CDA wil opheldering over chaos NS en Prorail

Het CDA wil opheldering van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over de organisatorische chaos bij de NS en Prorail. De Telegraaf meldde zaterdag dat uit een intern rapport blijkt dat de problemen op het spoor in de winter kwamen door de organisatie en niet door materieelpech.

Een woordvoerder van de NS bevestigde dat er een rapport is met die strekking. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat het rapport zo snel mogelijk naar de Kamer wordt gestuurd. Dat zou eerder niet zijn gedaan omdat het bedrijfsgevoelige informatie zou bevatten.

De Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie weten dat allang duidelijk was dat de NS voor te ingewikkelde oplossingen kiest. De 'hardnekkige beweringen' van de NS dat de problemen door defecte wissels zouden komen, worden volgens de reizigersclub nu gelogenstraft.

De NS kan niet garanderen dat de komende winter beter verloopt. Het kan jaren duren voordat de ingewikkelde organisatiestructuur op de schop is genomen. Het probleem zit hem vooral in het bijsturen van vertraagde treinen. De huidige werkwijze is volgens het rapport te ingewikkeld, waardoor oplossingen weer nieuwe problemen veroorzaken.


CDA wil opheldering over chaos NS en Prorail (Foto: Novum)