Bomaanslag bij politiebureau Damascus

Bij het hoofdkwartier van de politie in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus is zondag een bom geëxplodeerd. Dat heeft een Syrische overheidsfunctionaris gezegd. Inwoners van de stad verklaarden een enorme explosie te hebben gehoord. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Volgens de overheidsfunctionaris, die anonimiteit bedong, ging het om een bomauto die in het district Fahameh tot ontploffing werd gebracht. De Syrische staatstelevisie noemde de explosie een 'terreuraanslag'.

Elders in Syrië werd zwaar gevochten. In de Syrische stad Khirbet al-Jouz, vlakbij de Turkse grens, werd hevig strijd geleverd tussen het Syrische leger en ongeveer zevenhonderd rebellen. Op zeker moment zag het Syrische leger zich genoodzaakt de aftocht te blazen. Gewonde militairen werden achtergelaten, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De rebellen vierden hun overwinning door in de lucht te vuren, meldde het Turkse persbureau Anadolu. Ook in de stad Jisr al-Shughour moest het Syrische leger zijn meerdere erkennen in de rebellen.

In de noordelijke stad Aleppo en de voorsteden van Damascus werd eveneens strijd geleverd. De zwaarste gevechten hadden plaats bij Manbaj, een voorstad van Aleppo. Een aanval van het leger kostte zeker drie mensen het leven. Tientallen raakten gewond.

De Syrische minister van defensie, generaal Fahd Jassem al-Freij, zei zaterdag dat het regime van president Bashar Assad bereid is rebellen amnestie te verlenen als ze berouw tonen. Diegenen die dat niet doen 'worden verpletterd onder de voet van onze militairen'.