Medische dossiers ziekenhuis Gouda gelekt

Gegevens van patiënten die zijn behandeld in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zijn via internet toegankelijk geweest. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis zondag na berichtgeving hierover van nu.nl.

"We zijn ontzettend geschrokken. Dit is wat ons betreft onacceptabel", laat de zegsvrouw weten. De server waar de gegevens op staan is zondagmiddag offline gezet. "We zijn hard bezig een oplossing te zoeken."

Het gaat om tientallen dossiers, waarin diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, medicatielijsten, scans, behandelplannen en laboratoriumuitslagen staan. Ook waren de persoonsgegevens van honderdduizenden patiënten jarenlang in te zien zonder noemenswaardige beveiliging.

Een hacker vond het lek, door een voor de hand liggen wachtwoord in te tikken. De server staat niet in het ziekenhuis, maar in een datacenter van een provider. Het ziekenhuis werkt met het National Cyber Security Center NCSC en beveiligingsbedrijf Fox IT aan een definitieve oplossing, laat de zegsvrouw weten.