Bleker bouwt natuurbescherming af

Acht planten- en diersoorten in dertien zogeheten Natura 2000-gebieden genieten voortaan geen bescherming meer. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) wil op deze manier meer ruimte geven aan economische en maatschappelijke activiteiten in die gebieden.

In de meeste gebieden gaat het om de minder strenge bescherming van de noordse woelmuis en de meervleermuis. Ook de zeggekorfslak, de grote modderkruiper, de grauwe klauwier en de bittervoorn zijn maandag van de beschermingslijst afgehaald. Het schrappen van de bescherming leidt niet tot verarming van de natuur, verzekert Bleker, aangezien de betreffende planten- en diersoorten ook buiten Natura 2000-gebieden worden beschermd.

Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden dat belangrijke flora en fauna beschermt. "Ik wil nuchter met Natura 2000 omgaan, met behoud van Europese bescherming zo veel mogelijk belemmeringen wegnemen", licht Bleker toe. "Natuur moet niet iets zijn waar mensen zich aan ergeren, maar natuur is om van te genieten, dat wil ik bereiken." De staatssecretaris geeft met de maatregel invulling aan een tienpuntenplan uit september.

De dertien gebieden waar de natuur minder streng wordt beschermd zijn het IJsselmeer, het Markermeer en IJmeer, het Witte en Zwarte Brekken, het Sneekermeergebied, de Deelen, het Leekstermeergebied, het Zuidlaardermeergebied, het Elperstroomgebied, het Arkemheen, de Polder Zeevang, de Boezems Kinderdijk, de Donkse Laagten en het Veerse Meer. GroenLinks eist dat Bleker het schrappen van beschermingsregels onmiddellijk stopt. De partij vindt het plan 'verwerpelijk' en gaat de staatssecretaris ter verantwoording roepen. "GroenLinks zal er alles aan doen om hem te stoppen", zegt kandidaat-Kamerlid Niels van den Berge. "Het aantal plant- en diersoorten holt in Nederland nog steeds achteruit. We willen de natuur niet te grabbel gooien voor een paar euro, zoals de staatssecretaris doet."

Ook de Partij voor de Dieren is kritisch. "Bleker probeert op de valreep de natuurbescherming in Natura 2000-gebieden verder te verkleinen. Laten we dat voorkomen", twittert fractievoorzitter Marianne Thieme.