Vermoorde journaliste herdacht in Moskou

Zo'n tweehonderd mensen hebben zondag in Moskou de in 2006 vermoorde onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja herdacht. Het is zondag precies zes jaar geleden dat Politkovskaja in haar appartementencomplex werd doodgeschoten.

Politkovskaja was een fel criticus van het Kremlin en het optreden van het Russische leger in de deelrepubliek Tsjetsjenië. De mensen die aan de herdenking deelnamen droegen kaarsen en foto's van de vermoorde journaliste met zich mee. Ook werden er toespraken gehouden. Een aantal leden van de oppositie nam ook deel aan de herdenking.

De herdenking werd ondergesneeuwd door een ander evenement in de stad. De Russische president Vladimir Poetin viert zondag namelijk zijn zestigste verjaardag. In het hele land hebben zondag feestelijkheden plaats vanwege Poetins verjaardag.

Achter de moord op de 48-jarige Politkovskaja ging volgens velen de Russische regering schuil. Zes mannen zijn aangeklaagd voor de moord, maar onderzoekers hebben nog steeds niet bekendgemaakt wie opdracht tot de liquidatie heeft gegeven.


Vermoorde journaliste herdacht in Moskou (Foto: Novum)