CDA zwaait bewindslieden uit

De leden van het CDA hebben zaterdag op een partijcongres in Rotterdam met een staande ovatie afscheid genomen van de tien CDA-bewindslieden, die naar alle waarschijnlijkheid bezig zijn aan hun laatste dagen in het kabinet.

"Heel veel waardering voor alles wat jullie hebben gedaan en sterkte met de afronding", sprak partijvoorzitter Ruth Peetoom de bewindslieden toe. Geen van hen stond op de kandidatenlijst van het CDA. Zij verdwijnen dus uit de Haagse politiek zodra binnenkort het kabinet van VVD en PvdA aantreedt.

De christendemocraten, die bij de verkiezingen van 21 naar dertien zetels gingen, namen ook afscheid van de niet herkozen Kamerleden.

Op het congres presenteerde een commissie onder voorzitterschap van burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts een rapport over de verkiezingsnederlaag. Het CDA had geen herkenbaar verhaal, geen bekende gezichten en had veel krediet verspeeld door geruzie over onder meer samenwerking met de PVV, was de conclusie.

Volgens Rombouts moet het CDA minder nadruk leggen op het christelijke karakter, omdat daarmee niet-christenen worden afgeschrikt, ook al delen zij dezelfde normen en waarden.