Betogers Pakistan op weg naar stammenregio

Duizenden Pakistanen hebben dinsdag koers gezet naar de Pakistaanse stammenregio Zuid-Waziristan om te protesteren tegen aanvallen met onbemande vliegtuigen in het gebied. De Pakistanen worden vergezeld door een groep Amerikaanse activisten.

Het konvooi, dat zaterdagochtend uit Islamabad vertrok, wordt geleid door voormalig cricketster Imran Khan, die na zijn sportcarrière de overstap naar de politiek heeft gemaakt. De Taliban hebben gedreigd het konvooi aan te vallen met zelfmoordaanslagen. Volgens de Taliban is Khan 'een marionet van het Westen'.

Het is nog maar de vraag of het konvooi toegang zal worden verschaft tot Zuid-Waziristan, dat aan de grens met Afghanistan ligt. Hoewel het leger al drie jaar strijd levert met opstandelingen in het gebied is Zuid-Waziristan nog steeds een bolwerk van militanten.

De autoriteiten in de stammenregio zeiden dat het konvooi uit veiligheidsoverwegingen zal worden geweigerd. Khan zei dat als hij en de andere betogers Zuid-Waziristan niet inkomen, ze het protest dan zullen houden op de plek waar ze eindigen.