Fox News zendt live zelfmoord uit

Fox News staat niet bekend als een zender die ethische journalistiek hoog in het vaandel heeft staan. Toch waren ook zij ernstig geschokt door wat ze vrijdag zelf de huiskamers inzonden: een live zelfmoord.

De zender zond live een achtervolging uit van een man op een snelweg ten westen van Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. Terwijl presentator Shepard Smith de beelden van commentaar voorzag, stopte de wagen en stapte de man uit. Daarop volgde een gruwelijk tafereel: de man liep een veldje op, zette een vuurwapen tegen zijn hoofd, en haalde de trekker over.

Ondertussen bleven de camera's van Fox News draaien. Zodra Smith doorhad wat op het punt stond te gebeuren, riep hij tegen het productieteam: "Draai weg, draai weg!", maar het was al te laat. Direct daarna ging men naar de reclame.

Zodra het programma weer terugkwam, bood Smith zijn excuses aan: "Ik bied persoonlijk mijn excuses aan jullie aan voor wat gebeurde. [..]We hebben het echt verkloot, en het spijt ons enorm. Dat hoort niet op tv." Vervolgens legde hij uit hoe er gewoonlijk een vertraging van vijf seconden in acht wordt genomen, precies om zulke dingen te voorkomen.

Hoge pief bij Fox Michael Clemente schrijft in een verklaring waar het fout is gegaan: "We hebben voorzorgsmaatregelen genomen tegen zulke incidenten door de helikopterbeelden vijf seconden te vertragen. Maar helaas, deze fout was het gevolg van ernstig menselijk falen en we bieden onze excuses aan voor wat de kijkers uiteindelijk op hun scherm te zien kregen."