[WB] Vriend: "Ik ben heel verbaasd"

"Nou, ik ben wel heel verbaasd", zei Maurice Vriend na afloop. De jonge pupil van Jan van Veen is nog een beetje beduusd van zijn succesvolle debuut in de wereldbeker. "Ongelooflijk."  Vriend zette op de 1500 meter een tijd neer van 1.46,13 en bleef daarmee alle concurrenten voor.

"Ik had wel gedacht zo’n tijd te kunnen rijden", zei Vriend. "Koen Verweij reed hier vorige week ook goed, dus ik wist dat het hard kon gaan." Dat hij in een vol Thialf debuteerde maakte wel indruk op Vriend, maar hij werd er niet zenuwachtig van. "Ik voelde me niet anders dan vorige week. Ik sta als Maurice Vriend aan de start en wil als Maurice Vriend presteren."

Zijn coach Van Veen verwacht nog veel van zijn pupil. "Hij kan een hoop. Hij zit als jonge vent nog niet aan het plafond. Ik denk niet dat Maurice een eendagsvlieg is." Niet alleen op de 1500 meter kan hij goed uit de voeten, denkt Vriend. "Allround is ook wel wat voor mij. Richting Sochi zie je natuurlijk veel specialisatie, maar het zijn schitterende toernooien, wat mij betreft."

Van Veen gelooft ook dat allrounden wat voor hem is. "Hij gaat wel allrounden, maar we gaan hem niet ombouwen tot een pure allrounder." Volgende week rijdt Vriend zijn tweede World Cup in Kolomna. Daar moet hij een vervolg proberen te geven aan zijn unieke entree in Heerenveen. En hij moet omgaan met nieuwe, hogere verwachtingen. "Ik ben er klaar voor", zegt hij vol zelfvertrouwen, maar voegt daar even later aan toe: "Maar ja, ik heb geen idee wat het in zal houden. We zien het wel."