Nonchalance vaak excuus ontbreken fietsverlichting

Jongere fietsers zijn vaak nonchalant met het aanzetten van de fietslamp. Van hen fietst volgens de Fietsersbond bijna de helft zonder voor- en achterlicht. Daarom richt de fietsverlichtingscampagne Ik wil je zien, die de bond zaterdag aftrapt, zich vooral op de jeugdige fietsers.

De landelijke actie die gepaard gaat met extra politiecontroles in het land, moedigt via Facebook en buitenreclames tieners aan verlicht te fietsen. In Amsterdam kunnen peddelaars zaterdagavond op het Leidseplein gratis hun kapotte lampje repareren of er een uit de lampjesautomaat trekken.

Jonge fietsers tussen de 13 en 25 jaar reageren meestal onverschillig als ze worden aangesproken op het ontbrekende fietslicht, liet een woordvoerder van de fietsersclub weten. "Twee van de meest gehoorde excuses zijn: mijn lamp is kapot of de batterij is op en ik heb het vergeten te maken. Tja, eeuwenoude smoezen met potentiële ernstige gevolgen."

Het is volgens de Fietsersbond niet te zeggen hoeveel ongelukken gebeuren door het ontbreken van een fietslampje. "Dat wordt niet specifiek bijgehouden. Bij een ongeval spelen vaak meerdere factoren. Logisch feit is wel dat als je licht voert, je beter zichtbaar bent voor je medeweggebruikers."

In steden rijden meer fietsers zonder licht dan in dunner bevolkte gebieden. "Enerzijds komt dit, omdat in de grote plaatsen meer studenten wonen die het niet zo nauw nemen met een werkend fietslampje", legde de zegsman van de belangenvereniging uit. "Anderzijds nemen de grotere aantallen straatlantaarns de noodzaak weg om zelf als fietser in de stad de donkere straat te verlichten."

De Fietsersbond verwachtte dat het totale aandeel verlichte fietsers na 2008 zou stijgen. "In dat jaar werden de relatief goedkope loshangende lampjes toegestaan, waarmee de weg naar een fietsverlichting voor hen makkelijker gevonden zou worden. Niets is minder waar. Het percentage schommelt al sinds 2004 rond de 65 procent."

Fietsers die onverlicht op straat worden gesnapt, kunnen rekenen op een bon van 45 euro.