Gezant Israël in Egypte voor overleg Gaza

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris is zondag in Caïro aangekomen om te praten over een einde aan het Israëlische offensief in Gaza. Dat heeft een Egyptische bron gezegd.

Volgens de bron kwam de gezant aan op het vliegveld in Caïro en werd hij direct van de landingsbaan naar de onderhandelingstafel gebracht. De identiteit van de gezant is niet bekendgemaakt. Israël wilde geen commentaar leveren.

Nabil Shaath, een medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas die in Caïro zit, bevestigde de aankomst van de Israëlische bemiddelaar. Volgens Shaath wordt 'serieus geprobeerd een staakt-het-vuren te bewerkstelligen'.

Update 16.35 uur:
Egypte heeft de afgelopen dagen geprobeerd de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Een bestand lijkt echter nog ver weg. Hamas eist dat de Israëlische blokkade van Gaza, die werd ingesteld toen Hamas aan de macht kwam, wordt opgeheven. Daarnaast willen de militanten dat Israël zijn aanvallen op de leiders van Hamas staakt.

Israël heeft de eisen van Hamas van de hand gewezen. Jeruzalem zegt niet geïnteresseerd te zijn in een tijdelijke gevechtsstop en wil een definitief einde aan de raketbeschietingen.