Van diefstal verdachte butler paus staat terecht

In het Vaticaan is zaterdag het proces begonnen tegen de butler van paus Benedictus XVI. Butler Paolo Gabriele zou brieven uit het appartement van de kerkvorst hebben gestolen en aan een journalist hebben doorgespeeld.

De 46-jarige Gabriele hangt tot vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Hij werd in mei gearresteerd en zit sindsdien vast. Gabriele heeft al schuld bekend.

De ex-butler rechtvaardigde zijn daden door te wijzen op zijn goede bedoelingen: hij wilde 'het kwaad en de verdorvenheid' in de kerk aan het licht brengen. De Heilige Geest zou hem daarbij hebben geleid. Gabriele, vader van drie kinderen, heeft de paus gevraagd hem gratie te verlenen. Dat is volgens Vaticaankenners geen ijdele hoop. Als Gabriele wordt veroordeeld mag hij rekenen op de genade van de paus, verwachten zij.

De strafzaak ging zaterdagochtend van start in de sobere, afgetimmerde rechtszaal waar het tribunaal van het kerkstaatje zetelt. Het proces is openbaar, maar in de krappe zaal is slechts plaats voor acht uitverkoren verslaggevers.

In de maanden na de diefstal verscheen informatie uit de documenten in een opzienbarend boek van journalist Gianluigi Nuzzi en in de pers. De vertrouwelijke stukken brachten verscheidene vooraanstaande kardinalen in verband met intriges en corruptie. Gesuggereerd werd onder meer dat er geknoeid zou worden met de financiën van het Vaticaan. Ook legden de documenten het interne gekibbel bloot over de pogingen van het Vaticaan om meer openheid te betrachten over de financiën.