Groter bereik voor raketten Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft een overeenkomst gesloten met de Verenigde Staten waaronder het Seoul is toegestaan om raketten te bezitten die een groter bereik hebben. Dat werd zondag bekendgemaakt door de Zuid-Koreaanse regering. Aangezien deze raketten in staat zijn om overal in Noord-Korea doelwitten te raken, is het zeer waarschijnlijk dat Pyongyang woedend op de overeenkomst zal reageren.

In 2001 sloot Seoul een akkoord met de VS waarin was vastgelegd dat Zuid-Korea geen ballistische raketten in bezit mocht hebben die een bereik van meer dan driehonderd kilometer hebben. Bovendien mochten de raketten geen lading van meer dan vijfhonderd kilo hebben uit vrees dat een wapenwedloop in de regio zou ontstaan.

Noord-Korea heeft dergelijke raketten wel en bovendien waren enkele belangrijke militaire installaties in het noorden buiten bereik van de Zuid-Koreaanse raketten. Door de nieuwe overeenkomst met de VS mag Zuid-Korea nu raketten bezitten die een bereik van achthonderd kilometer hebben. Daarmee moeten militaire provocaties van Pyongyang worden tegengegaan. "Het belangrijkste doel voor onze regering bij het herzien van de richtlijn met betrekking tot raketten is het inperken van de Noord-Koreaanse militaire provocaties", aldus Chun Yung-woo van het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

In een verklaring zei het ministerie van defensie dat het arsenaal raketten fors wordt uitgebreid. Zuid-Korea is nu in staat om 'overal in Noord-Korea een aanval uit te voeren, zelfs vanuit de zuidelijke gebieden', aldus het ministerie.

Noord-Koreaanse staatsmedia hebben vooralsnog niet bericht over het nieuwe akkoord, maar analisten verwachten een stevig antwoord van Pyongyang. Baek Seung-joo van het Koreaanse Instituut voor Defensieanalyse in Seoul zei dat Noord-Korea het nieuwe akkoord vermoedelijk ziet als voorbereiding op een oorlog. "Het zal vermoedelijk waarschuwen dat Zuid-Korea een nucleaire ramp niet kan voorkomen als het besluit om Noord-Koreaanse raketinstallaties aan te vallen."


Groter bereik voor raketten Zuid-Korea (Foto: Novum)