken moeten helpen. Wat het CDA betreft blijven de rijken rijk, en bloeden de armen voor de crisis die is veroorzaakt door die rijken. Graaiende bankiers, industriëlen die onze arbeid hebben overgedaan naar landen waar zwaar onderbetaalde mensen onze producten voor een dubbeltje minder in mekaar zetten. Mensen die de belastingbetaler laten opdraaien voor hun veel te dure villa’s, terwijl de woningcorporaties worden leeg gevreten, deels door hun corrupte, zakkenvullende en incompetente bestuurders, deels door de schatkist die nu een rare heffing oplegt zodat ook de verhuurders de kunstmatig hoge huizenprijzen moeten exploiteren. Kunstmatig hoog, ja, doordat de vastgoedsector willens en wetens de schaarste in stand houdt. Want dat verdient beter.

Het CDA is dus tegen nivellering. Alsof nivellering betekent dat de ongeschoolde arbeider werkelijk evenveel dreigt te gaan verdienen als de topdirecteur. Hou toch op. Een heel klein ietsepietsje geld erbij voor de armen, een heel klein ietsepietsje geld eraf voor de rijken die van gekkigheid toch al niet weten wat ze met al die poen moeten doen.

Okee, de manier waarop de nivellering nu uitpakt, en waarop die is bijgesteld naar aanleiding van het parelkettinkjesoproer in de VVD, pakt slecht uit voor de middeninkomens. En voor zieken. Ik krijg steeds meer het idee dat de PvdA er met boter en suiker is ingegaan. Exit inkomensafhankelijke zorgpremie en eigen risico. Dat betekent dus dat de zieken in ons land de klos zijn. Dat kleine beetje belastingvoordeel, dat vooral aan de werkenden toekomt en niet aan degenen die buiten hun schuld aan de zijlijn staan, zal echt onvoldoende blijken te zijn om dit te compenseren. Het eigen risico staat natuurlijk sowieso haaks op de solidariteitsgedachte die eigenlijk de basis van ons zorgstelsel zou moeten zijn. Nee, de PvdA heeft zich laten inpakken. Een lullige 250 miljoen euro per jaar voor een betere WW. In plaats van een jaar, nu anderhalf jaar uitkering. 100.000 vacatures, 500.000 werklozen. Alsof je dan in plaats van na een jaar, na anderhalf jaar wél een baan hebt. En Sybrand Haar Buma staat lachend in de luwte. Vuile handen hoeft hij niet te maken. Riant, in deze lastige tijd.

Maar goed, dat het CDA een zooitje tuig is, dat is bekend. En dat is een gegeven van alle tijden. Dat billenknijper Ruud Lubbers nu door de mand is gevallen, dat zegt genoeg. Vieze Ruud blijkt tijdens zijn premierschap te hebben gerotzooid met burgemeestersbenoemingen in Brabant. Want de politieke vriendjes van Ruud moesten aan baantjes worden geholpen. Brabant als het politieke afvoerputje van ons land, met dank aan Ruud. Tuut tuut tuut, de tiefus van Ruud. En dan te bedenken dat Ruud en onze Trix nogal dik schijnen te zijn. Nare gedachten in mijn hoofd. Over Ruud, over knijpen en over koninklijke billen.

Gisteren zag ik onder de column van Luc een discussie losbarsten over in wat voor cratie we nu eigenlijk leven. Volgens mij een kleutercratie. Bestuurders en politici zijn net kleine kinderen. Dus moet je ze het wangedrag zo goed mogelijk onmogelijk maken. Om te beginnen maar even die baantjesverdelerij, qua burgemeesters. Dat is wat mij betreft dus afgelopen. Als er in een stad een burgemeesterspost vrijkomt, wordt die per definitie gegeven aan iemand van de partij die op dat moment in de Gemeenteraad de grootste is. Misschien helemaal niet zo’n gek compromis tussen de aangewezen burgemeester en de gekozen burgemeester?