Drie verdachten rellen Rotterdam langer vast

Van de vijf verdachten die woensdagnacht werden aangehouden na de rellen in Rotterdam, zitten er nog drie vast. Hun hechtenis is maandag door de rechter-commissaris met veertien dagen verlengd, laat de politie weten.

Een 20-jarige Rotterdammer werd door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte en moet zich volgende maand voor de rechtbank verantwoorden. De vijfde verdachte, een man van 22 uit Rotterdam, werd zondag door de politie al vrijgelaten. Zijn rol bij de rellen wordt nader onderzocht.

De drie die nog vastzitten zijn een 22-jarige Rotterdammer, een 30-jarige Eindhovenaar en een man van 38 uit Schiedam. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en diefstal.

De rellen ontstonden nadat de Baja Beach Club aan het Stadhuisplein vijftien bezoekers eruit had gezet. De vijftien hadden in de club ruzie gekregen. De horecagelegenheid werd niet veel later op aandringen van de politie vroegtijdig gesloten.

Bij de vijftien ruziemakers voegden zich een aantal van de honderden mensen die op het Stadhuisplein aanwezig waren. Enkele tientallen relschoppers trokken daarna een spoor van vernielingen op het Stadhuisplein, de Kruiskade en de Lijnbaan.

De relschoppers moeten zich op 8 augustus verantwoorden op een zogeheten snelrechtzitting.

De politie is ondertussen bezig met het bekijken van beeldmateriaal van de vechtpartijen en vernielingen. Als de rechercheurs de relschoppers niet herkennen, worden de beelden mogelijk gepubliceerd om de identiteit van verdachten te achterhalen.